Komentarji

Pred 1 letom

SAMSUNG mikrovalovna pečica (MG23F301TAS/OL)

SAMSUNG mikrovalovna pečica (MG23F301TAS/OL)

Deluje super, le mikrovalove bi lahko imela do 900w, ima jih le do 800. Notranjost je tudi prostorna.

Pred 6 leti

GORENJE mikrovalovna pečica MO 17 DW

GORENJE mikrovalovna pečica MO 17 DW

Mikrovalovko sem dobila za rojstni dan in jo lahko samo pohvalim. Največkrat jo uporablljam za odtaljevat pa za segrevat mleko in vodo. Za zajtrk je super, ko zjutraj zmankuje časa, da ne rabiš čakat. Cela družina je navdušena nad njo.

Delovanje senzorja za kuhanje v mikrovalovki

30. 12. 2013 11:00:00

Kuhanje hrane postaja vse enostavnejše in hitrejše zahvaljujoč napravam, ki z različnimi senzorji spremljajo proces priprave. Med njimi so danes najpogosteje uporabljene mikrovalovne pečice, ki praktično onemogočajo, da bi se ti kosilo prismodilo.

Veliko mikrovalovnih pečic je opremljenih s senzorji, ki zaznajo nivo vlage v hrani, medtem ko so novejši modeli mikrovalovk celo sposobni zaznati posamezne kemijske reakcije, do katerih pride, ko je hrana nared za uživanje. Senzorji torej podobno kot človeški nos hrano zavohajo. Pri tem je dobro vedeti naslednje: prvič, večina hrane vsebuje vodo, celo pokovka. In drugič, voda nikoli ne preseže 100 °C, ne da bi se spremenila v paro. To pomeni, da se velika večina hrane, kuhane v mikrovalovki, ne segreje nad 100 °C. Daljši čas kuhanja povzroči samo izhlapevanje vode in posledično izsušitev jedi, zato za porjavelo skorjico nujno potrebuješ še funkcijo žara, saj se to zgodi šele pri temperaturi nad 300 °C. Ko se hrana dovolj segreje, začne v okolico sproščati alkohole in druge aromatične molekule, ki jih senzor brez težav zazna s pomočjo spremljanja električne upornosti zraka. Hrana je kuhana šele, ko jo zavohaš, kar pomeni, da se je voda v živilu uparila.

Običajno imajo mikrovalovke ločen gumb za pripravo pokovke, kar je povezano z nizko količino vode v tem priljubljenem prigrizku. Voda mora krepko preseči temperaturo 100 °C, da se pritisk tako poveča, da lupina semena poči. Senzor nato prepozna kemične spojine, ki so se ob tem sprostile, in preneha s kuhanjem.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba