Dinamično sedenje – kaj je to?

22. 12. 2013 10:00:00

Človeško delo in okolje, v katerem poteka, se je v zadnjem času zelo spremenilo. Večino dejavnosti namreč opravljamo v sedečem položaju, ker pa je človek prilagojen za stoječ položaj s pokončno držo, se s sodobnim načinom življenja pojavlja vedno več zdravstvenih težav, povezanih s sedenjem.

Navadni pisarniški stoli imajo statičen sedež, z napredkom pa so moderni stoli postali ergonomsko oblikovani in se v veliki meri prilagajajo krivuljam hrbtenice. Poznamo tudi stole z gibljivim oziroma aktivnim sedežem, ki posameznika silijo v aktivnost, v gibanje med sedenjem. Dinamičnost sedeža ugodno vpliva na hrbtenico, zato je opravljanje nekaterih »sedečih« del mnogo lažje.

Statično sedenje hrbtenico neprestano točkovno obremenjuje, prav tako pa ne sodelujejo hrbtne mišice. Zaradi neaktivnosti lahko torej mišice popolnoma oslabijo, posledica je med drugim tudi slaba drža oziroma odrevenele ali mravljinčaste noge. Zaradi naprej sklonjene drže so vratne in ledvene mišice zategnjene in utrujene, kar lahko vodi v mišični krč.

V dinamičnih stolih je potrebno loviti ravnotežje, saj posameznika silijo v pravilni položaj hrbtenice. Aktivno sedenje na stolu lahko primerjaš s sedenjem na žogi, z njim pa krepiš hrbtne in trebušne mišice, izboljšaš svoje ravnotežje in onemogočiš tvorjenje odpadnih kemičnih snovi, ki nastajajo pri statičnem sedenju zaradi obrambnega sistema telesa. Medenica je pri sedenju v pravilnem položaju, gibanje pa pospešuje tudi cirkulacijo krvi po nogah, kar zmanjšuje otečene gležnje, manjši pa so tudi problemi s krčnimi žilami.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba