Delovanje in prednosti indukcijske kuhalne plošče

12. 12. 2013 09:00:00

V zadnjih dvajsetih letih se je čas priprave hrane skrajšal s povprečno 60 minut na 13 minut, kar je posledica hitrejšega življenjskega sloga in učinkovitejših gospodinjskih pripomočkov, ki delujejo s pomočjo sodobne tehnologije. Med njimi je trenutno najbolj priljubljena prav indukcijska tehnologija.

Prva prednost, ki jo indukcijska plošča omogoča, je uporabnost celotne površine – posodo tako lahko postaviš kamor koli, saj se segreje samo del, kamor jo položiš. Posoda je torej lahko poljubnega premera, saj se vedno segreje celotno območje pod njo. To deluje s pomočjo magnetne zaznave, zato mora biti lonec nujno narejen iz materiala, ki privlači magnet. V aluminijasti ali stekleni posodi kuhanje ni več mogoče, a po drugi strani je dobro to, da se ne moreš opeči, če se z roko nasloniš na ploščo. Poleg tega imajo indukcijska kuhališča vgrajen toplotni senzor, ki prepozna vsako nevarnost pregrevanja vsebine v posodi. Če te med kuhanjem prekine telefon, z indukcijo ni več bojazni, da bi se olje prežgalo v ponvi.

Indukcijska plošča vzpostavi magnetno polje visoke frekvence, zaradi katerega se feromagnetni lonec izjemno hitro segreje, medtem ko se po končanem kuhanju plošča zopet ohladi že v minuti. Zaradi te sposobnosti so indukcijske plošče energijsko najvarčnejše in stroškovno najprijaznejše, saj po kuhanju takoj prenehajo ogrevati okolico. Obenem ti prihranijo tudi čas pri čiščenju, saj se ti ob morebitnem razlitju zaradi hladne okolice posode ne bo nič zažgalo, razlito vsebino pa lahko enostavno pobrišeš s krpo.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba