Supermarket

Z izbiro pravega vzglavnika do kakovostnega spanca

26. 11. 2013 11:00:00

Danes je naš vsakdan eno samo hitenje in vse premalo poudarjamo pomembnost spanca za kakovost življenja; spanje je namreč ključno tako za psihično kot fizično zdravje. Ob pomanjkanju trpi počutje, prihaja do težav s pozornostjo ter motivacijo in drugih nevšečnosti.

image

Za kakovosten spanec je zelo pomembna izbira pravega vzglavnika, ki ga je med množico različnih ponudnikov precej težko poiskati. Pri nakupu je treba upoštevati lastne želje in potrebe ter se držati nekaterih osnovnih napotkov za nakup, priporočljivo pa je pri ponudniku preveriti tudi, ali omogoča vračilo vzglavnika, v kolikor ti ta ne odgovarja.

Pri nakupu vzglavnika je temeljnega pomena, da pravilno podpira vratno-ramenski del hrbtenice, zato mora biti primerno visok in mora hrbtenico ohranjati v naravi legi. Kako pa najdeš idealni vzglavnik zase? Izbrati je mogoče med klasičnimi vzglavniki in tistimi anatomske oblike. Višino vzglavnika je dobro določiti glede na položaj spanja, saj spanec na hrbtu ali boku zahteva višjo podporo, za ležanje na trebuhu pa potrebuješ nekoliko nižji vzglavnik. Pomembna je tudi telesna konstitucija - ljudje s širšimi rameni namreč potrebujejo višjo oporo za vrat kot tisti z ožjimi rameni. Trši vzglavnik strokovnjaki priporočajo posameznikom z nekoliko večjo telesno težo, tistim z nizko pa bolj odgovarja mehkejši.

Pomembno je tudi, da pred nakupom nameniš pozornost materialom, iz katerih je vzglavnik izdelan, saj tisti bolj kakovostni pomagajo pri odvajanju vlage iz vzglavnika, so zračni oziroma skrbijo za higieničnost. V kolikor imaš alergijo na pršice, se izogibaj polnilom, v katere se rade naseljujejo, in izberi vzglavnik, polnjen s svilo ter umetnimi puhastimi vlakni oziroma spominsko peno.

Če je le možno, pred nakupom vzglavnik poskusi potipati, saj mora biti udoben že na prvi otip, da lahko med spanjem nudi občutek sprostitve.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka