Orodje in stroji

28. 03. 2017 09:00:19

Za vsako opravilo potrebujemo nekaj pripomočkov, ki nam posamezen opravek olajšajo. Z ustrezno opremo lahko vsako strokovno delo opravimo hitreje in tudi bolj kvalitetno, zato morajo predvsem različni mojstri veliko sredstev nameniti tudi opremi, ki jo pri delu potrebujejo.

image

Manjša popravila lahko opravimo samo z orodjem, za večje in težje spremembe potrebujemo tudi stroje. Orodje in stroji so v nekaterih poklicih obvezni in brez njih ne moremo opravljati dela. Med takšne poklice, kjer je orodje in stroji del obvezne opreme za delo, lahko štejemo gradbeništvo (gradbeno orodje), prevozništvo (avto, tovornjak), kmetijstvo (ročno orodje, kmetijska mehanizacije), elektrika (električno orodje) in številna druga področja.

Orodje in stroji, ki so namenjeni opravljanju težjih nalog in zaradi tega tudi tehnološko bolj zahtevni, potrebujejo ustrezno usposobljenega delavca, ki bo to delo opravljal. Poleg tega je takšno orodje in stroji tudi precej dražje in zaradi tega moramo biti pri izbiri in nakupu še toliko bolj pazljivi, kot v primeru, da kupujemo neko ceneno orodje.

Ko kupujemo ročno orodje, imamo na izbiro številne možnosti. Tipično ročno orodje je tisto, ki se uporablja v kmetijstvu, npr. motike, lopate … Če se ukvarjate s kmetijstvom, potem je orodje in stroji obvezen element vaše dejavnosti, a takšna investicija je v kmetijstvu tudi izjemna pridobitev, ki tako olajša delo na kmetiji kot tudi ponuja možnosti za večji dobiček.

Kupovanje električnega orodja je prav tako predmet velike pazljivosti, saj mora električno orodje delovati brezhibno. Če je električno orodje v okvari, je lahko delavec izpostavljen precej večjemu tveganju. Prav zaradi tega je nujno, da kupujemo kvalitetno električno orodje in ga tudi redno servisiramo in pregledujemo.

Tudi gradbeno orodje in stroji so lahko nevarni za delavca, če niso ustrezne kvalitete in ustrezno vzdrževani. Gradbeno orodje je sicer nevarno, a še bolj nevarni so lahko gradbeni stroji, ki jih mora nujno upravljati tista oseba, ki se za takšno delo ustrezno usposobljena. V nasprotnem primeru je ogroženo tako zdravje delavca, kot tudi vseh ostalih v njegovi bližini. Pri uporabi teh strojev je pomembno tudi to, da upoštevate vse varnostne ukrepe, ki so določeni za posamezen delovni stroj.

Pri nakupu orodja in strojev bodite pozorni na ceno in ne plačujte več denarja, kot je potrebno, saj boste le tako lahko optimalno prihranili in tudi lažje prebrodili morebitne krize v podjetju. Kljub temu pa naj bo kvaliteta in varnost na prvem mestu, ko kupujete določeno orodje in stroj, saj so lahko posledice v nasprotnem primeru tudi tragične.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka