Vrsta kuhinjske opreme in pripomočkov

28. 03. 2017 09:00:07

Kuhinjska oprema in pripomočki so del vsake kuhinje, glede na pestro izbiro različnih gospodinjskih aparatov, pa odločitev za nakup danes morda ni več najlažja. Vsak si v svoji kuhinji namreč želi kuhinjsko opremo in pripomočke, ki je praktična in kvalitetna, ter s katero je kuhanje lahko še bolj zabavno.

image

Izbira kuhinjske posode je zelo pomembna, saj ne le, da posoda vpliva na čas priprave obrokov, ampak vpliva tudi na okus, vonj in hranilno vrednost v njej pripravljene hrane. Posoda je lahko izdelana iz različnih materialov kot je aluminij, starinski emajl, baker ali steklo. Vsaka vrsta posode ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih je pred nakupom dobro poznati. Bakrena posoda ima to prednost, da se segreva enakomerno, vendar pa ni primerna za pripravo zelenjave. Obenem je to vrsta materiala, ki je lahko strupen, zato je treba to posodo obvezno zamenjati, ko se poškoduje. Najbolj priljubljena je posoda izdelana iz nerjavečega jekla ali emajla. Posoda iz jekla je zelo lahko vzdržljiva, je trdna in ima dolgo življenjsko dobo, njena slabost pa je slaba toplotna prevodnost.

Če si želite posodo primerno za pripravo jedi brez maščob, potem je teflonska posoda dobra izbira, medtem ko je za pečenje v pečici najbolj priporočljiva izbira litoželezne posode. Pred nakupom razmislite o tem koliko prostora imate na voljo v kuhinjskih omarah ter koliko kosov posode potrebuje vaše gospodinjstvo. V nakup je pametno vložiti nekaj več evrov in se odločiti za kvalitetno kuhinjsko opremo in pripomočke, izdelano iz materiala kot je aluminij in s keramično prevleko. Seveda pa ne pozabite upoštevati vrste vaše kuhalne plošče, ki je velik faktor pri izbiri kuhinjske opreme in pripomočkov.

Če radi pripravljajte jedi na žlico, potem za potrebujete primeren lonec. Odločate se lahko med različnimi velikostmi, ki omogočajo pripravo različnih količin jedi, sicer pa je klasični lonec najbolj primeren za kuhan je golaža, enolončnic, itd. Odlična izbira je lonec, ki ima keramično prevleko in je obenem tudi odporen na različne poškodbe ter omogoča dobro toplotno prevodnost. Izberite takšnega, ki je odporen na visoko temperaturo. Poleg posode in loncev, pa vaša kuhinja potrebuje tudi kvalitetne nože za rezanje in sekljanje živil.  

Keramični noži so priporočljiva izbira predvsem zaradi tega, ker so izdelani iz materiala, ki okolju ni škodljiv. Noži so na voljo različnih velikosti, največkrat pa jih lahko kupite kar v kompletu, ki vsebuje velike, srednje in majhne nože, namenjene za različna živila. Površina noža mora biti odporna na rjavenje, obenem mora njegova ostrina imeti dolg življenjski rok in noži ne smejo na hrano prenašati kovinskih ionov.

Ne spreglej

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka