Ne odlašajte z obiskom optike, če opazite, da vam vid peša

26. 01. 2012 15:26:40

Vid je prav gotovo eden izmed najbolj pomembnih čutil, zato je nujno, da za naše oči tudi dobro skrbimo ter jih vedno in povsod ustrezno zaščitimo. Pomena tega čuta se navadno niti ne zavedamo, dokler ne zaznamo težav in opazimo, da se nam vid slabša.

image

Takoj, ko opazite takšne znake je nujno, da obiščete zdravnika, ki vas bo po ustreznem pregledu napotil še k kakšnemu specialistu. Optika je v tem primeru najboljša rešitev, ki vam bo jo svetoval zdravnik. Odločite se lahko za očala ali leče, izbira je odvisna predvsem od vaših želja in potreb.

V trgovinah, kjer je optika osnovna dejavnost, imajo na voljo tako očala kot leče in sončna očala. Prav sončna očala so tista, ki lahko zaščitijo zdrave oči pred negativnimi vplivi okolja oz. pred ultravijoličnim sevanjem. V trgovinah, kjer je optika osnovna dejavnost, vam bodo lahko ponudili tudi takšna sončna očala, ki bodo združena s korekcijskimi in bodo ob izboljšani vidljivosti oz. optiki nudila tudi zaščito pred soncem.

Pri poslabšanem vidu je največkrat dilema, če želimo uporabiti očala ali leče. Optika je pri obeh lahko enaka, a pri bolj okvarjenem vidu bo uporaba leč skoraj nemogoča. Če je optika posameznika prevelika in vid že preveč okvarjen, bo uporaba očal najboljša rešitev.

Ne glede na to, če želite uporabljati očala ali leče pa je nujno, da že ob prvih znakih poslabšane vidljivosti obiščemo zdravnika in se čim prej odločimo tudi za nakup leč ali očal. Ko nam začne vid pešati, lahko pričakujemo, da se bo tovrstno dogajanje le stopnjevalo. Dodatno slabšanje vida lahko preprečimo ali vsaj upočasnimo, tako da pravočasno obiščemo zdravnika in čim prej izberemo očala ali leče ustrezne dioptrije.

Pri nakupu se vse prevečkrat osredotočamo na okvirje, čeprav bi morali biti pozorni predvsem na leče ter dioptrijo. Kljub temu želimo vsi imeti lepe okvirje, a naj bodo le-ti tudi kakovostni, saj bodo le tako lahko preživeli vse napake, ki jih naredi vsak lastnik tako sončnih kot korekcijskih očal.

Včasih je samo utrujenost vzrok za to, da nam je vid začasno oslabel, včasih lahko takšno začasno poslabšanje povzroči dolgotrajno gledanje televizije ali računalniškega zaslona. Vsekakor pa v primeru, da takšno dogajanje opazujete že več dni, čim hitreje obiščite zdravnika, ki vam bo svetoval.

Za zdrave oči in dober vid je potrebna predvsem preventiva. Da bi oči obdržali zdrave čim daljši čas, zmanjšajte število ur, ki jih namenite televizorju in zmanjšajte tudi število tistih ur, ki jih preživite za računalnikom. Če imate zdrave oči in k temu dodate še zdravo prehrano, predvsem korenje, vas bodo vaše oči služile še zelo dolgo.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka