Na kratko o spominskih karticah

18. 03. 2009 23:35:24

Skromne spominske kartice in vgrajeni spomini, ki so priložene oz. vgrajeni v digitalne fotoaparate, so dandanes vedno manj uporabni, saj lahko nanje shranimo cca. 15 fotografij ter le nekaj sekund video posnetkov.

Ko kupujete spominsko kartico kupite takšno z vsaj 512MB spomina, saj lahko nanjo, odvisno od nastavitev ter velikosti posameznih slik, spravimo nekje med 100 - 200 fotografij. Glede na trenutno ugodne cene je še bolj smotern nakup kartice z 1GB spomina. Kljub temu, da poznamo več različnih tipov spominskih kartic (CompactFlash, xD, SD, in Memory Stick Pro), ti nimajo vpliva na velikost spomina.

Na prej omenjene kartice z 1GB spomina lahko shranite več sto fotografij, ter cca. 1 uro video posnetkov bolj umirjenih kadrov s kompresijo MPEG-4, 30 sličicami na sekundo ter resolucijo 640x480 točk.

Ne zapravite več denarja za hitrejše kartice, saj se hitrost zapisa pri večini kompaktnih fotoaparatov ne pozna. In to ne samo pri slikanju, temveč tudi pri snemanju. Pridejo pa tovrstne kartice še kako prav pri kompaktnih fotoaparatih višjega razreda in zcralno-refleksnih fotoaparatih, saj se bo njihov interni pomnilnik med npr. slikanjem zaporednih fotografij kasneje napolnil.

Nekaterim spominskim karticam je priložena tudi programska oprema za reševanje oz. odpravljanje napak pri pokvarjenih datotekah. Do tovrstnih napak pride, ko odstranite baterijo iz fotoaparata, med tem ko ta na spominsko kartico zapisuje pravkar posneto fotografijo.

V kolikor ste se odločili za nakup spominske kartice z manjšo kapaciteto spremenite resolucijo ter kompresijo fotografij, da jih boste nanjo lahko shranili čim več. Vendar ne pozabite, da boste s tem zmanjšali kvaliteto fotografij.

Za fotografije, ki jih boste objavili na spletu (npr. svojem blogu ali na kakšnem forumu), kvaliteta fotografij ni tako pomembna, zato lahko zanje mirne duše izberete najnižjo stopnjo resolucije ter najvišji možen nivo kompresije. Nekateri fotoaparati imajo celo možnost izbrati prednastavitev, ki ustreza prej opisanim nastavitev (npr. E-mail, Web).

Če večino fotografij natisnete pa je potrebno kupiti kartico s čim več spomina, saj je za takšne slike na fotoaparatu potrebno izbrati najnižjo stopnjo komprestije ter največje možne resolucije.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka