Nakup osebnega računalnika

26. 01. 2012 14:16:36

Nakup računalnika je odločitev, ki jo nekateri sprejmejo precej bolj pogosto kot drugi. Predvsem je to odvisno od tega, kako pogosto in za kakšne namene potrebujete računalnik. Računalniki se namreč hitro razvijajo in izboljšujejo, zato je lahko le nekaj let star računalnik že zelo zastarel.

Če potrebujete računalnik za igranje iger, potem bo kvaliteta računalnika zelo pomembna. Marsikatera nova igra vam na starem računalniku namreč ne bo delovala ali pa ne bo delovala tekoče. Če se navdušujete nad računalniškimi igrami, potem bodo namizni računalniki oz. osebni računalniki prava izbira. Pri nakupu prenosnika boste namreč odšteli precej več kot v primeru, da se odločite za osebni računalnik.

Računalniki se mnogokrat uporabljajo prav za igranje iger, a tudi za pisarniška opravila so danes nujno potrebni in dela v pisarnah si danes ne predstavljamo več brez njih. Praviloma se ti računalniki uporabljajo za precej bolj osnovne programe, ki ne potrebujejo zelo zmogljive opreme in kvalitetnega ter sodobnega računalnika. Tako se za delo v pisarni lahko odločate med bolj osnovnimi modeli, ki bodo tudi precej cenejši. Cenejši bodo tako prenosni računalniki kot osebni računalniki oz. namizni računalniki, tako da je lahko tudi nakup prenosnika v tem primeru dobra odločitev.

Namizni računalniki oz. osebni računalniki so lahko že vnaprej sestavljeni, lahko pa jih sestavite sami, po lastnih željah in potrebah. Računalnik, ki ga sestavite sami, bo precej bolje prilagojen vašemu delu, a za takšno samostojno sestavo oz. izbiro računalniških komponent potrebujete že kar nekaj računalniškega znanja. Lahko pa vam računalnik sestavijo glede na opis vaših želja in potreb v računalniški trgovini.

Vsaka trgovina ne omogoča sestave računalnika po lastni želji, a skoraj vsaka tovrstna trgovina vam bo ponudila že kakšen vnaprej sestavljen model. Preden kakšne računalniške komponente umaknejo iz prodaje, pa so le-te lahko precej znižane in posledično lahko dobite nov računalnik po precej nižji ceni. Takšne komponente pa niso bistveno slabše od tistih, ki so še vedno v prodaji, le cena je navadno bistveno nižja.

Pri nakupu računalnika preverite vsaj osnovne tehnične specifikacije. Grafična kartica bo tisti del te opreme, ki bo največ zanimanja dobil pri tistih, ki želijo računalnik uporabljati predvsem za igranje iger. Tudi procesor in delovni spomin bosta imela veliko vlogo pri hitrosti nekega računalniškega sistema. Velikost trdega diska je pomembna za vse, ki bi želeli na računalniku hraniti večje količine podatkov, veliko glasbe ali različnih filmov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2021 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka