Komentarji

Pred 6 meseci

AMD procesor Ryzen 5 3400G 3.7/4.2GHz, box

AMD procesor Ryzen 5 3400G 3.7/4.2GHz, box

i7 7700k je boljse

Pred 3 leti

INTEL procesor Core i7 6700K box

INTEL procesor Core i7 6700K box

HaHa, prava zverina je ta procesor! Nenormalna hitrost! Intel je zakon! :D

Pred 3 leti

INTEL procesor Core i7 6700K box

INTEL procesor Core i7 6700K box

Nimam besed. Vrhunski procesor! Zasluži si še višjo ceno!

Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu procesorja

22. 12. 2011 11:21:46

Procesor je osrednji del računalnika, katerega glavna naloga je, da obdeluje podatke in nadzoruje ostale enote vašega računalnika. Na trgu so najbolj znani procesorji Intel in Amd, ki so izdelani iz silicija, medtem ko so njihovi ovoji lahko iz keramike ali aluminija.

Razlika med procesorji je v številu tranzistorjev, jeder in niti, ter v podnožju in velikosti pomnilnika. Procesor pa ima lahko eno slabo lastnost, na katero morate biti pozorni, in sicer je to njegova poraba energije in segrevanje. Sicer pa imajo nekateri procesorji poleg procesorskega jedra tudi grafično jedro, katerega naloga je računanje grafike. Več nitni procesor lahko opravlja več procesov naenkrat in je hitrejši, še ena lastnost, ki je pomembna pa je pomnilnik.

Njegova velikost je odvisna od tega koliko podatkov boste imeli začasno shranjenih na računalnikov, večji kot je, boljše je. Sicer pa se procesorji delijo v dve skupini, in sicer na procesor RISC, ki ga prepoznate po lastnostih kot je veliko enostavnih in večkrat uporabljenih ukazov, ki se izvršujejo skoraj istočasno, ter procesor tipa CISC. Tu gre za skupek več zapletenih ukazov, ki naredijo več operacij v enem ciklu in med katerimi sta najbolj znana Intel procesor in Amd procesor.

Intel procesor  Itanium je bil prvi 64-bitni procesor na trgu, ki sicer ki uporablja EPIC nabor inštrukcij in je zelo učinkovit, vendar je zelo odvisen od vgrajenega prevajalnika. Vsak procesor ima dve osnovni lastnosti, in sicer število operacij na sekundo oziroma njegova frekvenca ter število bitov, ki jih procesor lahko obdela v eni operaciji. Za osebni računalnik potrebujete procesor, ki ima 32 ali 64 bitov, frekvenca pa je nekaj GHz. Danes imajo procesorji v jedru tudi lahko že vgrajenih več jeder.

Toda število bitov vas lahko zavede in kljub temu da moderni Intel procesor in Amd procesor uporabljata 64-bitna podatkovna vodila, pa ni nujno, da sta procesorja tudi opredeljena kot 64-bitna. Kakšne procesor boste izbrali je odvisno od tega kakšno zmogljivost od njega pričakujete. Poglejte kakšna je njegova hitrost, večja je ta, boljši je procesor. Naslednja stvar, ki jo preverite pa je širina.

Ko se odločate ali izbrati Intel procesor ali Amd procesor se pozanimajte koliko se kateri segreje. Če na računalniku veliko igrate igre, potem je priporočljiv procesor, ki dalj časa ostane hladen. Seveda je velik faktor tudi cena, toda boljše je plačati nekaj evrov več in se izogniti kasnejšemu nezadovoljstvu.

Sorodne kategorije

Želiš pred nakupom izvedeti več koristnih informacij?

FAQ (Pogosta vprašanja in odgovori)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba