Ribolov je odlična sprostitev za vse, ki imate stresen delovnik

22. 12. 2011 11:15:13

Ribolov je ena izmed zelo priljubljenih dejavnosti tistih, ki živijo v bližini jezer in rek. Čeprav nekateri mislijo, da je ribolov primeren le za starejše, ki si želijo malo miru in stika z naravo pa temu še zdaleč ni tako. Vse več mladih se odloča za ribolov saj ta vrsta športa oz. tovrsten hobi pomeni sprostitev in začasen umik od napornega ter stresnega vsakdanjika.

Z ribolovom se ukvarja tudi vse več amaterskih ribičev, ki se na ribolov odpravijo le nekajkrat letno. Če tudi vi spadate med takšne ribiče, potem verjetno nimate še vsega pribora, ki ga boste ob ribolovu potrebovali, saj se hitro zgodi, da kakšen del ribiške opreme tudi zgubimo, predvsem če med enim in drugim ribolovom preteče celo leto.

Ribiška palica bo za amaterske ribiče prvi in najdražji kos opreme, ki ga boste nujno potrebovali, če hočete ribolov jemati resno. Ribiška palica je lahko različne dolžine in dolžina bo predvsem odvisna od vrste ribolova ter ribiškega okoliša. Če želite loviti v gosto poraščenih območjih, vam bo velika ribiška palica povzročala obilico težav. V takšnih primerih bo precej bolj uporabna manjša ribiška palica, ki pa se ne bo najbolje obnesla na čistih brežinah, ko boste želeli trnek vreči precej dlje. Z majhno ribiško palico bo namreč tudi vaš domet precej krajši.

Trnek, ki smo ga že prej omenili, je še ena stvar, ki jo nujno potrebujete za ribolov. Trnek je prav tako lahko različnih velikosti. Pri nakupu izbiramo velikost trnka glede na vrsto rib, ki jih želimo loviti. Za manjše ribe bomo uporabili manjši trnek, za lovljenje večjih pa večji. Uporabimo lahko tudi takšne trnke, ki vsebujejo več trnkov skupaj (dvojčki, trojčki). Pred ribolovom s temi trnki preverite, če je takšen ribolov sploh dovoljen na območjih, kjer želite ribariti, saj je takšen ribolov na večini slovenskih rek in jezer prepovedan.

Plovec je še en kos ribiške opreme, ki pa ni vedno nujno potreben. Za ribiče začetnike bo plovec in ribolov z njim precej bolj enostaven in bolj uspešen, izkušeni ribiči pa se večkrat odločajo za talni ribolov, kjer plovec ni potreben in ga ne uporabljajo.

Če se še niste odločili za ribolov, je mogoče sedaj pravi čas, da tudi sami poskusite s tem. Če imate v službenem ali zasebnem življenju stres zelo prisoten, potem lahko za sprostitev in hkrati tudi za svoje zdravje poskrbite z ribolovom. Če želite ribariti le nekajkrat letno, potem bo dovolj že nakup dnevne ribolovne karte. Za tiste, ki bi želeli bolj pogosto loviti in vam to tudi čas dopušča, bo najbolj primeren izpit za ribiča in nakup letne ribolovne karte.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba