Izbira pravega fotoaparata

18. 03. 2009 23:20:05

Ko se nam pojavi potreba po kvalitetnem fotografiranju, moramo razmišljati o izbiri pravega fotoaparata. Nakup je zahtevno opravilo, saj kupujemo napravo za katero bomo porabili določeno vsoto denarja. Lahko se nam v najslabšem primeru zgodi, da damo veliko denarja za aparat, ki ne bo omogočal ravno tistega, kar najbolj rabimo.

Ljudje smo emocionalna bitja zato pogosto kupujemo stvari po lastnem okusu ali všečnosti. Recimo, da hodimo v hribe in hočemo imeti tako majhen aparat, da ga lahko spravimo v žep. Morda smo prepričani, da je določeno podjetje najboljša izbira ali pa nam je fotoaparat všeč, ker ima primeren videz oziroma je lepe barve. Navsezadnje kupujemo napravo, ki bo zadovoljila našim potrebam zato ni ravno najbolje, da jo izbiramo po videzu.

Katere značilnosti naj bi vplivale na izbiro fotoaparata?

Na žalost je v večini primerov nakup kompromis med željami in ceno. Preden se spustimo v podrobnosti, je dobro vedeti, za kaj bomo fotoaparat rabili. Zato je prav, da se najprej vprašamo:

kakšna bo zahtevana končna kvaliteta in velikost slikeiz kakšne razdalje in v kakšnih pogojih bomo večinoma fotografiralikako hitro bomo fotografirali in koliko spretni bomonavsezadnje pa tudi, koliko opreme smo pripravljeni nositi s sebojDigitalna fotografija danes omogoča »gosposko« fotografiranje. Če samo pomislimo, koliko opreme je moral imeti fotograf s seboj pred sto leti in koliko jo dejansko rabimo za mnogo boljši rezultat danes.

Pomen dobre kvalitetne slike je pogojen z več lastnostmi, ki naj bi jih imel vaš fotoaparat. Prva od teh lastnosti je vsekakor pike ali »megapixels«. Pika pomeni samo en delček celotne slike. Angleški izraz »Megapixels« pomeni torej mega = 1 milion. Torej po logičnem sklepanju večja je vsot pik bolj kvalitetna je slika seveda pa je to pogojeno tudi s ceno.

Kakšno vsoto pik (megapixel) pa potrebujem za moj aparat?

Vse je odvisno kaj želite doseči z vašim fotoaparatom. Torej, če se želite ukvarjati ljubiteljsko s slikanjem kot je splošno ustvarjanje slik za pregledovanje na vašem računalniku, slike, ki jih boste pošiljali po e-mailu ... je med 2 in 3 megapixla dovolj.

V primeru, da želite profesionalno izvedbo slik, ki bi jih kasneje tudi natisnili pa vsekakor potrebujete več megapixlov – 5 ali več.

Na katere karakteristike moram torej biti pozoren

koliko točk (Megapixels) lahko zajame aparat - večja je vrednost bolj kvalitetna je slikaOptični zoom omogoča, da oddaljeno sliko približamo in ob tem ohranimo kvaliteto slikeBaterija - kakšen tip in koliko baterij uporablja aparatSpominska kartica - kakšen tip in kakšno kapacitetoLCD Zaslon - kakšne karakteristikeVir: MojEdom.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba