Izbira baterij za fotoaparate

15. 12. 2011 11:26:28

Tako kot vse elektronske naprave tudi digitalni fotoaparati potrebujejo električno energijo za delovanje. Zato, ko kupujete nov digitalni fotoaparat, izberite takšnega, ki podpira baterije za polnjenje, ki dolgo zdržijo. Verjetno se je že vsakemu kdaj zgodilo, da se je foto baterija izpraznila v najbolj neprimernem trenutku in ko baterije, ki ste jih prejeli ob nakupu niso več uporabne, je treba kupiti nove.

image

Poznamo različne vrste baterij, kot so NiCd, NiMH, Lithium-Ion, itd.  Najboljša izbira baterij za fotoaparat so NiMH oziroma nikelj metal polnilne hibridne baterije, baterije za fotoaparat iz litija in oxyride baterije. Digitalni fotoaparati, ki uporabljajo različne vrste baterij, so zelo priljubljeni med popotniki, saj ko ne morejo najti električne vtičnice za polnilec baterij, so baterije za enkratno uporabo dobra nadomestitev.

Baterije za fotoaparate se med seboj razlikujejo po tem iz katerega materiala, so izdelane anode, katode in elektrolit. Vsak material bateriji določa različne lastnosti.  Alkalna foto baterija je morda največkrat uporabljena, a je obenem tudi najslabša izbira za digitalni fotoaparat. Kljub njihovi priročnosti je njihova pomanjkljivost, da napetost hitro pade in se hitro izpraznijo. Polnilna foto baterija ima nižjo napetost, ki je ves čas enaka in ki jo lahko ponovno napolnimo. Druga vrsta so nikelj-kadmijeve baterije za fotoaparate, ki so bolj primerna izbira. Njihova dobra lastnost je, da jih lahko napolnite do tisočkrat, slabost pa ta, da če jih ne boste popolnoma izpraznili pred naslednjim polnjenjem, se ne bodo več do konca napolnile. In tako je foto baterija z vsakim polnjenem manj uporabna. Naslednje baterije za fotoaparate so Li in Li-ion, pri katerih je anoda izdelana iz litija. Razlika med njimi je, da se Li foto baterija ne polni, Li.-ion pa se. Ti dve vrsti baterij si deli nekaj lastnosti z NiMH baterijami, le da so precej dražje. To je tudi zaradi njihove velike kapacitete.

Z izbiro NiMH baterij ne boste zgrešili, bodite le pozorni, da izberete takšne, ki imajo čim večjo kapaciteto, in sicer najbolj priporočljiva je okoli 2600 mAh. Foto baterija bo imela zraven priložen tudi polnilec, če pa ga že imate se prepričajte, da je pravi za to vrsto baterij. Različni tipi baterij se polnijo na različne načine. Baterija za Canon digitalni fotoaparat mora biti prave vrste zato se pred nakupom prepričajte, da ustreza vašemu aparatu. Najbolj pogosta baterija za Canon je baterija tipa Li-ion.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka