Avtomobilske luči in žarnice naj bodo v skladu s predpisi

9. 12. 2011 10:33:43

Ko zavarujemo naše vozilo, se lahko dodatno odločimo za zavarovanje stekel. S tovrstnim zavarovanjem zavarujemo avtomobilske luči, meglenke, ogledala ter vse druge avto luči in stekla, ki se nahajajo na vozilu. Takšno zavarovanje je smiselno, saj so avtomobilske luči precej velik strošek, prav tako pa šipe in ogledala.

image

Z eno nesrečo ali vandalizmom, kjer pride do razbitja vsaj enega stekla na vašem avtomobilu, bo kar nekajkrat povrnjen strošek zavarovanja vašega vozila in avto luči.

Avtomobilske luči ali meglenke se lahko s časom tudi izrabijo in njihova prepustnost je v tem primeru zmanjšana. Zaradi takšnih avto luči je otežena tudi vožnja, saj je vidljivost predvsem v temi in megli, precej zmanjšana. Predvsem zaradi varnosti je potrebno takšne avtomobilske luči in meglenke čim hitreje zamenjati, saj zaradi slabše vidljivosti ogrožate tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu.

Vsake avtomobilske luči imajo tudi avtomobilske žarnice, ki pa zelo rade pregorijo. Ko se to zgodi, jih moramo v  čim krajšem času zamenjati, saj nas lahko v nasprotnem primeru hitro prizadenejo sankcije s strani policistov. Prav zaradi tega je nujno, da imamo med obvezno opremo v našem vozilu tudi delujoče avtomobilske žarnice.

Na trgu se pojavljajo različne avtomobilske žarnice, katerih primarna funkcija je prej vizualna kot koristna za tistega, ki vozilo upravlja. Pri nakupu takšnih žarnic bodite pozorni na to, da je njihova uporaba dovoljena, saj v nasprotnem primeru vaše vozilo ne bo tehnično brezhibno in v najhujšem primeru se vam lahko zgodi, da vam policisti vozilo zaplenijo ali vas samo visoko oglobijo.

Prav tako se lahko odločite za nakup zatemnjenih luči in tudi tu je pomembna precejšnja pozornost, da ne pridete navzkriž z zakonom. Zatemnjene avtomobilske luči se lahko uporabijo tako na sprednjih lučeh kot zadnjih ter tudi na smernikih, a vedno je potrebno paziti, da so takšne luči in njihova uporaba dovoljeni.

Če kupujete luči ali avtomobilske žarnice pri pooblaščenih prodajalcih v Sloveniji, potem verjetno ne boste imeli težav med vožnjo ali ob registraciji vašega vozila. V primeru, da te stvari nakupujete v tujini, se lahko zgodi, da kupite takšne žarnice ali luči, ki na našem trgu niso dovoljene. Ta problem nastane predvsem zaradi različnih zakonov, ki jih ima tista tuja država, kjer boste luči kupili.

Zato se za nakup luči in žarnic raje odločajte doma, razen če poznate zakonske predpise ter lastnosti posameznih luči in žarnic, tako da lahko kupujete varno in predvsem zakonito.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka