Fotografski filtri in njihov nakup

9. 12. 2011 09:21:39

Fotografski filtri so obvezen del opreme vsakega profesionalnega fotografa in tudi marsikoga, ki se s fotografijo ukvarja ljubiteljsko. Večinoma lahko efekte, ki bi jih sicer ustvarili foto filtri, nadomestimo z računalniško obdelavo slik, a to žal ne velja za vse in nekateri fotografski filtri so nenadomestljivi oz. se jih ne da tako nadomestiti.

image

Eden izmed takšnih filtrov je polarizacijski filter in tudi to je eden od razlogov, da je polarizacijski filter tudi eden izmed najbolje prodajanjih, če ne celo najbolje prodajan in največkrat uporabljen.

Polarizacijski filter ima več pozitivnih učinkov na sliko, bistveno pa je da ne glede na svetlobo v prostoru in ne glede na prostor, kjer bi želeli fotografirati, barve naredi bolj nasičene. Tako so barve bolj poudarjene in slika je zaradi tega precej lepša. Tudi to je samo še en izmed razlogov, da so ti fotografski filtri tako dobro prodajani.

Tudi UV filtri so skoraj obvezen del opreme vsakega fotografa. UV filtri so narejeni tako, da iz okolja absorbirajo UV žarke. Zaradi tega so UV filtri primerni oz. skoraj obvezni za slikanje na zelo visoko ležečih območjih ali na področjih, kjer se nahajajo večje količine vode. Ti foto filtri odpravijo zamegljena ozadja na slikah, ki se nam pri fotografiranju v takšnih pogojih hitro ponesrečijo.

Foto filtri so dobavljivi v številnih izvedbah in od vas je odvisno, da boste izbrali tiste filtre, ki jih zares potrebujete. Pred nakupom je tako nujno, da čimbolj natančno določite pogoje in okoljske nevšečnosti, ki vas lahko doletijo med fotografiranjem. Ob tem pa je za izbiro pravih filtrov v pravem trenutku potrebno tudi odlično poznavanje fotografije ter lastnosti, ki jih imajo posamezni fotografski filtri.

Ne glede na to, če so vaši fotografski filtri odlični in kvalitetni pa bo kvaliteta končne slike odvisna predvsem od vašega znanja in kvalitete vašega fotoaparata. Zato se pri nakupu fotografskih filtrov predvsem cenovno prilagodite tudi vrednosti vašega fotoaparata, saj v primeru, da imate nek osnoven fotoaparat, kjer manjka večina funkcij in je tudi slaba ločljivost, ne boste niti s filtri naredili odlične fotografije.

Na naši strani lahko prebirate med vsemi filtri, ki so trenutno na voljo v Sloveniji, ob tem pa še poiščete tistega ponudnika, ki želene fotografske filtre prodaja po najbolj ugodni ceni. Tako ste lahko popolnoma brez skrbi, da bi ob nakupu vaš fotografski filter preplačali oz. bi izbrali prodajalno, ki ima precej višje marže na fotografske filtre.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka