Izbira klaviatur

9. 12. 2011 08:42:06

Odločitev katere klaviature kupiti je lahko zelo težka, zlasti za nekoga, ki je pri tem šele začetnik in ne ve na katere lastnosti mora biti pozoren in ali izbrati električni pianino ali digitalni pianino. Na trgu je široka izbira proizvajalcev, ki ponujajo različne vrste klaviatur prilagojene za različne stile in glasbene žanre. Nakup pianina je naložba v vašo glasbeno prihodnost, zato je treba veliko premisliti, preden začnete odštevati denar.

image

Glasbene klaviature lahko ustvarijo tudi zvoke drugih glasbil kot tudi zvoke, ki jih do sedaj še niste slišali. Klaviature obvezno sprobajte preden jih kupite. Vsak pianino ima drugačen zvok, zato mu prisluhnite, preizkusite padala in odzivnost tipk ter izberite takšne, ki bodo najbolj ustrezale vašemu mehkemu ali trdemu stilu. Za začetnike je najboljša izbira digitalni pianino, ki ima možnost nastavljivosti trdote tipk. Trše tipke lahko neizkušenim glasbenikom povzročajo težave, saj je na njih težje igrati  kot na mehkejše. Profesionalni glasbeniki bodo želeli kvalitetnejše klaviature z boljšim zvokom. Vprašajte se ali želite, da so enostavne za prenašanje naokoli ali želite nekaj kar bo služilo kot kos pohištva? Obstajajo namreč prenosljive klaviature in tiste, ki so bolj fiksne. Na voljo je več vrst električnih klaviatur, med proizvajalci pa sta najbolj priljubljena Casio in Yamaha. Električni pianino ima 66 ali 88 tipk. Slednji je primeren za vse, ki se učijo igrati klasično glasbo, medtem ko je za večino glasbenikov zadovoljivo tudi manjše število tipk. Električni pianino ima tipke, ki oddajajo enak zvok ne glede na to kako močno pritiskamo na njih. Za to je za igranje klasične glasbe nujno, da kupite pianino, ki oddaja mehkejši zvok, če na tipko pritisnemo šibkejše in močnejši zvok ob tršem igranju. Dobra lastnost s katero se ponaša električni pianino je tudi ta, da ima priključek za slušalke. Še ena stvar o kateri se boste morali odločit je ali želite, da imajo klaviature že vgrajene zvočnike ali jih boste kupili naknadno. Če boste na pianino skladali glasbo potem morate preveriti kako se bo ta obnesel v povezavi z vašim računalnikom.

Digitalni pianino ima to prednost, da ga ni treba uglaševati in da je dvakrat cenejši od klasičnih klaviatur. Njegova slabost pa je v tem, da se občutek igranja ne more primerjati z igranjem na klasični klavir kot tudi ne njegova mehanika. Njegova vrednost pa je z vsakim letom, ko ga imate, nižja.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka