NASVET Pohištvo
26. 10. 2022 09:39:40

KAKO IZBRATI PRAVO SEDEŽNO GARNITURO?

1/1

Dnevna soba je v domu zagotovo prostor, ki je v prvi vrsti namenjen druženju. Prav zaradi tega je pomembno, da je všečna, funkcionalna in udobna. Oprema dnevnih sob je raznolika ter izredno podvržena okusu in slogu stanovalcev. 

 

Kazalo

  1. Velikost
  2. Oblika in barva
  3. Čvrsto ogrodje
  4. Namembnost
  5. Material
  6. Udobje

 

Zagotovo pa je eden najpomembnejših elementov v vsaki dnevni sobi sedežna garnitura. Ko boste iskali pravo zase, si tako morate odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj.

  • Kako veliko sedežno garnituro potrebujete?
  • Kakšne oblike in barve naj bo?
  • Kakšno naj bo njeno ogrodje?
  • Kakšen bo namen sedežne garniture?
  • Iz kakšnega materiala naj bosta prevleka in oblazinjenje?
  • Kakšne sedežne garniture so za vas najbolj udobne?

 

Velikost je odvisna od prostora

Preden se boste odločili za nakup sedežne garniture razmislite, kako velik je prostor, kamor jo boste postavili.

Ko boste izbirali zofo, pozornost namenite njeni širini. V primeru, da razpolagate z manjšim prostorom, je bolje, da izberete tudi manjši kavč. Dobra izbira so, denimo, dvosedi ali trosedi. Ko boste sedežno garnituro merili, bodite še posebej pozorni na najdaljši in najširši del le-te.

Prav tako bodite pozorni, da sedežna garnitura ne bo ovirala prehoda. Takrat, ko se bo nahajala neposredno ob oknu, pa vzemite v ozir tudi njeno višino, saj je pomembno, da se z najvišjim delom ne dotika ali celo presega okenskih polic.

Oblika in barva sta odvisni predvsem od okusa

Oblika sedežne garniture in barva oblazinjenja sta v prvi vrsti odvisni od vašega okusa. Poskrbite, da se bo barva sedežne garniture ujemala z ostalimi elementi, ki se nahajajo v prostoru. Svetlejše barve bodo optično povečale in razsvetlile prostor, vendar se tudi hitreje umažejo. Sedežna garnitura v temnejših barvah pa je primernejša za večje in svetle prostore. 

Kar se tiče oblike, so običajno na voljo tako moderne kot bolj klasične sedežne garniture. Modernejše se bodo bolje podale modernim, minimalistično opremljenim dnevnim prostorom. Klasične sedežne garniture pa bodo najbolj všeč tistim, ki prisegajo na masivne, zaobljene linije z višjimi nasloni.

V manjše prostore se bodo lepo podali nižji modeli, ki imajo višje blazine ali takšni brez naslonjala. Pri slednjih je namreč površina za sedenje večja in s tem udobnejša. V večjih prostorih pa se bodo dobro obnesle dolge kotne sedežne garniture. Če jim boste dodali še fotelje, počivalnike in tabureje, bo videz popoln, v dnevnem prostoru pa bo lahko uživala vsa družina. 

Čvrsto ogrodje vam bo služilo dlje časa

Sedežna garnitura naj bo vedno kakovostna in naj se ponaša s čvrstim ogrodjem. Najboljša izbira je leseno ogrodje, ki vam bo zagotovo služilo še mnogo let. Pri tem pa ne zanemarite kakovosti nog in stikov med elementi garniture. Tudi ti morajo biti kakovostni in dobro narejeni. 

Prav tako sta izjemno pomembna vzmetenje in ostala sestava sadežne garniture, saj je prav od tega odvisno, ali bo kavč dovolj dolgo ostal kompakten in bo zadržal svojo obliko. 

V mislih imejte namembnost sedežne garniture

Če boste sedežno garnituro uporabljali tudi za spanje in ležanje, je bolje izbrati takšno s podaljšanim sedalnim delom. V primeru, da pri vas pogosto prespijo prijatelji ali sorodniki, pa vam bo prav prišla raztegljiva sedežna garnitura, ki bo priložnostno lahko služila kot ležišče za goste.

Če boste kavč uporabljali le za sedenje, raje izberite višji naslon. Prav vam bo prišel tudi takšen, ki omogoča spreminjanje nastavitve višine ali nagiba sedeža ter možnost izvleka naslonjal za noge.

Material je pomemben

Ne glede na to, za kakšen material se boste odločili, mora ta vedno biti trpežen in kakovosten. Ena od odličnih možnosti je usnje.

Usnjena sedežna garnitura poskrbi za pridih klasike, material pa je enostaven za vzdrževanje, trpežen in vedno unikaten. Kakovostno usnje je mehko, zračno, barva pa prekriva vsako posamezno vlakno, vendar na takšen način, da vse naravne lastnosti ostanejo vidne. Odziva se na telesno toploto in uravnava vlažnost. 

Za družine z otroki in hišnimi ljubljenčki je – na drugi strani - boljša izbira sedežna garnitura iz mikrovlaken. Takšen material je namreč še bolj enostaven za čiščenje. Lahko izberete tudi bombaž in platno

Udobje je na prvem mestu

Vsak ima drugačno predstavo, kaj je zanj udobno, zato je zelo pomembno, da sedežno garnituro, ki jo nameravate kupiti, tudi preizkusite

Na splošno velja, da so udobnejše sedežne garniture tiste, ki so oblikovane iz pen ali drugih dodatkov ter se lepo prilagodijo telesu.

 

→Poglejte sedežne garniture na xxxlesnina.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka