Supermarket

Nakup tekaških smuči in opreme za tek na smučeh

7. 12. 2011 14:58:57

Tek na smučeh je odlična vrsta rekreacije, saj z njim razmigamo skoraj vse mišice in tako naredimo veliko za naše zdravje. Posledično je ta oblika rekreacije tudi zelo naporna in zahteva veliko kondicije, če želimo teči več ur skupaj. Smuči za tek na smučeh oz. tekaške smuči so obvezen kos opreme, saj navadne smuči ne omogočajo pravilnega teka in tudi precej otežujejo že tako težko športno disciplino kot je tek na smučeh.

image

Tek na smučeh oprema pa je še veliko drugih stvari in ne le tekaške smuči. Razen smuči za tek na smučeh bomo potrebovali še toplo obleko, ki nas bo varovala pred mrazom, a bo kljub temu toliko prilagojena, da nam tudi po daljšem teku ne bo še bolj vroče zaradi nje. Tek na smučeh oprema so tudi palice, ki jih potrebujemo za lažji tek, saj si tako tudi z rokama delno pomagamo in je tek na smučeh nekoliko lažji. Tek na smučeh oprema je ravno toliko pomembna kot vaša pripravljenost, saj tudi če ste v odlični kondiciji vam slabe smuči za tek na smučeh lahko zelo otežijo delo in vas tudi upočasnijo.

Torej lahko rečemo, da so tekaške smuči bistvene, da je tek na smučeh prijetno in zabavno razvedrilo oz. prijeten in sproščujoč način rekreacije. Zaradi tega je pomembno, da poznamo bistvene lastnosti tekaških smuči, saj bomo tako lažje izbrali prave.

Pri nakupu bodite pozorni predvsem na dolžino tekaških smuči, da bo le ta ustrezna vaši velikosti. Preverite tudi velikost tekaških palic, saj morajo le-te biti ravno toliko visoke, da vam omogočajo čim bolj naraven položaj rok med tekom. Velikost tekaških čevljev je prav tako bistvenega pomena. Ob uporabi premajhnih čevljev boste hitro dobili žulje in tek na smučeh vam zaradi tega ne bo več tako prijeten. Ustrezna upogibnost tekaških smuči je še ena lastnost, ki jo preverite pred nakupom. Če ste začetnik na področju smučanja in teka na smučeh, izberite raje trše smuči, torej takšne, ki imajo manjšo upogljivost.

Za ustrezno drsenje in čim manj upora pri teku na smučeh pa moramo smuči tudi redno mazati. Uporaba različnih mazil omogoča, da boste tekli hitreje in brez nepotrebne izgube energije. Poznamo različna mazila za tek na smučeh, ki se razlikujejo predvsem glede na vrsto snega oz. glede na zunanjo temperaturo. Tako boste ob višjim temperaturah uporabljali drugo mazilo bolje, kot če je temperatura več stopinj pod ničlo.

Servis tekaških smuči opravite vsaj enkrat letno, saj bodo tako vaše smuči delovale bolje in dlje časa. Med uporabo se namreč smuči uničujejo, robniki se skrhajo in zaradi tega je treba pred začetkom nove sezone te stvari popraviti.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka