Vrste in lastnosti žogic

6. 12. 2011 13:24:12

Med najbolj priljubljenimi športi so tudi badminton, tenis in golf. Stvar, ki je tem trem športom skupna, je uporaba takšni in drugačnih žogic.

Badminton je šport, ki je ime dobil leta 1873 po zelo znanem igrišču, ki se nahaja v angleškem Gloucestershiru in je danes tudi eden izmed olimpijskih športov. Oprema, ki jo potrebujemo za igranje badmintona so mreža, lopar in badminton žogice. Za vse, ki ste se s tem športom šele začeli  ukvarjati, bodo najbolj primerne badminton žogice tiste, ki so narejene iz plastike, saj so veliko bolj vzdržljive in trpežnejše. Badminton žogice so lahko izdelane tudi iz naravnih materialov, in sicer iz gosjega ali račjega perja, zaradi katerega po zraku hitro letijo, kapica pa je iz plutovine. Hitrost, ki jo žogica doseže lahko presega 300 km/h. Pernate žogice so namenjene resnejšim igralcem in nudijo kakovostno igro badmintona in čeprav so nekateri nad njimi najprej razočarani, ker se hitrejše uničijo in niso ravno poceni, pa jih do sedaj še vedno niso nadomestili umetni materiali. Pernate badminton žogice so edine, ki se uporabljajo na tekmovanjih in so bele barve, da se jih boljše vidi tudi pri slabši svetlobi. Še eden izmed priljubljenih športov, ki se igra z loparjem, je tenis.

Tenis žogice morajo biti živo rumene ali zelene barve, površina pa mora biti enakomerna in brez šivov. Tenis žogice so narejene iz visoko kvalitetnega materiala, ponavadi iz volne in najlona ter morajo v premeru meriti največ 68 mm. Pomembna lastnost tenis žogice je, da je vzdržljiva, sicer pa se tenis žogice med seboj ločijo po tem ali so narejen posebej za igro na pesku ali na travi, ali pa so primerne za obe igralni površini.

Še en šport, ki za igranje potrebuje žogice je golf. Vsako leto se samo v Ameriki izgubi več kot tristo milijonov žogic, ki zaradi svojega dolgega razkrajanja niso zdrave za naravo. Ko se je golf prvič pojavil so igralci uporabljali golf žogice, ki so bile lesene, te pa so kasneje nadomestile usnjene in polnjene s perjem. Golf žogice so zelo pomemben del golf opreme, saj tako kot palica s svojimi lastnostmi vplivajo na smer leta in razdaljo, ki jo lahko dosežejo.  Golf žogice se med seboj razlikujejo po trdoti, odličen kriterij za izbiro prave žogice pa je cena. Golf žogica, ki ima tri ali več sloje in je iz mehkejših materialov, doseže precej visoko ceno, zato so za vse slabše igralce primerne dvoslojne, ki imajo tršo zunanjo plast, a bodo kljub temu dosegale dobre rezultate.

Sorodne kategorije

Želiš pred nakupom izvedeti več koristnih informacij?

FAQ (Pogosta vprašanja in odgovori)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2019 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba