Vrsta in izbira grafične kartice

6. 12. 2011 12:30:55

Grafična kartica je kos opreme, ki jo vsebuje vsak računalnik, katere glavni namen je, da na zaslonu prikazuje sliko. Poleg tega pa ima grafična kartica tudi nekaj drugih funkcij. Uporablja se namreč za igranje iger, procesor, ki je na njen pa opravlja naloge, ki so potrebne za prikaz slike. Na trgu grafičnih kartic prevladujeta dva proizvajalca, kljub temu pa je njihova izbira zelo pestra.

image

Grafične kartice delimo na dve vrsti, in sicer poznamo integrirane grafične kartice ter pravo grafično kartico. Razlika med njima je v tem, da je integrirana grafična kartica šibkejša ter jo ponavadi najdemo v pisarniških računalnikih, ki kar se tiče grafike niso zahtevni. Integrirana grafična kartica je sestavni del matične plošče, ki za shranjevanje uporablja sistemski pomnilnik, ki je počasnejši od pomnilnika na pravih grafičnih karticah. To je tudi grafična kartica za prenosnik. Njena prednost je ta, da je cenovno zelo ugodna ter da je njena poraba energije zelo majhna. Slabost teh grafičnih kartic je ta , da se matična plošča bolj segreva.

Drugi tip grafične kartice je prava oziroma posebna, ki je odlična izbira za vse, ki na računalnikih veliko igrajo igrice. Ta grafična kartica ima svoj pomnilnik, zelo pomembno pa je tudi dobro hlajenje. Velikost pomnilnika je odvisna od same grafične kartice.

Seveda pa ni vsaka grafična kartica primerna za vsak računalnik, zato se pred nakupom prepričajte kakšna je najbolj primerna za vas. Za vse, ki računalnik uporabljajo za pregledovanje pošte in brskanje po spletu je popolnoma dovolj integrirana grafična kartica, medtem ko ta ni dovolj za računalnik namenjen igranju igric. Grafične kartice bi lahko po zmogljivosti razdelili v tri kategorije, in sicer v najnižjo spadajo tiste namenjene pisarniškemu delu, v srednji kategoriji se znajdejo tiste, ki so primerne za vse, ki si želijo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, v najvišjem razredu pa so najbolj zmogljive grafične kartice.

AGP grafična kartica je nadomestila tista z vodilom PCI Express, ki je hitrejša in ima večjo prepustnost. Tako se je AGP grafična kartica poslovila, čeprav lahko še vedno kupimo grafične kartice in osnovne plošče s tem vodilom.  Grafična kartica za prenosnik je v večini primerov integrirana in spomin jemlje od pomnilnika v sistemu. Prenosniki imajo namreč manj prostora za grafične kartice kakršne uporabljajo namizni računalniki.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka