NASVET Telefonija
26. 09. 2022 09:48:53

KAKO IZBRATI POLNILEC ZA MOBILNI TELEFON?

1/1

Polnilcev za mobitele ni nikoli dovolj. Zlahka se izgubijo ali pozabijo, zato jih je dobro imeti nekaj na zalogi. Danes se ti ni treba več mučiti s kabli, saj lahko izbereš brezžični polnilec. Samo malo bolj boš moral odpreti denarnico. 

 

  • Ana, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Vrste polnilcev
  2. Katere parametre spremljati
  3. Pomembne značilnosti
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 


Pri izbiri polnilca za mobilne telefone obstaja osnovna dilema. Kupiti original pri proizvajalcu ali raje neoriginal, ki prinaša druge prednosti? Obe možnosti imata svoje pomanjkljivosti:

Original ali kopija?

Originalni polnilec proizvajalca bo imel enake lastnosti kot tisti, ki je bil priložen telefonu. To zagotavlja popolno združljivost in zanesljivo polnjenje pri zadostni hitrosti. Glavna pomanjkljivost originalnih polnilcev je, da je cena običajno precej višja. Neoriginalne polnilce je treba ločiti v dve kategoriji. Nekateri prihajajo od uglednih proizvajalcev dodatkov, medtem ko so drugi popolnoma brez blagovne znamke. V prvi skupini so večinoma kakovostni izdelki, ki morda ne bodo imeli povsem enakih lastnosti kot original, vendar bodo izpolnili svoj namen in ne bodo nevarni. Pri polnilnikih brez blagovne znamke pa bodi pozoren vsaj na prisotnost CE certifikata, vendar tudi to ne zagotavlja, da bo izdelek kakovosten in se bo polnil dovolj hitro. Poceni polnilci lahko povzročajo tudi moteče zvoke in se v najslabšem primeru nevarno pregrevajo – v večini primerov, ko polnilec ali telefon zagori med polnjenjem, je to posledica uporabe neoriginalnih polnilcev ali baterij.

 

1. Vrste polnilcev

 

Omrežni

 

Omrežni polnilci so brezčasna oblika polnilnikov. Običajno se povezujejo preko USB ali novejšega USB-C. Način hitrega polnjenja je danes standard.

 

+ Enostaven in kompakten
+ Lahko imam več adapterjev za različne naprave
+ Večji modeli imajo več polnilnih rež
+ Še vedno najhitrejši način polnjenja

- V paketu pogosto manjka kabel
- Cenejši modeli imajo kabel priključen na adapter

 


 

Avto polnilci

 

Zahvaljujoč avtomobilskemu polnilcu lahko svoj mobilni telefon polniš tudi med vožnjo. Za profesionalne voznike, ki pogosto delajo z navigacijo, je to bolj ali manj nujna oprema.

 

+ Hitro in zanesljivo polnjenje mobilnih telefonov v avtu
+ Lahko ima več priključkov za polnjenje
+ Tudi v brezžični različici

- V paketu pogosto manjka kabel
- Cenejši modeli imajo kabel priključen na adapter

 



Brezžični 

 

Preprosto postavi mobilni telefon na brezžični polnilnik in pusti, da se v miru polni. Vendar mora za to opcijo, tvoj telefon podpirati standarde brezžičnega polnjenja QI. Ko je ta pogoj izpolnjen, pa omejitev glede proizvajalca ali vrste povezave ni več .

 

+ Enostavno in elegantno polnjenje
+ Neomejeno polni skoraj vse sodobne telefone

- Višja cena
- Nižja hitrost polnjenja v primerjavi s kablom

 

Ne pozabi, da poceni neoriginalni polnilniki predstavljajo delno tveganje. Če se začnejo pregrevati, priporočamo, da jih takoj prenehaš uporabljati. Vedno kupuj pri zaupanja vrednem proizvajalcu.

 

 

2. Katere parametre spremljati

 

Vrsta mobilnega telefona

Če si želiš olajšati izbiro, kupuj samo polnilce proizvajalca vaše naprave. Nakup bo dražji, vendar je varna združljivost zagotovljena. 

 

 

Napetost in moč

  • Moč: največja moč, ki jo lahko polnilec dostavi napravi. Izražena v vatih (W). Pri počasnejših polnilcih doseže 5-10 W, pri hitrejših 45 W ali več.
  • Napetost: višja kot je napetost, večjo moč lahko doseže polnilec za enak izhodni tok. Najpogosteje boš srečal vrednost 5 V.

 

 

3. Pomembne lastnosti

 

 

 

  • Hitro polnjenje – povečana hitrost polnjenja z večjo močjo
  • Več polnilnih vrat – USB, USB-C, Lightning
  • Nastavljivo polnjenje - lahko izbiraš, katera vrata se bodo polnila najhitreje
  • Adapterji za druge vrste vtičnic - priloženi so adapterji za ameriške ali britanske vtičnice

 

4. Dodatki

 

Polnilec že imaš, morda pa bi ti koristili drugi mobilni dodatki ali uporabni rezervni deli:

Baterije za mobilne telefone

Nosilci za mobilne telefone

Prostoročne naprave za telefoniranje

Kabli in priključki

Ovitki za mobilne telefone

Zaščitne folije za mobilne telefone

 

5. Pogosta vprašanja

 

Koliko stane polnilec za mobilni telefon?

  • Najcenejše polnilce lahko dobiš tudi za manj kot 15 eur, a le klasične kabelske polnilce ali neoriginalne polnilce  manj zanesljivih proizvajalcev.
  • Standardna cena je približno 15-20 eur, za kolikor lahko kupiš veliko večino originalnih polnilnikov.
  • Za več kot 20 eur lahko kupiš naprednejše modele z več priključki, če moraš polniti več naprav hkrati ali boljše avto polnilce.

 

Kako pravilno polniti mobilni telefon, da bo baterija zdržala čim dlje?

  • Baterije telefona imajo omejeno življenjsko dobo, ki je običajno med 500-1000 cikli polnjenja. Tak cikel predstavlja eno polnjenje od 0 do 100%, lahko pa tudi na primer dve polnitvi po 50%. Ne gre za to, da bo baterija po tem številu polnjenj popolnoma prenehala delovati, bo pa verjetno njena zmogljivost opazno manjša. Vendar pa lahko ta učinek upočasniš s pravilnim polnjenjem.
  • Pogosto lahko naletiš na nasvet, da je vedno najbolje izprazniti telefon do konca in ga nato do konca napolniti. To je delno veljalo za stare NiMh baterije, ki se v novejših telefonih ne uporabljajo več. Večinoma so jih zamenjale sodobnejše Li-ion baterije, katerih zmogljivost se zmanjša prav s praznjenjem v vakuum.
  • Pri trenutnih telefonih je idealen čas za priklop polnilnika, ko raven napolnjenosti pade pod 20 %. V idealnem primeru bi morala biti baterija napolnjena do približno 90%, kar bo nekoliko zmanjšalo obrabo. Polnjenje do konca ne bo uničilo baterije, predvsem pa polnjenje čez noč, ko je telefon več ur napolnjen do 100%, dolgoročno vpliva na vzdržljivost. Po drugi strani pa je vseeno, če svoj telefon napolnite večkrat na dan za več deset odstotkov. Med polnjenjem ne uporabljajte mobilnega telefona, saj s tem obremenjujete baterijo.

 

Koliko počasnejše je brezžično polnjenje?

  • Na splošno so brezžični polnilci počasnejši od žičnih, in sicer za več deset odstotkov. Da bi dosegli njihovo maksimalno zmogljivost, mora biti poleg same polnilne površine adapter dovolj močan. Toda nekatere brezžične polnilnike je mogoče integrirati v druge naprave, na primer stojalo za telefon ali svetilko s polnilnim podstavkom.

 

Kako deluje hitro polnjenje in ali je res hitrejše?

  • S funkcijo hitrega polnjenja polnilec v napravo vbrizga več napetosti. Predvsem prvih 60 % baterije bo najhitrejših, zato je funkcija idealna v situacijah, ko morate na hitro napolniti povsem izpraznjen telefon, ni pa nujno, da do polne kapacitete. Pogosto se uporablja standard Qualcomm QuickCharge, ki v trenutni različici podpira do 18W moči. S polnilcev, ki ustreza temu parametru, se mobilni telefoni popolnoma napolnijo v 1 do 2 urah.

 

Poglej polnilce za mobilne telefone na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka