NASVET Mali gospodinjski aparati
15. 09. 2022 06:50:10

KAKO IZBRATI APARAT ZA MLETJE MESA/MESOREZNICO?

1/1

Domače mleto meso za hamburgerje, sveže mleta semena ali krušne drobtine iz starega kruha - to je samo del vsega, kar ti lahko ponudi mesoreznica. Na trgu lahko najdeš tako specialne mesoreznice, ki lahko meljejo samo oreščke kot tudi univerzalne, ki lahko meljejo različne vrste hrane.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

  1. Vrste mesoreznic glede na pogon
  2. Vrste mesoreznic glede na hrano
  3. Parametri
  4. Dodatki
  5. Vprašanja in odgovori

 

1. Vrste mesoreznic glede na pogon

 

 

Ročna (mehanična)

 

Klasika, ki te nikoli ne bo razočarala. Ročni aparati za mletje mesa so po navadi robustnejši od modernih električnih modelov. So neuničljivi in za delo ne potrebujejo električnega toka, zato naj te ne skrbi, ali si v bližini vtičnice ali ne. Slabost pa je seveda počasnejše mletje in velik fizični napor.

+ nizka cena
+ dolga življenjska doba

- mletje traja dlje in zahteva fizični napor

 


 

 

Električna

 

Primerne so za restavracije ali gospodinjstva, kjer je mletje hrane zelo pogosta aktivnost. V primerjavi z ročnimi mesoreznicami je prednost hitrost. Zelo hitro lahko namreč zmeljejo velike količine hrane, zmeljejo pa lahko praktično karkoli. Prihranijo ti veliko časa in fizične energije, po drugi strani pa se lahko hitreje pokvarijo.

+ delajo same, brez fizičnega napora
+ hitro mletje

- višja cena
- operativni stroški
- nagnjene k okvaram

 


 

 

Kombinirane

 

Na trgu obstajajo tudi modeli, ki so delno električni in delno mehanični. En del naprave je električni in se lahko uporablja za npr. mletje moke, drugi del pa ima ročko za ročni pogon, ki je uporabna za npr. mletje ovsenih kosmičev.

+ več naprav v eni

- električni del je nagnjen k okvaram
- višja cena

 

 

2. Vrste mesoreznic glede na hrano

 

Razmisli, katere vrste hrane bodo največkrat v mesoreznici. Na trgu lahko najdeš naprave za mletje mesa, maka, orehov, sira, žitaric, krušnih drobtin, pa tudi naprave, pri katerih le zamenjaš nastavek in lahko v njih melješ različne sestavine.

V splošnem velja, da bo specializirana naprava bolje mlela to določeno vrsto hrane, saj ima posebne mehanizme za mletje izbrane vrste hrane.

 

Univerzalni

To so aparati z enim univerzalnim mehanizmom za mletje ali s setom nastavkov za posamezne vrste hrane. Preveri pa v kolikšni meri je takšna naprava multifunkcionalna. Nekateri modeli imajo mlinček v obliki valja, zato so primerni za sir, zelenjavo, čokolado in oreščke, ne moreš pa v njih mleti npr. mesa.

 

Za meso

Ko uporabljaš aparat za mletje mesa, dobro razmisli koliko mesa moraš predelati naenkrat. Tudi ročna mesoreznica ima nek čar in ne porabi elektrike, po drugi strani pa je mletje večjih količin mesa dolgotrajno in fizično zahtevno. Če želiš izdelovati domače klobase ali salame, izberi model z nastavkom za klobase, ki ti bo olajšal delo. Pri izbiri se osredotoči tudi na hitrost mletja in možnost čiščenja v pralnem stroju.

 

Za krušne drobtine

Ostankov suhega kruha ti ni potrebno zavreči, raje jih zmelji. Takšni mlinčki so pogosto narejeni na ročni pogon. Mehanizem spominja na rotirajoči ribežen z izmenljivimi nastavki, s katerimi lahko poleg ribanja tudi režeš npr. Sadje in zelenjavo na krhlje ali manjše koščke. Zahvaljujoč enostavnemu dizajnu se tak mlinček lahko tudi enostavno očisti.

 

Za orehe

Posebni mlinčki, ki so prilagojeni maščobi v oreščkih. Pri teh mlinčkih preveri, če ima možnost nastavljanja grobosti mletja, da lahko melješ tako fino kot tudi grobo.

 

Za mak

Če pogosto pečeš in moraš imeti pri roki sveže zmleti mak, investiraj v specializiran mlinček za mak, ki je opremljen z mehanizmom za mletje, ki omogoča nastavitev grobosti na potreben nivo. Poleg maka lahko takšen mlinček melje tudi druga semena, kot npr. semena lana, sezama in gorčice.


Za zelišča

To niso mlinčki za sol ali poper, ampak posebni mlinčki za mletje suhih ali zmrznjenih zelišč, tok so meta, žajbelj, peteršilj ipd. Mehanizem za mletje je oblikovan tako, da čim bolje sprosti aromo zelišč.

 

Za sadje in zelenjaco (priprava sokov)

To so v osnovi sokovniki, ampak v obliki ročnih mlinčkov. Odvisno od vrste sadja ali zelenjave je rezultat gosti sok ali pire. Če med mletjem oz. prešanjem ne greješ hrane, je ta način v smislu ohranjanja vitaminov veliko boljši kot uporaba električnega sokovnika.

 

Za sir

Mlinček za sir je običajno opremljen z vrtečin se ribežnom, zato se uporablja bolj za ribanje kot mletje sira. Enako dobro nariba čokolado, ki ima podobno konsistenco kot sir. Pri nekaterih modelih lahko izbiraš med stopnjami grobosti.

 

Za žito (moka)

Če želiš samostojno mleti moko ali zdrobiti žitarice v kosmiče, potem si privošči mlin za žito. Takšen mlinček ima močan motor, ki lahko v moko zmelje lečo, piro, oves, koruzo, grah, čičeriko, zdrob, rž in druge žitarice in stročnice. Mlinčki z močjo 360 W lahko pripravijo okoli 100 g fino mlete moke v minuti, mlinčki z močjo 600 W pa v istem času lahko pripravijo dvakratno količino moke.

 

3. Parametri

 

Vhodna moč

Navedena je v vatih in pove, koliko energije naprava porabi v uri dela. Večja kot je moč, hitreje dela naprava, vendar istočasno porabi več energije. Pri kuhinjskih mlinčkih se vhodna moč ponavadi giba med 150 in 3400 W.

 

Hitrost mletja

Navedena je v gramih na minuto (g/min). Tu imajo električni modeli veliko prednost. Naprave z močjo okoli 1400 W lahko zmeljejo približno 2 kg hrane v minuti, pri ročnih pa lahko v istem času zmelješ nekaj 100 g.

 

Mehanizem za mletje

Bolj se osredotoči na material in izdelavo mehanizma za mletje kot zunanji izgled naprave. Idelano je, če je izdelan iz litega železa ali nerjavečega jekla. Plastični deli se lahko zlomijo ali poškodujejo. Nekaj pozornosti nameni tudi kombinaciji materialov. Če je npr. navoj plastičen, vijak pa kovinski, lahko pride do poškodb na plastičnem navoju.

 

Funkcije

Obratno mletje - uporabna lastnost za varnost in čiščenje je obratno mletje, ki je koristno, če se kaj zagozdi v mlinčku, pa tudi ko čistiš mehanizem za mletje.

Samobrušenje nožev - zaradi te funkcije ti ni potrebno ves čas brusiti nožev.

 

Če je v mlinčku zmleto meso, proces čiščenja začni tako, da najprej zmelješ nekaj kruha. Ta bo nase vezal maščobo in hkrati deloval rahlo abrazivno kot goba.

 

4. Dodatki


Mlinčki za kavo

Naprave za izdelavo testenin

 

5. Vprašanja in odgovori

 

Je boljši ročni ali električni mlinček?

Ročna mesoreznica je lahko težavna za uporabo, vendar je njena življenjska doba res dolga, zato z njo skoraj ne bo skrbi. Običajno je tudi kompaktnejša. Po drugi strani pa električna mesoreznica lahko zmelje isto količino hrane v delčku časa, ki ga bo za to porabila ročna mesoreznica. Odloči se predvsem glede na količino hrane in čas, v katerem želiš, da je delo opravljeno.

 

Kateri mlinček je najboljši za meso?

Za mletje mesa potrebuješ posebni aparat, ki je namenjen samo mletju mesa. Če pa meso želiš mleti v univerzalnem mlinčku, izberi takšnega, ki ima nastavek za mletje mesa.

 

Je mlinček težko očistiti?

Na celoten vtis o rokovanju z mlinčkom vplivajo tudi možonsti vzdrževanja in čiščenja.Če so nekateri deli mlinčka težko dostopni tudi po razstavljanju, se tam lahko naberejo ostanki, skupaj z njimi pa tudi nezaželene bakterije. Pazi tudi na plastične dele v mlinčku, ki se težje razmastijo in dobro vpijajo nezaželene vonjave.

 

Ali lahko mlinček operem v pralnem stroju?

Nekateri modeli omogočajo pranje v pralnem stroju, vendar to vedno preveri v navodilih. Če v navodil ne piše nič o pranju v pralnem stroju, potem tega ne delaj, saj se lahko mlinček poškoduje.

 

Poglej mesoreznice na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka