NASVET Bela tehnika
8. 09. 2022 14:34:05

KAKO IZBRATI SET GOSPODINJSKIH APARATOV?

1/1

Ena od možnosti, kako prihraniti denar pri opremljanju doma, je nakup kompleta aparatov. Vendar se ne pustite zapeljati le nižji ceni, emveč si oglejt še parametre in funkcije posameznih aparatov v kompletu. Tudi aparati, ki nso neposredni del kompleta, se lahko ujemajo v dizajnu in ponujajo boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Kako izbrati pralni in sušilni stroj
  2. Kompleti s pečico
  3. Grelnik za vodo in opekač kruha
  4. Ključni parametri

 

Najprej premisli, ali te zanimajo prostostoječi ali vgradni aparati.

 

1. Kako izbrati pralni in sušilni stroj

Včasih so pari aparatov zasnovani tako, da jih je mogoče postaviti enega poleg drugega, kar pomeni priročno prenašanje perila. V drugih primerih jih lahko postaviš enega na drugega, s čimer prihraniš več prostora. V tem primeru poskrbi, da bo komplet vseboval distančnik, ki se prilega med oba aparata. Pomemben vidik izbire je tudi zmogljivost pralnega in sušilnega stroja, ki se ne sme razlikovati za več kot dva kilograma.

Najbolj uporabne funkcije pralnih strojev so šesti čut (samodejno nastavi pravi program glede na vrsto perila), Aqua stop (preprečuje uhajanje vode, če je ena od cevi pretrgana) in zagon z zamikom.

Pri sušilnih strojih je dobro biti pozoren na funkcije, kot so samodejno čiščenje (preprečuje zamašitev tkanin), senzor vlage (suši oblačila na idealni ravni) in način brez likanja, ki omogoča, da so oblačila skoraj brez gub.

 

Več informacij o pralnih in sušilnih strojih najdeš v naših nasvetih Kateri pralni stroj izbrati in Kako izbrati sušilni stroj.

 

Poglej pralne stroje na Ceneje.si »

 

Poglej sušilne stroje na Ceneje.si »

 

2. Kompleti s pečico

Veliko število kompletov je kombiniranih s pečico.

Pri izbiri pečice sta ključna dva vidika, in sicer, ali pečica proizvaja toploto z elektriko ali s plinom. To je odvisno od tega, kakšne povezave imaš v svojem domu in kaj ti bolj ustreza.

Pri pečici so pomembni posebni programi peke, kot sta program za odmrzovanje ali peko na žaru. Med drugimi uporabnimi funkcijami se nahaja tudi Keep Warm (ohranjanje toplote). Tako bo hrana ostala topla tako dolgo, kot želiš.

 

Več o pečicah si preberi v našem nakupovalnem vodiču - Kako izbrati pečico.

 

Poglej vgradne pečice na Ceneje.si »

 

S kuhalno ploščo

Kompleti pečice in kuhalne plošče so zelo pogosta izbira. Vse pogosteje so kuhalne plošče opremljene z indikatorjem vroče plošče, ki znatno zmanjša tveganje opeklin ali drugih poškodb. Pomemben je tudi vgrajen časovnik, ki lahko sam izklopi kuhalno ploščo, in funkcija Booster ali Power, ki zelo hitro segreje kuhalno ploščo na želeno temperaturo.

 

V nakupovalnem vodiču Kako izbrati kuhalno ploščo preveri, o čem je še dobro premisliti pred nakupom.

 

Poglej kuhalne plošče na Ceneje.si »

 

S pomivalnim strojem

Druga zelo pogosta kombinacija je pečica in pomivalni stroj. Priljubljena funkcija pomivalnih strojev je funkcija aktivnega sušenja, ki po pomivanju posuši posodo, tako da ti je med pospravljanjem ni treba brisati še s krpo. Uporabni sta tudi funkciji odloženega zagona in zaščite pred uhajanjem vode v primeru okvare cevi.

 

Za več informacij o pomivalnih strojih si preberi naš nasvet Kako izbrati pomivalni stroj.

 

Poglej pomivalne stroje na Ceneje.si »

 

Z mikrovalovno pečico

Na trgu so na voljo tudi kompleti pečice in mikrovalovne pečice. Osnovni funkciji mikrovalovnih pečic sta nastavitev moči in časovnik. Dopolniš ju lahko z načinom za peko na žaru, ki omogoča peko s pomočjo grelne spirale, ali z načinom crisp, ki zagotavlja hrustljavost hrane z uporabo posebnega krožnika.

 

Katere lastnosti upoštevati pri izbiri mikrovalovne pečice, si lahko prebereš v našem nakupovalnem vodiču Kako izbrati mikrovalovno pečico.

 

Poglej mikrovalovne pečice na Ceneje.si »

 

Z napo

Danes so skoraj vse kuhinjske nape opremljene z osvetlitvijo, ki omogoča udobnejše kuhanje. Druge funkcije vključujejo samodejni zagon ob zaznavi pare in sistem časovnika, ki še določen čas po izklopu prezračuje preostalo paro.

 

Kako izbrati napo - preberi si naš nakupovalni vodič.

 

Poglej kuhinjske nape na Ceneje.si »

 

3. Grelnik vode in toaster

Zelo priljubljeni so tudi kompleti grelnika za vodo in opekača kruha.

Pri grelnikih za vodo moraš paziti predvsem na material. Nerjaveče jeklo je najmanj zahtevno za vzdrževanje. Prav tako ni slaba ideja, da izbereš model z nadzorom temperature in osnovnimi varnostnimi funkcijami, kot je samodejni izklop. Če želiš preprečiti nabiranje vodnega kamna, izberi grelnik s skrito grelno spiralo.

Velikost toasterja je povezana s količino kruha, ki ga lahko naenkrat popečeš v njem. Prepričaj se, da ima tudi nadzor moči, držalo za kruh in po možnosti funkcijo odmrzovanja.

 

Več o pravilni izbiri dveh aparatov si lahko prebereš v vodičih, Kako izbrati grelnik za vodo in Kako izbrati toaster.

 

Poglej grelnike vode na Ceneje.si »

 

Poglej toasterje na Ceneje.si »

 

 

4. Ključni parametri

Dimenzije

Pri hladilniku, pečici ali pralnem stroju moraš vedno upoštevati prostor, ki ga imaš na voljo za napravo. Enako velja za komplete, le da je pri kompletih z več napravami pomembna tudi njihova medsebojna lega. Pri pralnem stroju na primer lahko izbiraš med modeli, ki so nameščeni drug ob drugem ali drug na drugem, kar omogoča namestitev tudi v manjših kuhinjah ali kopalnicah.

 

Poraba in energijski razred

To je običajno navedeno na energijski nalepki, ki je nalepljena na vsaki napravi, prav tako pa mora biti navedeno v opisu naprave.

Čeprav energijska nalepka vsebuje informacije o porabi električne energije, lahko bolj natančno predstavo dobiš s številčno vrednostjo, ki je običajno podana v kWh, v določenem časovnem obdobju. Preveri tudi porabo vode in plina pri napravah. Pazi, saj proizvajalci včasih navajajo vrednosti, izmerjene v pogojih, ki morda niso povsem skladni z dejanski delovanjem. Zato preveri, kako je bil podatek pridobljen in po potrebi poišči izkušnje posameznih uporabnikov.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka