NASVET Bela tehnika
6. 01. 2023 13:53:18

KATERI POMIVALNI STROJ KUPITI?

1/1

Pomivalni stroj je eden najuporabnejših izumov človeštva, ki je uspel preprečiti veliko prepirov v družinah. Pomivanje posode zagotovo ne sodi med najbolj priljubljena gospodinjska opravila. Ne samo, da ti danes ni treba skrbeti, kdo pomiva posodo, ampak varčuješ z vodo in okoljem. Toda kateri pomivalni stroj kupiti?

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste pomivalnih strojev
  2. Pomembni parametri
  3. Uporabne funkcije
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljenja vprašanja

 

Vrste pomivalnih strojev

Vgradni pomivalni stroj

Vgradni pomivalni stroji so odlični predvsem zato, ker se lahko popolnoma zlijejo z zasnovo kuhinje in ne motijo njenega videza. Pri pomivalnih strojih s skrito nadzorno ploščo sploh ne veš, v katerih kuhinjskih vratih je pomivalni stroj. Vgradni pomivalni stroji nimajo sprednjega dekorja, na vratih pomivalnega stroja pa lahko uporabiš oblogo, ki jo imaš na ostalih omaricah v kuhinji.

+ Popolnoma vgrajen pomivalni stroj ne pokvari dizajna kuhinje
+ Ker je skrit med omaricami je tišji (preveri tale test glasnosti različnih naprav ameriškega Consumer Reporta)
+ Pomivalni stroji s svetlobno signalizacijo prikazujejo preostali čas do konca pomivanja na podlago ali tekoči proces pomivanja signalizirajo z barvno piko

- Pri pomivalnih strojih s skrito nadzorno ploščo brez svetlobnega signala nimaš pregleda nad postopkom pomivanja
- Pomivalni stroji, ki imajo vidno nadzorno ploščo, lahko nekoliko motijo celotno zasnovo kuhinje

 

Poglej vgradne pomivalne stroje »

 

Samostoječi pomivalni stroj

Samostoječi pomivalni stroj je zelo prilagodljiv. Postaviš ga lahko povsod, kjer imaš električno vtičnico, vodovod in odvod odpadne vode. Torej  ga sploh ne potrebuješ imeti v kuhinji, lahko ga postaviš v shrambo ali po ga potrebi premakneš. Če imajo samostoječi pomivalni stroj možnost vgradnje, jih je možno vstaviti v kuhinjsko enoto, vrata pomivalnega stroja pa ostanejo njegova. Tak pomivalni stroj nekoliko moti celoten videz kuhinje in je bolj hrupen od popolnoma vgradnih pomivalnih strojev. Se pa tudi med samostoječimi pomivalnimi stroji najdejo lični dizajnerski kosi, ki niso tako hrupni.

+ Z njim lahko prosto manipuliraš, sploh ni nujno, da je v kuhinji
+ Če obstaja možnost vgradnje, ga je možno postaviti pod kuhinjski pult

- Poslabša celoten videz kuhinje, tudi če ga postaviš pod kuhinjski pult

 

Poglej samostoječe pomivalne stroje »

 

Namizni pomivalni stroj

Namizni pomivalni stroji so majhni aparati, ki so primerni za gospodinjstva z enim ali dvema članoma. Še posebej so idealni za  manj prostorna stanovanja, ali pa za pisarno ali vikend. Kupiš lahko celo namizne pomivalne stroje, za katere ne potrebuješ dovoda vode. Pri njih je možno vodo polniti in odvajati ročno.

+ Idealni so za majhne prostore
+ Zadostujejo tudi za dvočlansko družino
+ Lažje upravljanje
+ Izbereš lahko lepe dizajnerske kose
+ Nekateri namizni pomivalni stroji ne potrebujejo dovoda in odvoda vode, vse se naredi ročno

- Vanj lahko zložiš le malo posode

Pomembni parametri

Širina pomivalnega stroja

Pomivalni stroji, vgradni in samostoječi, so izdelani v širinah 45 cm in 60 cm, namizni pomivalni stroji so običajno široki 55 cm.

Koliko setov posode lahko daš v pomivalni stroj?

Zmogljivost pomivalnega stroja je izražena s številom setov posode, ki jih lahko naenkrat zložiš v pomivalni stroj.

En komplet ali set posode pomeni:

  • globok krožnik,
  • plitek krožnik in
  • desertni krožnik ali
  • skodelico,
  • kozarec in
  • jedilni pribor.

 

Širši kot je pomivalni stroj, več kompletov lahko vanj zložiš. Pomivalni stroj širine 45 cm lahko sprejme 10 ali manj kompletov posode. Pomivalni stroj širine 60 cm sprejme 12, 14 ali 16 kompletov posode.

Predalčki za jedilni pribor so priročen dodatek k pomivalnemu stroju, kamor lahko poleg jedilnega pribora postaviš majhne skodelice in sklede, metlice in podobne majhne kuhinjske pripomočke.

Košarica ali predal za jedilni pribor?
Ekvivalent predalčkom za jedilni pribor so košare za jedilni pribor, ki so nameščene v prostor med navadno posodo. Vendar pa so predalčki za jedilni pribor učinkovitejši, saj za razliko od košare za jedilni pribor prihranijo prostor in naredijo več prostora za ostalo posodo.

 

Višina in globina pomivalnega stroja

Višina vgradnih pomivalnih strojev je običajno 82 cm, vendar so tudi višji pomivalni stroji nad 87 cm. Samostoječi pa so običajno višji, ponavadi so visoki približno 85 cm. Zelo pomemben parameter pri izbiri je tudi globina pomivalnega stroja. Pri vseh vrstah pomivalnih strojev je globina med 55 in 63 cm.

Poraba

Za pomivalne stroje je na splošno značilna nizka poraba vode in električne energije. Pomivanje v pomivalnem stroju je neprimerljivo cenejše od ročnega. Najbolj varčni pomivalni stroji porabijo manj kot 9,5 litra na cikel pomivanja s programom ECO.

Čisto poln pomivalni stroj za 16 kompletov posode s programom ECO porabi manj kot 10 litrov vode. Pri ročnem pomivanju enake količine posode boste porabili neverjetnih 100 litrov vode!

 

Energijska nalepka pove, koliko vode in električne energije porabi pomivalni stroj. 1. marca 2021 so energijske nalepke na nekaterih napravah, vključno s pomivalnimi stroji, doživele veliko revolucijo.

Oznaka A +++ je bila za mnoge moteča, zato je EU spremenila oznako iz prvotne A +++ do D v nove oznake od A do G. Med drugim je cilj novih oznak tudi motivirati proizvajalce, da bi razvijali in izdelovali še varčnejše in učinkovitejše izdelke.

Jakost pomivalnega stroja

Nekateri pomivalni stroji so tako tihi, da tudi v določenih trenutkih ne veš, da v tem trenutku pomivalni stroj sploh deluje. Jakost najtišjih pomivalnih strojev je pod 43 decibelov. Med najtišjimi pomivalnimi stroji lahko najdeš tudi samostoječe pomivalne stroje, ki običajno veljajo za bolj hrupne. So pa tudi najtišji samostoječi pomivalni stroji nekoliko bolj hrupni v primerjavi z vgradnimi, saj je glasnost vgradnih pomivalnih strojev za kuhinjsko omarico tišja.

Temperatura pranja

Pomivalni stroji imajo različna temperaturna območja od 40 °C do 70 °C. Temperaturo v pomivalnem stroju nastaviš glede na stopnjo umazanosti posode. Nižje temperature se uporabljajo za rahlo umazano posodo, višje pa za močno umazano ali dolgo shranjeno posodo.

Veš, da lahko v pomivalnem stroju pri temperaturi 70 °C že kuhaš? In ne samo to! V pomivalnem stroju bi lahko skuhali celo losos. 

 

Uporabne funkcije pomivalnih strojev

Že samo s tem, ker obstajajo, nam je marsikaj olajšano, a nekateri pomivalni stroji ponujajo več kot drugi.

  • Polovična napolnitev: Ali imate v pomivalnem stroju malo posode in ga moraš vklopiti? V tem primeru lahko uporabiš funkcijo polovične napolnitve. Cikel pomivanja se prilagodi manjšemu številu posode in za pomivanje porabi manj vode in energije.
  • Fuzzy Logic: pomivalni stroji, ki imajo to funkcijo, lahko sami prepoznajo napolnitev in prilagodijo pomivanje.
  • Zakasnitev začetka: Gledaš na to, kdaj imate najboljšo ceno za elektriko? Takrat bo prav prišla funkcija odloženega zagona.
  • Notranja osvetlitev: zaradi luči ti bo lažje nalagati posodo v stroj.
  • Svetlobni žarek: To je uporabna funkcija, zlasti za pomivalne stroje, ki imajo skrito nadzorno ploščo. Pomivalni stroj tako poda informacije o fazi pomivanja z različnimi barvami. Nekateri modeli pomivalnih strojev celo projicirajo preostali čas pomivanja na tla.
  • Samodejno odpiranje vrat: Posoda je čista! Tako ti bo pomivalni stroj obvestil, da je pomivanje posode končano. Poleg tega, da veš, da je postopek pomivanja končan, se bo posoda zaradi kroženja svežega zraka naravno posušila.
  • Aktivno sušenje: Nekatere vrste pomivalnih strojev lahko ne samo pomivajo, ampak tudi sušijo posodo zahvaljujoč funkciji aktivnega sušenja. Na koncu pomivalnega cikla preostala voda iz posode izhlapi in se s pomočjo ventilatorja kondenzira na hladnih stenah ali pa se zrak odvaja iz pomivalnega stroja. Zaradi uporabe laka se drobne kapljice vode na posodi ne sprimejo in izsušijo, zato se ne poznajo na posodi. Vendar se tudi normalno, brez uporabe te nadstandardne funkcije, posoda suši, tj. statično sušenje, ko toplota, ki je v pomivalnem stroju po koncu programa pomivanja, prispeva k izhlapevanju ali odtekanju odvečne vode.
  • Zaščita pred uhajanjem vode: Pomivalni stroji so vedno zaščiteni pred uhajanjem vode. Običajno so opremljeni bodisi s plovcem na dnu rezervoarja, ki izklopi cikel pranja, ko se nivo vode dvigne, ali s sistemom Aquastop. Nadzira dovodno cev, lahko izklopi pomivalni stroj, izpusti vodo iz njega in zapre ventil za dovod vode.

 

Po navodilih proizvajalca in pogostosti uporabe pomivalnega stroja je treba zaradi ostankov hrane in maščob filter očistiti. Priporočljivo je tudi, da občasno prižgeš pomivalni stroj brez kakršnekoli posode na program z najvišjo temperaturo in vanj vstaviš čistilo za pomivalni stroj.

 

Dodatki

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Katere vrste posode ne sodijo v pralni stroj?

Nekaj vrst posode je treba še vedno pomivati ročno. V pomivalni stroj ne sodi:

  • lesen pribor - lesene žlice, deske za rezanje, kuhalnice,
  • ponve in noži z lesenimi ročaji,
  • posoda iz bakra, srebra, aluminija ali cinka,
  • ponve in pekači s teflonsko površino,
  • plastična posoda, na kateri ni nobene oznake, ki dovoljuje pomivanje v pomivalnem stroju,
  • posode, okrašene s kovinskimi dodatki (npr. zlata črta).

 

Kaj sestavlja en komplet posode?

En komplet posode sestavljajo globok, plitev in desertni krožnik, skodelica, kozarec in jedilni pribor (žlica, vilice in nož).

Kako moram skrbeti za svoj pomivalni stroj?

Če želiš, da ti bo pomivalni stroj služil več let, ga moraš redno vzdrževati. Občasno je dobro, da pomivalni stroj brez posode s čistilnim sredstvom zaženeš na najvišjo temperaturo. Seveda moraš redno čistiti filtre in sita v pomivalnem stroju - na njih se zbirajo maščobe in ostanki hrane. Za ustrezno trdoto vode uporabi sol in loščilo za pomivalni stroj.

Zmanjkalo mi je tablet za pomivalni stroj, ali lahko vanj dam navaden detergent za ročno pomivanje posode?

Nikakor! V pomivalni stroj ne vstavljaj detergentov za pomivanje posode. Pomivalni stroj se bo spenil, posoda pa ne bo pomita. Pomivalni stroj moraš potem tudi ročno in zelo temeljito očistiti. Pena bo po celotni kuhinji. 

 

Pomivalni stroji na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka