NASVET Pohištvo
11. 08. 2022 13:10:27

KAKO IZBRATI KUHINJO?

1/1

Opremljaš novo kuhinjo, vendar ne veš, kako urediti vse v prostoru, da bo vse, kar potrebuješ vedno pri roki? Če z izbiro ne želiš izgubljati več časa, kot je potrebno, si oglej ta vodič, ki ti bo pomagal pri izbiri kuhinje na podlagi ključnih meril.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Kako izbrati kuhinjski blok glede na material
  2. Izbira kuhinjskih blokov glede na prostor
  3. Oprema in pomembni parametri
  4. Sorodni elementi
  5. Nasveti za konec


1. Kako izbrati kuhinjski blok glede na material

Pogosto nihanje temperatur, vlaga, uporaba ostrih predmetov in vsakodnevno kuhanje zelo obremenjujejo kuhinjski blok. Zato moraš izbrati kakovostne materiale, ki so dovolj trpežni in enostavni za vzdrževanje.


Les

Leseni kuhinjski bloki so med dražjimi, vendar so tudi zelo kakovostni in prijetni na otip. Ne glede na to, ali izbereš masivni les ali furnir, sta obe možnosti videti toplo in prijetno ter verjetno nikoli ne bosta iz mode.

 

+ Visoka vzdržljivost
+ Dolga življenjska doba
+ Površinske poškodbe je mogoče enostavno popraviti z brušenjem in lakiranjem
+ Brezčasen dizajn

- Visoka cena
- Nelakirane različice so zahtevne za vzdrževanje in lahko spremenijo barvo

 


Laminat

Laminatni kuhinjski bloki so najbolj razširjena in cenovno ugodna možnost. Običajno so dopolnjeni s plastičnimi robovi, ki ščitijo stranice pred zvijanjem ali drugimi deformacijami.

+ Enostavno jih je čistiti in vzdrževati
+ Nizka cena
+ Velika izbira barv in modelov

- Občutljivost na visoko vlažnost in visoko temperaturo
- Krajša življenjska doba


Iverka

Druga cenovno ugodna kategorija so kuhinjski elementi iz ivernih plošč, prevlečeni s folijo, ki je lahko poljubne barve ali neposredno posnema obliko naravnega materiala. Pod bloki iverala se skrivajo DTD kuhinjski bloki, ki so dodatno obloženi s furnirjem, ali LTD kuhinjski bloki, ki so površinsko oblečeni v laminat in so zato primerni za ohišje omar.

+ Nizka cena
+ Majhna teža
+ Minimalne zahteve za vzdrževanje
+ Velika izbira barv in vzorcev

- Na splošno zelo nizka vzdržljivost
- Kratka življenjska doba



MDF

Druga možnost so tako imenovane MDF kuhinjski bloki. To je stisnjena homogena mešanica lesnih vlaken in lepila s srednje gosto strukturo.
Omogočajo plastično obdelavo površine

+ Lahko natančno posnemajo lesni furnir
+ Visoka mehanska odpornost
+ Gladka površina
+ Enostavno vzdrževanje
+ Nizka cena

- Večja teža
- Absorbira vlago
- Površinska folija pri cenejših modelih ni prav trpežna

 



Kombinirani bloki

Danes lahko pogosto naletimo na različne kompozitne materiale, ki med seboj združujejo svoje prednosti. Vedno pa se prepričaj, da omenjena vrsta materiala ni škodljiva

 

2. Izbira kuhinjskih blokov glede na prostor


Ravne kuhinje

Ravni kuhinjski bloki so osnovni linearni tip. Kuhinjo lahko razdeliš z dvema vzporednima linijama, ki ju ločuje hodnik, razdalja med elementi pa mora biti vsaj 120 cm, saj je treba upoštevati prehodnost in možnost odpiranja predalov ali vratc.

Kotne kuhinje

Priročne in praktične so tudi kuhinje v obliki črke U ali L, to so kotne kuhinje s pravokotnimi stranicami. Takšno razporeditev prostora je lažje razdeliti na posamezne dele, kot je na primer prostor za kuhanje hrane, pomivanje posode ipd. Kotne omare pogosto pomagajo kar najbolje izkoristiti prostor, saj izkoristijo tudi tisti prostor, ki bi sicer izpadel iz celotne konstrukcije.

Sektorske kuhinje

Kot alternativo celotnemu kuhinjskemu bloku lahko izberete modularno rešitev, kjer so posamezni deli na voljo ločeno. Ti deli vključujejo kuhališče, pralno območje, rešitve za shranjevanje in drugo. Nesporna prednost je, da lahko razporeditev delov prilagodiš in jih po potrebi spremeniš ali dopolniš. Hkrati lahko kuhinjo gradiš postopoma.

Z otokom ali brez njega

Poseben tip so kuhinje z otokom, kjer je praktično vsaki obliki kuhinje dodan samostoječi del. Ta lahko vsebuje kuhalno ploščo in pečico, pomivalno korito ali samo dodatno delovno površino z možnostjo barskega sedeža.


3. Oprema in pomembni parametri


Dimenzije

Najpomembnejši tehnični parameter so nedvomno dimenzije, in sicer omaric in delovnega pulta. Višina omar mora biti v veliki meri odvisna od velikosti uporabnika. Zgornje omarice morajo biti približno 50 cm višje od telesne višine.

Idealno višino delovne površine lahko določite tako, da upognete roke v komolcih pod pravim kotom. Pravilna višina mize je torej 15 cm pod njihovo ravnjo.

 

Višina osebe Višina bloka (od tal)
150–160 cm 82 cm
160–170 cm 86 cm
170–180 cm 91 cm
180–190 cm 94 cm


Sistem odpiranja vratc

V kuhinji najpogosteje najdeš klasična vratca na tečajih, ki se odpirajo vstran, in vrata na tečajih s potisnim mehanizmom. Pri slednjem preveri višino odprtih vratc, da ne bodo v napoto.

Druga možnost so izvlečne omare, katerih velika prednost je enostaven dostop do zadnje strani polic. Vendar je za njihovo odpiranje potrebno več prostora, kar je v majhnih kuhinjah lahko težavno.

Naletiš lahko tudi na dvižna vrata, ki v kuhinji prihranijo prostor, vendar zavzamejo prostor v notranjosti polic.

Ne glede na to, katero možnost izbereš, je vedno dobro imeti funkcijo mehkega zapiranja, ki samodejno upočasni zadnjih nekaj centimetrov gibanja, ko se vrata zaprejo.


Pomivalno korito

Če nameravaš posodo večinoma pomivati v pomivalnem stroju, ti bo verjetno zadostovalo manjše enodelno pomivalno korito. Če pa si brez pomivalnega stroja, potem raje izberi dvodelno pomivalno korito z dovolj površine za odcejalnik. Upoštevaj skupne dimenzije omare in izberi korito z globino vsaj 20 cm.


Gospodinjski aparati

Na splošno so veliki gospodinjski aparati na voljo v dveh različicah - vgradni in prostostoječi.

Prva možnost zagotavlja boljši in popolnejši videz celotne kuhinje, vendar se prepričaj, da je kuhinja pripravljena za namestitev takšnih naprav. Prostostoječi aparati morda niso videti tako elegantno, vendar so običajno cenejši in jih je lažje namestiti ali servisirati.


4. Sorodni elementi


5. Nasveti za konec

Dizajn kuhinje in barvna shema

Na splošno je priporočljivo imeti kuhinjo in jedilnico v svetlejših barvah. Po kitajskem nauku feng šuija je idealna rumena barva, ki spodbuja tudi dobro prebavo.

Orientacija glede na smeri neba

Orientacija glede na glavne smeri neba lahko vpliva na svetlobne in toplotne razmere v prostoru. Zato je priporočljivo kuhinjo usmeriti proti severu ali severovzhodu, saj za razliko od drugih prostorov ne potrebuje takšnih toplotnih pogojev.

Razporeditev po območjih

Da bi bila uporaba kuhinje čim bolj udobna, kuhinjo razdelimo na tri cone:

  • Območje za pranje
  • Območje priprave
  • Kuhalno območje

Razporedi jih po tem vrstnem redu, od leve proti desni za desničarje in obratno za levičarje. Skupaj tvorijo trikotnik, katerega namišljena oglišča so hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča. Razlog za to je logično zaporedje priprave hrane – hrano najprej očistimo, sledi nadaljnja priprava (na primer rezanje in začinjanje), nato pa pride na vrsto toplotna obdelava.
 

Poglej kuhinje na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka