Supermarket
NASVET Bela tehnika
9. 08. 2022 13:07:51

KAKO IZBRATI ZAMRZOVALNIK?

1/1

Na našem trgu lahko pride do zmede glede tega, koliko različnih vrst zamrzovalnikov dejansko obstaja in ali je smiselno upoštevati energijski razred. Oglejmo si, kako izbrati zamrzovalnik na podlagi nekaj ključnih parametrov. S pravo kombinacijo teh elementov ti bo služil več let.

 • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
 • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

 1. Vrsta zamrzovalnika
 2. Prosto stoječi ali vgradni
 3. Parametri
 4. Funkcije in tehnologije
 5. Podobni izdelki
 6. Vprašanja in odgovori

 

1. Vrsta zamrzovalnika


Zamrzovalne omare

Zamrzovalne omare so na prvi pogled videti enako kot hladilniki. Živila so shranjena v izvlečnih plastičnih predalih, tako da imaš nad položajem vsakega živila popoln pregled. Njihova prednost je, da zavzamejo manj prostora kot zamrzovalne skrinje, zato so tudi bolj pogoste.

 

+ Enostavna organizacija in dostop do vsebine
+ Ne zavzamejo veliko prostora
+ Nizki stroški
+ Običajno manj prostora za shranjevanje kot zamrzovalne skrinje

- Niso primerne za velike kose hrane

 

 

Zamrzovalne skrinje

Zamrzovalne skrinje so videti kot škatla z odpiranjem navzgor. Imajo veliko prostora in odlične izolacijske lastnosti, zato imajo majhno porabo in dolg čas skladiščenja. Pomanjkljivost te oblike je, da je hrana v košarah naložena ena na drugi, zato je z njimi težje ravnati in zlahka izgubiš pregled nad tem, kje je kaj. Pogostejše so v restavracijah ali družinskih hišah, kjer lahko najdejo svoje stalno mesto.

 

 

+ Velik prostor za shranjevanje
+ Primerno za velike kose hrane
+ Manjša poraba energije

- Slaba organizacija vsebine
- Zavzamejo veliko prostora

 

 

 

2. Samostoječi ali vgradni

Poleg osnovnih vrst se zamrzovalniki delijo še na samostoječe ali vgradne. Če ti zadostuje majhen zamrzovalnik, razmisli, ali bi bila vgradna možnost zate bolj priročna.


Prostostoječi

Prosto stoječe zamrzovalnike lahko najdeš v obliki zamrzovalnih omar kot tudi zamrzovalnih skrinj. Gre za vse zamrzovalnike, ki niso vgradni in stojijo prosto v prostoru.

 

+ Nižja cena
+ Velika izbira na trgu
+ Manjša poraba

- Zavzamejo več prostora

 

 


Vgradni

Vgradni zamrzovalniki so primerni za vgradnjo v omare ali kuhinjske elemente itd. Dobro se vključijo v dizajn kuhinje in jih na prvi pogled ni mogoče ločiti od omaric. V to kategorijo spadajo skoraj izključno samo zamrzovalne omare.

 

+ Dizajn kuhinje ostane enoten in prihranijo prostor v kuhinji

- Višja cena
- Omejena izbira na trgu
- Večja poraba

 

 

 

 

3. Parametri


Zmogljivost zamrzovanja

Predstavlja težo živil v kilogramih, ki jih lahko zamrzovalnik zamrzne v 24 urah na temperaturo približno -16 °C. Če je navedeno 11 kilogramov ali več na dan, je to dobra izbira, saj gre za normalno delujoč zamrzovalnik.

Razred zamrzovanja

Pove, do katere temperature lahko zamrzovalnik zamrzne živila. Označena je z zvezdicami od 1 do 4:

Oznaka Temperatura živil
* - 6 °C
** -12 °C
*** -18 °C
**** -24 °C

 

Več zvezdic kot ima zamrzovalnik, dlje lahko živila hraniš. Idealna temperatura za shranjevanje zamrznjene hrane je -18 °C in več, torej 3 ali 4 zvezdice.


Shranjevanje ob izpadu električne energije

Je čas, ko zamrzovalnik po izpadu električnega napajanja, okvari ali izklopu še naprej ohranja prvotno temperaturo svoje vsebine. Dolžina tega časa se lahko uporabi za oceno kakovosti zamrzovalnika. Dlje ko živila ostanejo zamrznjena, boljše so izolacijske lastnosti aparata.

Dober zamrzovalnik mora želeno temperaturo živil ohraniti vsaj 15 ur brez napajanja.

Prostornina

Bruto prostornina je celoten notranji prostor zamrzovalnika brez košaric, polic itd. Neto prostornina pa označuje prostornino prostora za shranjevanje živil. Na to je treba biti pozoren pri izbiri. Poleg tega je razlika med bruto in neto prostornino manjša, če je prostor dobro izkoriščen. Najpogosteje nas zanima:

Zamrzovalne skrinje s prostornino:

 • 200 L
 • 250 L
 • 300 L
 • 400 L
 • 500 L

 

Zamrzovalne omare v s prostornino:

 • 250 L
 • 400 L

Poraba

Pri zamrzovalnikih je poraba podana v kWh na leto in kWh na 24 ur. Ti podatki ti pomagajo določiti natančne energetske in finančne stroške.

Ne pozabi, da na porabo vpliva tudi to, v kakšni meri je zamrzovalnik napolnjen.
Če imaš v zamrzovalniku shranjene veliko hrane, bo ta lažje vzdrževal zahtevano temperaturo, s tem pa se podaljša tudi  čas akumulacije. Če imaš veliko neizkoriščenega prostora, ga lahko napolniš s steklenicami vode iz pipe.


Energijski razred

Označuje energijsko učinkovitost naprave.

Različni viri navajajo različne podatke o velikosti razlik med razredi. Toda ena stvar je gotova. Če ti je določen model res všeč, vendar je D razred namesto C razreda, ga ne odmisli takoj. Zanimaj se predvsem za konkretne podatki o kWh, saj razlika med energijskimi razredi ni nujno 50 %, temveč je lahko le 20 %.

 

 • A zamrzovalniki
 • B zamrzovalniki
 • C zamrzovalniki
 • D zamrzovalniki
 • E zamrzovalniki
 • F zamrzovalniki
 • G zamrzovalniki 

 


Glasnost

Če nameravaš zamrzovalnik hraniti v prostoru, kjer preživiš veliko časa, nameni nekaj pozornosti tudi njegovi ravni hrupa, ki je navedena v decibelih. Za lažjo predstavo - mejna vrednost hrupa v mirni študijski sobi ne sme presegati 50 dB. Modeli s 40 dB ali manj veljajo za tihe, kamor spada tudi večina modelov na trgu.

Kategorija emisij hrupa:

 • A (najmanj hrupno)
 • B
 • C
 • D (najbolj hrupno)

 

Klimatski razred

Klimatski razred označuje ustrezno temperaturo okolja, v katerem naj bo zamrzovalnik nameščen. Če temperatura okolice pade izven priporočenega območja, se poraba poveča, kar pa lahko negativno vpliva na celotno delovanje naprave. Pogosto se zgodi, da ima naprava hkrati navedenih več vrednosti, kar pomeni, da lahko deluje v vseh navedenih temperaturnih območjih. 

Kratice podnebnih razredov Temperatura
T (tropski) 18 - 43 °C
ST (subtropski) 18 - 38 °C
N (normalno) 16 - 32 °C
SN (subnormalno) 10 - 32 °C


4. Funkcije in tehnologije


Antibakterijska zaščita

Notranja površina zamrzovalnika je prevlečena z antibakterijsko plastjo na osnovi nanosrebra, ki zmanjšuje rast bakterij in plesni. Te lahko negativno vplivajo na svežino živil in povzročajo neželene vonjave.

NoFrost zamrzovalniki 

Pri NoFrost zamrzovalnikih ti ni treba skrbeti za odtaljevanje. V notranjosti kroži suh, hladen zrak, ki ne povzroča zmrzali na stenah ali hrani. Zamrzovalniki s to funkcijo imajo nekoliko večjo porabo. Razlika v obratovalnih stroških med zamrzovalnikom z NoFrost funkcijo in klasičnim zamrzovalnikom je približno enaka kot med odmrznjenim in neodtaljenim zamrzovalnikom s petmilimetrsko plastjo ledu.

SuperFrost

Hitro zamrzovanje je vedno koristno, ko v zamrzovalnik vstaviš novo hrano. Temperatura ob vklopu funkcije močno pade, zaradi česar na novo vstavljena živila hitreje zamrznejo. Ko dovolj zmrzne, se bo način Super Frost sam izklopil. Hitro zamrzovanje je primerno za ohranjanje hranilne vrednosti sadja in zelenjave. Hitreje ko zamrznejo, več vitaminov ohranijo.

Zaklepanje

Ključavnica na vratih zamrzovalnika preprečuje dostop nezaželenim obiskovalcem, kar je koristno, če ga poleti postavimo v vrtno lopo ali v prostore, kamor imajo dostop tudi neznanci.

Opozorilni signal

Opozori te, kadar se temperatura v zamrzovalniku močno poviša ali kadar vrata niso dobro zaprta.

Zaslon

Omogoča enostavno upravljanje pametnih funkcij zamrzovalnika. Z njim lahko na primer vklopiš SuperFrost funkcijo ali nastaviš želeno temperaturo.

Termostat

Z nastavljivo notranjo temperaturo lahko vnaprej nastaviš želeno temperaturo zamrzovanja. Nižja kot je temperatura, pri kateri hraniš živila, dlje jih lahko ohraniš sveža, vendar na račun večje porabe in višjih stroškov obratovanja. Za idealno temperaturo zamrzovalnika velja -18 °C, kar je uravnotežen kompromis med porabo energije in zanesljivim shranjevanjem živil.

Zamrzovalnik z izdelovalnikom ledu

Zamrzovalniki višjega razreda lahko izdelujejo tudi led. Odvisno od modela lahko do njega dostopaš z zunanje ali notranje strani. Naprave s to funkcijo morajo biti priključene na vir vode.


5. Podobni izdelki

 

6. Vprašanja in odgovori


Kako velik zamrzovalnik naj izberem?

Pri pultnih zamrzovalnikih predvidite približno 40 litrov na osebo, pri modelih s predali pa več kot 25 litrov na osebo.

Ali bi bila zame bolj primerna zamrzovalna omara ali skrinja?

Če potrebuješ shraniti velike kose hrane, kot je cel puran, velik kos svinjine itd., ti ne preostane drugega, kot da si omisliš veliko zamrzovalno skrinjo z zadostnim prostorom. V nasprotnem primeru pa ti lahko zadostuje že zamrzovalna omara.

Kam naj postavim zamrzovalnik?

Kjerkoli, kjer ti ne bo moteč, saj je pri zamrzovanju možno slišati tudi te, najtišje zamrzovalnike. Popolnoma neprimeren prostor bi bila spalnica, dnevna soba in podobno. Da pa se prepričaš, preveri klimatski razred izbranega modela.

Ali lahko zamrzovalnik postavim v neogrevano garažo?

Če je na suhem in ne preveč vetrovnem mestu, ne bi smelo predstavljati težav, razen če proizvajalec ne navaja drugače. Vendar poskrbi, da v poletnih mesecih v garaži ne bo prevroče, saj se pri višji temperaturi okolice zamrzovalnik lahko pregreje in si s tem skrajša svojo življenjsko dobo.

Kako preprečiti nabiranje ledu?

Zamrzovalnika nikoli ne puščaj odprtega predolgo in vanj ne dajaj živil, ki imajo temperaturo višjo od sobne (najbolje, če jih najprej ohladiš v hladilniku). Poleg tega si lahko omisliš model z NoFrost tehnologijo, ki to težavo reši namesto tebe.

Nismo dvomili, da boš prebral do konca. Ni napačno, da ne želiš ničesar prepustiti naključju. Zato si oglej naš članek o kuhinjskih pripomočkih in postani strokovnjak ne le za zamrzovalnike, temveč za celotno kuhinjo!

 

Poglej zamrzovalnike na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka