Prava izbira vina

6. 12. 2011 11:19:27

Vino je ena izmed najbolj omamnih pijač na svetu, ki velja tudi zdravilno pijačo. Seveda v omejenih količinah.  Vina, med katera sodijo rdeče vino in belo vino, veljajo za plemenito pijačo, ki je neločljivo povezana s hrano in v kateri lahko uživamo, ko si ob koncu napornega dne privoščimo kozarec vina!

Vina delimo v štiri glavne skupine, in sicer na suha, polsuha, sladka in polsladka. Ker jih danes največkrat pijemo ob hrani, poznamo tudi nekaj smernic katero vino najboljše paše k določenim jedem. Belo vino pijemo pri temperaturi okoli 10 stopinj Celzija, saj pri tej temperaturi okus in vonj vina prideta najbolj do izraza. Belo vino se po lastnostih razlikuje od rdečega in najbolj paše k jedem kot so ribe ali belo meso, to pa ne pomeni, da zraven ne paše tudi lahko rdeče vino. Vedno moramo upoštevati tudi omako, saj ta lahko močno vpliva na okus hrane, in sicer k omaki kislega okusa paše tudi vino z višjo vrednostjo kislin. Sladka vina se odlično podajo k sladicam, medtem ko  k aperitivu ponudimo šampanjec ali peneča vina. Vina močnega okusa ponudimo k hrani kot je rdeče meso ali divjačina in čeprav so mnogi prepričani, da zraven pašejo le starana rdeča vina, pa se k tej vrsti mesa včasih celo bolje poda težje belo vino s polnim okusom.

Rdeče vino je vedno veljalo za zdravilno pijačo, ki vpliva na zmanjšanje pojava srčne kapi, pred kratkim pa so dokazali, da imajo isti učinek tudi bela vina. Še ena lastnost, ki govori v prid belemu vinu je ta, da je manj verjetnosti, da bomo imeli po njem glavobol.  Vina imajo v primerjavi z ostalimi alkoholnimi pijačami tudi manj kalorij, zlasti belo suho vino. Zakaj je torej priporočljivo vsak dan spiti kozarec vina? Ker to poskrbi za zdravo srce in čistejše ožilje, nam poveča odpornost, pomaga pri dobri prebavi in je za boljšo kri. Dobra lastnost s katero se sodeč po raziskavah Italijanov lahko pohvali rdeče vino je zagotovo ta, da naj bi ženske, ki dnevno spijejo kozarec ali dva rdečega vina, veliko bolj uživale v spolnosti, isto pa naj bi učinkovalo tudi na moške.

Kvalitetna in okusna vina lahko kupite v vinskih kleteh po celi Sloveniji. Na Primorskem in v Posavju letno pridelajo največ rdečega vina, sicer pa v Sloveniji na leto ustvarijo več belih vin. Lastnosti vina se razlikujejo na podlagi vinske trte, klime ter tal, na katerih trta raste. Vinska klet je prostor, ki je namenjen proizvodnji in shranjevanju vina. Dobra vinska klet mora ustrezati določenim kriterijem, kot je prava temperatura prostora, vlažnost, svetloba in prezračevanje, ponujati pa mora tudi široko paleto različnih vrst vina.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba