NASVET Lepota in zdravje
13. 07. 2022 09:45:35

KAKO IZBRATI KODRALNIK LAS?

1/1

Manekenke v reklamah za čudežne šampone nimajo patenta za WOW pričesko. Če imaš doma pravo opremo, lahko jim brez težav postaviš ob bok! Čudovito puhasto pričesko ali osupljive kodre kot pri frizerju si lahko pričaraš doma. Samo izberi, ali bodo to drobni kodri, valoviti kodri, sirena frizura ali izboljšan volumen? 

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

  1. Vrste kodralnikov
  2. Pomembni parametri
  3. Uporabne funkcije
  4. Dodatki
  5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste kodralnikov

Samonavijalni (avtomatski) kodralnik

Samonavijalni kodralnik ima vgrajen motor, ki omogoča, da kodralnik navije in skodra pramena las od korenin. Ko konča s kodranjem, te opozori z zvočnim signalom. Uporaba takšnega kodralnika je zelo preprosta, saj vse naredi namesto tebe.

+ Enostavno upravljanje
+ Več nastavitev temperature
+ Tri različne smeri kodranja las
+ Senzor za preprečevanje pregrevanja las
+ Površina, obdelana s keratinom
+ Nadzor temperature in hitrosti
+ Zvočni signal
+ Negativni ioni
+ Hitro se segreje
+ Kodri so dolgotrajni tudi brez fiksacije
+ Nežno za lase

- Višja nakupna cena
- Težji

Samonavijalni kodralniki imajo različne nastavitve temperature, spremeniš pa lahko tudi smer kodranja. Rezultat so lahko razmršeni plažni kodri, elegantni romantični kodri ali pa drzni kodri. Zaradi negativnih ionov, ki jih proizvajajo avtomatski kodralniki, so lasje bolj gladki in sijoči, odstotek naelektrenosti pa se znatno zmanjša. Nekateri samodejni kodralniki imajo senzor, ki zazna potrebe las in jim prilagodi temperaturo, da se ne pregrejejo ali zažgejo. Tudi brez izdelkov za oblikovanje so kodri običajno obstojni ves dan.

 

Kodralnik v obliki črke »L«

Ta nenavadni kodralnik je na prvi pogled videti povsem drugačen od vseh drugih. Spada v kategorijo dražjih kodralnikov, saj so pametni in si lahko zapomnijo zadnjo uporabljeno temperaturo. Inovativna oblika v obliki črke L omogoča lažje upravljanje in večje udobje, saj med kodranjem zmanjšuje napetost v roki.

+ Enostavno rokovanje
+ Zmanjšana napetost v roki
+ Hladen zrak
+ Ionizator
+ Zapomni si zadnjo uporabljeno temperaturo
+ Hitro segrevanje
+ Možnost spreminjanja nastavkov

- Višja nakupna cena

Ta kodralnik ima ionizator, ki odstranjuje statično elektriko, lasje pa so čudovito sijoči, mehki in zdravega videza. Poleg več nastavitev temperature ima lahko kodralnik tudi hladen zrak, ki ga naprava sprošča v blagem toku in služi kot zaščita pred previsoko temperaturo. Pri nekaterih "L" kodralnikih lahko nastaviš tudi čas in kodralnik bo po izteku le-tega zavibriral.

 

Stožčasti kodralnik

Stožčasti kodralniki imajo raztezajočo se obliko od ozke konice do večjega konca. Takšna oblika kodralnika pomaga doseči naravno obliko kodrov - večji pri koreninah in vse manjši proti konicam.

+ Cenovna dostopnost
+ Naravni kodri
+ Nežni
+ Primerno za pogosto uporabo

- Paziti moraš, da se ne opečeš

Pramene las je treba oviti okoli segrete cevi. Stožčasti kodralniki nimajo prijemala, zato moraš konice las držati s prsti. Tako se lahko zgodi, da se, preden dobiš potreben grif, nekajkrat opečeš na vroči kovini. Zato je upravljanje z njim sprva zahtevnejše, a ko se navadiš na uporabo stožčaste kodralne palice, bo rezultat vreden truda. Pričeska, ustvarjena s stožčastim kodralnikom, je videti naravno, saj kodri niso identični in pravilnih oblik, poleg tega pa dolgo zdržijo. Vendar si moraš izbrati idealno temperaturo in vedeti, v katero smer zvijati lase, da bodo videti zares naravno.

 

Kodralne klešče

Kot pove že ime gre za kodralnik v obliki klešč, ki med segrevanjem držijo pramen las. Klešče olajšajo upravljanje, tvoji prameni ne bodo ušli iz kodralnika. Hladna konica klešč za kodranje je izdelana iz neprevodnega materiala, kar olajša rokovanje in preprečuje, da bi se opekla.

+ Cenovna dostopnost
+ Enostavno rokovanje zaradi klipa
+ Velik razpon nastavitev temperature

- Ni primerno za vsakodnevno uporabo
- Klip lahko pusti viden prelom na laseh

Prijem s kleščami lahko pusti rahlo obliko oz. prelom na skodranih pramenih las, kar je včasih vidno s prostim očesom. Ta vrsta kodralnikov je primerna za tiste uporabnike, ki si želijo ustvariti bolj praznično pričesko le občasno, saj primerna za vsakodnevno uporabo.

 

Trojni kodralnik

Trojni kodralnik je običajno par klešč, sestavljen iz treh valjev, ki jih uporabiš za pripenjanje pramena las, in ko kodralnik ustvari želeni učinek, se pomakneš vedno nižje po pramenu.

+ Plažni kodri, ki jih je težko ustvariti z drugimi kodralniki
+ Nežni
+ Primerno za pogosto uporabo
+ Več nastavitev temperature
+ Enostavno upravljanje
+ Ustvarja velik volumen
+ Frizura je obstojna dolgo časa

Trojni kodralniki ustvarijo čudovite kodre v stilu morske deklice, skratka tako preprosto, a učinkovito plažno pričesko. S katero koli drugo vrsto kodralnika bi bilo plažne kodre oz. »beach waves«  zelo težko narediti, še posebej pa bi bilo to zamudno. S trojnim kodralnikom lahko ustvariš čudovite valovite kodre na enem pramenu las v hipu, kar cenijo zlasti dolgolaske.

 

→Poglej kodralnike

 

Pomembni parametri

Vhodna moč

Kodralniki glede porabe energije niso zahtevni, saj imajo vhodno moč med 30 in 60 W, vendar pa lahko najdeš tudi modele z vhodno močjo 1 000 W ali več.

Več hitrosti in temperaturnih nastavitev kot ima naprava, močnejši mora biti njen motor. Kodralniki z visoko močjo so za zdravje las najboljši, saj večja kot je moč, hitreje lahko lase skodraš in manj bodo suhi in poškodovani.

Material

Kodralniki se razlikujejo tudi po materialu, iz katerega je narejen grelni element.

  • Turmalinski kodralniki: Turmalin oddaja negativne ione in infrardečo svetlobo. To preprečuje izsuševanje in neželeno naelektrenost, zato je ta material še posebej primeren za tanke lase.
  • Titanovi kodralniki: Titan je najlažji in najtrdnejši material. Segreje se hitro in enakomerno in je primeren za oblikovanje gostih in težko krotljivih las.
  • Keramični kodralniki: keramika je odličen kompromis za vse vrste las. Do las je nežna in segreje se enakomerno in hitro.
  • Teflonski kodralniki: Teflon je zelo nežen in primeren za vse vrste las.
  • Kombinirani kodralniki: na voljo so tudi kombinirane naprave iz titana in turmalina ali keramike in turmalina, ki združujejo prednosti obeh materialov.

 

Premer kodralnika

Telo kodralnika ima lahko različne premere, od tega pa je odvisna velikost kodrov. Do 19 mm se uporablja za drobne in majhne kodre, primerno pa je tudi za kratke lase. Z večjimi premeri (do 38 mm) lahko dosežeš večje in bolj ležerne kodre. Premer 25 mm velja za zlato srednjo vrednost, ki je primerna tudi za popolne začetnike.

Ergonomija in teža

Ročaj se mora dobro prilegati roki, zato je običajno gumiran ali kako drugače prevlečen. Tako ne drsi in je prijeten za delo. "L" kodralniki so ergonomsko oblikovani tako, da so enostavni in udobni za uporabo ter da po nepotrebnem ne obremenjujejo uporabnikove roke.

Nadzorni gumbi in stikalo ne smejo biti nameščeni neposredno v območju oprijema, da ne bi prišlo do nenamernega preklopa. Nekatere naprave imajo vgrajeno tudi temperaturno zaporo. 

Pomembna je tudi teža, saj lahko za oblikovanje pričeske porabiš več deset minut. Lažja kot je naprava, lažje je z njo delati. Enostavni kodralniki ali klešče za kodranje tehtajo približno 400 g. Idealna teža naprave je do približno 600 g.

Uporabne funkcije

  • Nadzor temperature - omogoča natančno nastavitev temperature, ki je lahko prikazana na LCD zaslonu
  • Ionizacija - nevtralizira katione, ki nastanejo v laseh med sušenjem. Prav kationi so odgovorni za elektrenje in izsuševanje las. Z ionizatorjem nastane negativno nabita molekula, anion, ki ob prenosu na lase nevtralizira katione. Lasje ne le, da ne štrlijo povsod, ampak so tudi bolj navlaženi (in niso presušeni) in sijoči. Zaradi ionizatorja so lasje močnejši, lepši in prijetnejši na dotik.
  • Hladen zrak - utrdi pričesko
  • Samodejni izklop - naprava se po določenem času sama izklopi

 

Dodatki

  • Stojalo za kodralnik: Nekateri proizvajalci kodralnikom priložijo priročno stojalo. Kodralnikom je priložen poseben nastavek, ki ga lahko namestiš na vrh kodralnika, tako da ne pride v stik z nobeno površino.
  • Potovalni kovček: Najbolje z etuijem, ki je odporen na vročino, da lahko napravo zapakiraš kmalu po uporabi in ne rabiš čakati, da se popolnoma ohladi. Nekateri proizvajalci v embalažo kodralnika dodajo zaščitno rokavico, ki preprečuje opekline med uporabo.

 

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Kako negovati lase pred kodranjem?

Pred kodranjem morajo biti lasje oprani, brez balzama in suhi. Las ni treba umivati pred vsakim kodranjem, vendar v njih ne sme biti umazanije (laka za lase ali drugih izdelkov za oblikovanje).

Ali potrebujem posebne izdelke za zaščito las pred visokimi temperaturami?

Da se izogneš poškodbam las zaradi vročega kodralnika, likalnika (mimogrede, pomagamo ti tudi pri izbiri pravega likalnika za lase) ali sušilnika na vroč zrak, je priporočljivo tik pred oblikovanjem uporabiti posebne izdelke za zaščito las. Na trgu jih je veliko na oljni osnovi in najpogosteje imajo konsistenco gela, mleka ali tekočine v spreju.

Kako dolgo lahko kodram lase?

Lasje naj bi bili v stiku z vročim kodralnikom največ 2 do 5 sekund. Če je stik daljši, lahko lase poškoduješ.

Kako doseči izrazite in ležerne kodre?

Če želiš imeti izrazite kodre, moraš pramena na kodralniku zviti čim bolj na tanko. Ležerne kodre pa dosežeš z oblikovanjem debelejših pramenov.

Kdaj naj uporabim fiksirna sredstva?

Lake za lase, gele in druge izdelke lahko uporabiš šele po tem, ko se kodri ohladijo.

Ali moram kodralnik očistiti?

Da. Pred čiščenjem kodralnik vzemi iz vtičnice in ga pusti približno 2 minuti pri miru, da se ohladi. Potem kodralnik obriši z vlažno papirnato brisačko. Če je vidna zapečena umazanija, uporabi odstranjevalec laka za nohte. Nazadnje ga obriši še z vlažno krpo. Nikoli ne uporabljaj abrazivnih sredstev, ki bi lahko poškodovala površino.

Na kakšno temperaturo naj kodralnik nastavim?

To je odvisno od tipa tvojih las. Orientiraš se lahko po tem vodniku.

Max. temperatura Vrsta las
150 °C Krhki, zelo šibki in poškodovani lasje
170 °C Tanki in šibki lasje
200 °C Naravno močni lasje v dobrem stanju
240 °C Gosti, čvrsti in neukrotljivi lasje

 

Kako deluje kodralnik?

Kodralniki  delujejo po preprostem načelu grelne spirale. Lasje se oblikujejo tako, da se navijejo na segreti kovinski del. Kodralniki imajo izoliran plastični ročaj z gumbi za upravljanje, na drugi strani ročaja pa je napajalni kabel. Na trgu so na voljo glave premera od 15 do 40 mm, ki omogočajo doseganje različnih velikosti kodrov. Manjši kot je premer glave, drobnejši bodo kodri in obratno. Za zlato sredino uporabi glave velikosti okoli 25 mm.

 

→Poglej kodralnike na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka