NASVET Lepota in zdravje
27. 06. 2022 08:42:14

KAKO IZBRATI PARFUM?

1/1

Pravi parfum ti bo dal samozavest, poudaril tvojo igrivost ali dodal zapeljivost. Nova dišava bo neizbrisno povezala spomin na vajine prve skupne počitnice, tvojo novo službo pa tudi zaroko. Izbira pravega parfuma zato ni enostavna. Že imaš najljubšo dišavo ali želiš eksperimentirati? Preberi, kako se znajti v svetu dišav in kaj izbrati.

 

 • Urška, urednica na Ceneje.si
 • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

 1. Za koga izbiraš parfum?
 2. Vrste parfumov
 3. Specifične vrste
 4. Vrste vonjev
 5. Sestava parfuma
 6. Cena je enaka kvaliteti
 7. Nasveti za konec

 

1. Za koga izbiraš parfum?

Najprej moraš določiti, komu je parfum namenjen. Ženski parfumi so drugačni od moških, na pol poti so unisex parfumi, na trgu pa so tudi otroški parfumi.

 

Ženski parfumi

 

Med ženskimi vonji prevladajo cvetlične note, kjer je glavna komponenta cvetje - vrtnica, jasmin, magnolija, šmarnica, vijolica in drugo. Vključujejo tudi sveže, sočne in sadne vonje z močno citrusno komponento, v glavnem v kombinaciji z lesnimi, začimbnimi ali cvetličnimi notami. Stekleničke teh vonjev so tipično ženstvene, izdelane iz brušenega ali gladkega stekla, okrašene pa so s pentljami in zlatimi elementi.

 

Poglej ženske parfume

 

 

Moški parfumi

 

V moških parfumih prevladujejo lesni vonji, med katerimi ima veliko vlogo sandalovina, cedra ali palisander. Ti so običajno dopolnjeni z orientalskimi sestavinami, začimbami, citrusi in cvetjem. Med moškimi vonji lahko najdemo tudi usnjene parfume, ki vsebujejo sestavine, ki spominjajo na vonj usnja. Dopolnjujejo jih note tobaka, kadila in različnih vrst lesa. Stekleničke za moške vonje so moderne in robustnega dizajna, pogosto v temnih barvah s kovinskimi elementi.

 

Poglej moške parfume

 

 

Unisex parfumi

 

Unisex parfumi so primerni za oba spola in pogosto vsebujejo močno citrusno komponento - limona, limet, bergamotka ali pomaranča. V to klasifikacijo vonjev spadajo sveši in t.i. Čisti vonji. Kot sestavine so tudi stekleničke unisex.

 

 

Poglej unisex parfume

 

 

Otroški parfumi

 

Otroški parfumi so po navadi sladki. Priljubljene so arome žvečilnih gumijev, bonbonov, sadja in Coca-Cole. Zaradi občutljivosti otroške kože ti vonji ne vsebujejo alkohola. Stekleničke imajo pogosto ilustraccije priljubljenih risanih ali filmskih junakov. Med njimi lahko najdeš posebne različice za deklice in dečke.

 

 

2. Vrste parfumov

Dišave se klasificirajo po odstotku dišavnih sestavin, ki jih vsebujejo. Koncentracija dišavnih komponent je v določeni meri dopolnjena še z alkoholom. Večja kot je vsebnost sestavin, intenzivnejša je aroma, ki tudi traja dlje.

 • Parfum (Extrait de Parfum - P) vsebuje 15-40 % dišavnih sestavin. To je najbolj koncentrirana vrsta dišav, kar pomeni, da je zelo močna. Poleg tega je tudi zahtevna za proizvodnjo, izdeluje pa jih samo nekaj znanih znamk. Običajno gre za manjše stekleničke, cena pa je kljub temu višja. Intenziteta in obstojnost sta tako visoki, da bo nekaj kapljic dišalo še nekaj ur. Parfumi se pogosto uporabljajo za svečane priložnosti, lahko pa jih nosiš tudi vsak dan. Praviloma nimajo razpršila, kapljice direktno iz stekleničke naneseš za ušesa in znotraj komolcev.
 • Parfumska voda (Eau de Parfum - EdP) ima okoli 15 % dišavnih esenc. To je optimalno razmerje med alkoholom in stopnjo dišavnih sestavin, kar vodo naredi nežnejšo za občutljivo kožo. Od parfuma se razlikuje samo po nižji intenziteti in krajši obstojnosti. Vseeno gre za dišave s 4-6 urnim obstojem. To je ena od najbolj prodajanih vrst dišav, primerna pa je za vsakodnevno uporabo.
 • Toaletna voda (Eau de Toilette - EdT) je izdelana iz 5-15 % dišavnih sestavin in okoli 80 % alkohola. Toaletno vodo imajo raje predvsem tisti, ki pogosto menjajo dišave. Dišijo krajši čas kot parfumske vode, kot pa pove že ime, je to v osnovi svež jutranji vonj. Nabavna cena je dostopnejša od bolj koncentriranih vrst dišav.
 • Kolonjska voda (Eau de Cologne - EdC) vsebuje približno 4 % dišavnih sestavin in okoli 70 % alkohola. Zaradi tega spada v najmanj koncentrirane vrste dišav. Uporabljajo jih moški po britju, kjer lahko zamenja vodico po britju. Diši še približno dve uri po nanosu, zato jo lahko hitreje porabiš, zaradi česar se prodaja v večjih pakiranjih po dostopnejši ceni.
 • Eau de Fraiche vsebuje približno 2 % dišavnih delcev. To je manj pogosta koncentracija, a vseeno dostopna na trgu. Cena je zelo nizka in dostopna vsem. Vonj ni obstojen, zato ga je treba nanašati večkrat dnevno.

 

3. Specifične vrste

 

Parfumirano olje

 

Parfumirana olja (CPO) so orientalske specialitete in običajno lahko najdeš začimbne in zelo aromatične vonje. Za redčenje dišavnih sestavin se ne uporablja alkohol, pač pa olje, v glavnem jojobino. Olje omogoča boljše sproščanje komponent dišav kot alkohol in ne povzroča izsuševanja kože. Poleg tega običajno tudi ne draži kože in ne povzroča alergij. Parfumirana olja se nanaša po kapljicah na tole dele kože, tako kot druge vrste dišav. Na koži lahko zdržijo do dva dni, izpirajo pa se lahko samo pod tušem.

 

Niche parfum

 

Te dišave vsebujejo redke in ekskluzivne sestavine, kot so Grasse iris, damaščanska vrtnica in pravi jantar. Niche parfume proizvajajo manjše neodvisne proizvodnje ali posamezniki, zato ne sledijo trendom. Stekleničke teh parfumov so neobičajne, kar popolnoma poudarja še njihov izjemen karakter.

 

Tester

 

Tester ima isto sestavo kot pravi parfum. Se pa razlikuje v drugih detajlih, zaradi katerih ni ravno primerno darilo. To je primeren izbor za kupce, ki kupujejo dišavo zase in jim jse vseeno za stekleničko, ne pa tudi za ceno.

 

 

Miniatura, vzorec ali parfumski sprej

 

Miniaturni parfumi so pomanjšane različice parfumov, po navadi do 7 ml. Gre za omejene izdaje, kjer je lahko samo nekaj miniatur ene znamke ali ene vrste dišave. Takšni parfumi olajšajo poskušanje več različnih dišav in omogočajo, da hitreje najdeš tistega, ki ti najbolj odgovarja. Odlični so za testiranje novih vonjev in za potovanja, ker jih lahko spraviš tudi v torbico ali žep.

Prav tako lahko najdeš tudi vzorce in dišavne spreje, ki so še manjših količin. Dišavo nanesi nekajkrat, jo pusti, da razvije aromo in če ti je všeč, kupi standardno pakiranje.

 

Potovalna embalaža

 

Sebi ljubo dišavo lahko odneseš tudi na avion. Vse, kar moraš narediti je, da uporabiš potovalno stekleničko dovoljene količine in vanjo razprši potrebno količino parfuma. Potovalni razpršilci za večkratno polnjenje so običajno dostopni v različnih oblikah, pogosto gre za plastične ali kovinske flaške.

 

 

4. Vrste dišav

Dišave večine znamk so danes razvrščene glede na osnovni vonj v različne družine, da se lažje znajdemo med njimi. Najdeš lahko sestavine rastlinskega, živalskega, naravnega ali sintetičnega izvora.

 • Cvetlične dišave - najštevilčnejša vrsta dišav, primerna v glavnem za ženske. Osnova so močne cvetlične note, najpogosteje jasmin, šmarnica, vrtnica ali vijolica. Ti vonji so sveži, lahki in razigrani, idealni za pomlad.
 • Sadne dišave - karakterizira jih svežina in lahkotnost z močno sadno podnoto. Pogosto vsebujejo močne sadne elemente, kot so maline, jagode ali breskve. V njih lahko najdeš tudi eksotične note, kot sta ananas ali kokos, ali pa po drugi strani sveže sadje kot sta jabolko in robida. Popolni so za poletje.
 • Citrusne dišave - primerne za vse, ki imajo radi svežino in lahkotnost. To so v glavnem pomaranče, limete in eksotično sadje. Posebno so primerni v toplih poletnih dneh, ob utrujenosti ali stresu lahko prijetno osvežijo.
 • Orientalske dišave - na začetku so lahko presladke in izrazite. Običajno vsebujejo intenzivno aromo začimb, kot so vanilija, cimet ali klinčki. Parfumi so težki, senzualni in strastni. Posebno primerni so za zimske dni in večerne priložnosti. Če se zaljubiš vanje, se jim ne moreš izogniti niti poleti.
 • Lesne dišave - Prevlada aroma lesa, sandalovine, cedre ali vrtnice. So sofisticirane in neobičajne, in bodo odlično dopolnile večer z družbo.
 • Usnjene dišave - Ti parfumi so izdelani po meri za moške in vsebujejo sestavine, ki pričarajo vonj usnja ali tobaka.
 • Vodne dišave - Kot pove že ime, lahko v teh parfumih najdeš vodne note. Pogosto se dopolnjujejo z lotosom ali morsko soljo, gre pa za sveže dišave, primerne za poletje in šport.
 • Cipresne in praprotne dišave - Parfumi iz cipres in praproti variirajo od svežih sadnih in cvetličnih do tobačnih not. Bazirajo na notah iglavcev, ki hkrati prinašajo naravo in ekstravaganco in so zato bolj primerni za moške.

 

Dišavne osnove se včasih tudi mešajo, s čimer lahko dobimo še več različnih kombinacij, kot so cvetlično-citrusni vonji ali cipresno-lesni vonji.

 

Parfum Marc Jacobs Decadence

 

5. Sestava parfuma

Vsak parfum sestoji iz treh delov - glave, srca in osnove.

Ko ga zavohaš prvič, vohaš glavo dišave. Glava ustvarja prvi vtis, zato je velik poudarek ravno na glavi. Najpogosteje je sestavljen iz cvetličnih, cirusnih in sadnih komponent. Glava parfuma izpari v 15 minutah.

Ko vonj glave zbledi, nastopi srce. Srednje note arome spremljajo nizke note osnove, ki nakazuje značaj dišave. Sestavine srca so obstojne približno dve do tri ure.

Zadnja in najdaljša faza, ki zaključuje celovitost vonja se imenuje osnova. Kompozicija je v glavnem težja in bolj začinjena z notami vanilije ali sandalovine. Odvisno od uporabljenih sestavin in kvalitete vonja osnova počasi bledi tudi do 4 ure. Pri nekaterih parfumih z višjimi koncentracijami pa lahko diši tudi do desetine ur.

Parfum Calvin Klein Euphoria

 

6. Cena je enaka kvaliteti

Višja cenovna kaegorija pomenivišji odstotek dišave v njem in s tem tudi višjo kvaliteto. Ni pa to fiksno pravilo. Pogosto plačaš dodatno za znano znamko. Na trgu lahko najdeš imitacije znanih parfumov. Običajno imajo znatno nižjo ceno, vendar je kvaliteta uporabljenih sestavin vprašljiva.

Pazi se sumljivo nizkih cen originalnih parfumov. V teh primerih gre lahko za ponaredek.

 

7. Nasvet za konec

Kako izbrati in uporabljati parfum?

 1. Nanesi parfum na golo kožo, na zapestja, vrat in senca. Nanos na oblačila ni priporočen, ker se vonj ne razvija, kot bi se moral. Poleg tega lahko sestavine parfuma poškodujejo oblačila.
 2. Pri izbiri v trgovini najprej poskusi lažje sadne ali sveže vonje, šele nato preidi na težje in močnejše kompozicije.
 3. Po vsakem vonju daj nosu malo pavze in povohaj kavo, ki nevtralizira parfum.
 4. Poskusi največ štiri vonje naenkrat. Ne hiti in dopusti, da se vsak parfum razvije.
 5. Ne širi vonja, z vtiranjem v kožo lahko oslabiš ali pomešaš različne komponente sestave.
 6. Pri izbiri in uporabi razmisli o svoji okolici. Prekomerne komponente ali pretirana uporaba morda ne bo všeč tvojim sodelavcem ali sopotnikom na javnem prometu.

 

Trajnost in shranjevanje

Odvisno je od tega, ali je parfum odprt ali ne. Po odprtju in uporabi bo parfum trajal pol leta ali dlje. Vseeno pa naj steklenička ne bo izpostavljena dnevni svetlobi, pospravljena naj bo na temperaturi do 20° C. Dišava v originalno zaprti steklenički je dobra še več kot eno leto.

Če se barva parfuma začne menjati, odtenek potemni, okrog zamaška pa se naredi obroč smole, je čas, da se parfuma znebiš. Lahko se zgodi tudi, da vonj postane kiselkast ali smolast. Tudi tako lahko veš, da je parfumu odbila zadnja ura.

 

Kako izbrati dišavo za darilo?

Pri izbiri dišave za darilo imej v mislih, da je razvoj arome odvisen od pH-ja kože. To pomeni, da se isti sestav parfuma lahko formira različno na različnih kožah in z edinstveno kombinacijo osebne arome. Najbolje je, da kupiš vonj, ki ga prejemnik darila že pozna in uporablja ali pa izberi dišavo iz prejemniku ljubih sestavin.

Poglej parfume na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka