Supermarket

Kakšen strešni prtljažnik izbrati?

6. 12. 2011 09:53:58

Strešni prtljažnik je odlična rešitev, kadar bi radi svojo opremo prevažali tudi na strehi avtomobila. Izbrati je treba takšnega, ki bo imel primerne nastavke, s katerimi ga boste lahko na streho trdno pritrdili. Prtljažnik za kolesa nepogrešljivi del avtomobilske opreme v času počitnic, na njem pa lahko poleg koles prevažate tudi smučarsko opremo. Strešni prtljažniki in strešni kovčki so cenovno dostopni in zelo praktični za uporabo, saj z njimi v avtu lahko prihranite kar nekaj prostora.

image

Strešni prtljažniki pa niso vsi enako kvalitetni, zato ni vseeno koliko zanj odštejete. Prav tako ni vsak prtljažnik za kolesa primeren za vsak avto. Preden se odločite za nakup se  posvetujte s prodajalcem  in se odločite za takšnega  s pravimi nastavki za utore na strehi. Slabo pritrjen strešni prtljažnik je lahko zelo nevaren. Kljub njihovi praktičnosti pa je slaba lastnost strešnih prtljažnikov ta, da če želite nanj pritrditi kolo, se bo višina vašega avtomobila povečala za najmanj en meter in vam s tem preprečila vstop v kakšno avtomobilsko garažo. Povečata se tudi poraba goriva in občutljivost na veter. V tem primeru je morda boljša opcija prtljažnik za kolesa nameščen na zadnjem delu avtomobila. Kadar na strehi avtomobila prevažate strešni prtljažnik, je najvišja dovoljena hitrost 100 km/h, pozanimajte pa se tudi o tem kakšna je najvišja dovoljena obremenitev strehe. Prtljažnik za kolesa pa lahko, kot smo že omenili, namestite tudi na vrata prtljažnika, na katerega je kolo tudi lažje pritrditi. Kolesa so težka in dvigovanje ter pritrjevanje le tega na strešni prtljažnik ni vedno lahko.

Ko se odločate za nakup strešnega kovčka se najprej vprašajte kako pogosto ga boste uporabljali in se na podlagi tega odločite kakšne kvalitete mora vaš strešni kovček biti. Seveda pa najprej potrebujete strešne nosilce. Najboljši strešni kovček ima spodnji del in zgornji del pokrova širši od 4 mm, slabši pa približno 3 mm. S to informacijo lahko tudi sami približno ocenite njegovo kakovost, saj debelejši sloj omogoča več vzdržljivosti in moči strukture. Druga pomembna lastnost je material iz katerega je strešni kovček izdelan. ABS ali ASA sta materiala, ki sta odporna proti UV žarkom in zaradi katerih bo strešni kovček tudi po nekaj uporabah še vedno iste barve, material pa je tudi zelo prožen. Izdelava kovčka mora biti natančna in ne sme imeti nobenih napak kar se tiče izrezov, materiala ali neravnine.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka