Supermarket

Izberite varno in udobno motoristično čelado

6. 12. 2011 09:35:04

Poznamo različne vrste čelad, ki nas lahko zaščitijo pred različnimi nevarnostmi. Najbolj pomembne so motoristične čelade, ki so tudi zakonsko obvezne pri vožnji motorja, tako za voznika kot sopotnika. Motoristične čelade ali krajše moto čelade lahko kupimo že za zelo nizke zneske, a pri tem še dodatno tvegamo lastno varnost. Prav gotovo so motoristične čelade tisti kos motoristične opreme, katerega nakup se splača in pomembno je tudi, da pri nakupu motoristične čelade ne varčujemo.

image

Za motoristične čelade je značilno, da so popolnoma zanesljive in varne le neoporečne. Vsak padec voznika ali le moto čelade je dogodek, ki zmanjša varnost moto čelade in nujno je, da po takšnem dogodku čelado zamenjamo.

Odločimo se lahko za različne vrste čelad. Čelada za motor in vrsta le-te je velikokrat odvisna tudi od tipa motorja, ki ga vozimo. Če vozimo predvsem cestne motorje, potem bo tudi čelada za motor čim bolj zaprta in čvrsta, pri vožnji čoperja si lahko že privoščimo kakšne bolj odprte čelade ali tudi takšne, ki spominjajo na vožnjo motorjev več deset let nazaj. Čelada za skuter bo prav gotovo cenejša in manj varna od kakšne druge čelade, npr. čelada za motor oz. cestni motor bo precej dražja. Prav posebna čelada za motor pa je motokros čelada, ki se tudi na videz precej razlikuje od vseh drugih čelad.

Čelada za skuter ne zahteva posebnega truda in jo lahko kupimo v skoraj vsaki trgovini s tovrstnimi izdelki. Kljub temu je tudi čelada za skuter obvezna in kazen ob prekršku bo enaka, kot če bi nas policisti zalotili s kakšnim večjim motorjem.

Ob nakupu motoristične čelade se moramo zavedati, da jo bomo imeli verjetno vsaj nekaj let, zato je pri nakupu potrebna še toliko večja previdnost. Zelo priljubljeno je med motoristi tudi kupovanje v sosednjih državah, predvsem Avstriji, saj je potovanje osnovni namen motociklizma in prav zaradi tega dodatna pot navadno ne predstavlja večjih problemov. Kljub temu takšna pot ni potrebna, saj je tudi na domačem tržišču prisotnih kar nekaj različnih trgovin, katerih zaloga in cene so popolnoma primerljive s tistimi v tujini.

Pri nakupu čelade bodite pozorni tudi na to, kako dobro se vam oprijema ter da je pravšnje velikosti. Če potujete s partnerjem, potem si lahko omislite tudi takšno čelado oz. čeladi, ki bosta omogočala komunikacijo med vama, lahko pa tovrstno komunikacijsko opremo vgradite naknadno. V primeru, da bi vas to motilo in da imate med vožnjo raje mir, preverite, da ne kupite čelade s tovrstno opremo po pomoti, saj boste to odločitev kasneje obžalovali.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka