NASVET Računalništvo
9. 06. 2022 07:43:20

KAKO IZBRATI GRAFIČNO KARTICO?

1/1

Uživanje v najnovejših igrah z veliko grafičnimi podrobnostmi so sanje vsakega igričarja. Za uresničitev teh sanj je potrebna močna podpora za grafično kartico. Za novo grafično kartico lahko v nekaterih primerih zapraviš toliko, kot bi za nov računalnik. Višja cena pa ne pomeni nujno boljše izkušnje.

 

 • Urška, urednica na Ceneje.si
 • Čas branja: 6 min

 

Kazalo

 1. Vrste grafičnih kartic
 2. Na katere parametre se osredotočiti?
 3. Pomembne lastnosti
 4. Dodatki
 5. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Za izračun grafičnih podatkov na računalniku so potrebne grafične kartice. V praksi so zaslužne za kvaliteto in gladkost prikaza grafičnih procesov na zaslonu. Še posebej so pomembne igralcem računalniških iger, ljubiteljem VR in profesionalcem (oblikovalcem, arhitektom), ki delajo z zahtevnimi programi in aplikacijami. Če na svojem računalniku ali prenosniku uporabljaš le enostavnejše programe in samo brskaš po spletu, lahko kupiš tudi cenejši model ali pa kupiš računalnik z integrirano grafično kartico.

Pred nakupom se odloči, zakaj potrebuješ novo grafično kartico in katera vrsta je primerna zate. Pred izbiro bi vsak igralec iger moral izvršiti benchmark test, s katerim lahko preveri, če bi izbrana grafična kartica sploh izboljšala zmogljivost.

 

1. Vrste grafičnih kartic


Gaming

Gaming grafične kartice so najbolj iskana vrsta. Low-end modele lahko dobiš že za nekaj deset evrov, lahko pa stanejo tudi več tisoč evrov. Takšni najboljši modeli imajo posebno hlajenje in visoko zmogljivost.

 

+ oblikovane za največji možno igralno zmogljivost
+ najnaprednejša tehnologija procesorjev
+ prilagojeno hlajenje

- visoke cene
- velika poraba energije

 

 

Office (poslovne)

Cenejša rešitev je nakup kartice, oblikovane za običajne poslovne programe ali starejše igre. Če računalnik v glavnem uporabljaš za delo, potem ni potrebe po visoki zmogljivosti.

 

+ dovolj za vsakodnevno uporabo
+ dostopne cene
+ nizek nivo glasnosti

- morda niso dovolj močne za zmogljivejše programe
- zanesljivo delujejo samo s starejšimi igrami

 

 

Profesionalne

Profesionalne grafične kartice so oblikovane za oblikovalce in inženirje, ki delajo z zahtevnimi CAD ali CAM programi. Prav tako so primerne za grafične oblikovalce, ki za delo uporabljajo več monitorjev. Vseeno pa niso primerne za igranje iger.

 

 

+ popolne za zahtevne grafične programe
+ gladko lahko delajo na več monitorjih

- višja cena
- niso dobre za igranje iger

 

Grafična kartica ni edina komponenta, ki vpliva na zmogljivost računalnika. Preveri, da ni težava v preslabem procesorju.

 

2. Na katere parametre se osredotočiti?

Grafični procesor

To ključna komponenta, ki določa zmogljivost kartice. Danes sta glavna proizvajalca grafičnih procesorjev nVidia in AMD. Nekako velja, da so nVidia procesorji močnejši, AMD-jevi pa cenejši. Seveda pa so pomembne skupne zmogljivosti in spomin.

 

To so danes najpogosteje uporabljeni procesorji:

Grafični pomnilnik

Spomin določa hitrost celotne komponente. Pred izbiro imej v mislih, da mora spomin dopolnjevati še dovolj močan grafični procesor. Če komponenta ni v ravnotežju z zmogljivostjo, to lahko vpliva na slabše delovanje sestava.

 

Velikost pomnilnik

Za nezahtevne uporabnike je dovolj tudi manj od 6 GB za običajne programe. Igričarji bi pa zagotovo morali izbrati velikost spomina vsaj 6 GB ali več - najzahtevnejše aktualne igre zahtevajo tudi več kot 16 GB.

GeForce grafična kartica

 

 

Tip grafičnega pomnilnika

GDDR 5 in GDDR6 sta standardni vrsti spomina večine današnjih naprav. Glavna razlika je hitrost prenosa podatkov, ki je pri novejši GDDR 6 vrsti več kot dvakrat hitrejša.

 

Širina pomnilniške zbirke

Določa količino podatkov, ki jih kartica prenese iz pomnilnika na procesor. Današnje kartice so najmanj 128-bitne, močnejše pa imajo tudi do 256 ali 384 bitov. Zahtevnejšim, uporabnikom bodo bolj koristile višje vrednosti.

 

Katere druge parametre je dobro poznati?

 • Poraba - izraža se v vatih in označuje količino energije, potrebne za delovanje kartice s polno močjo. Nižja kot je, bolj energetsko učinkovita je kartica.
 • Glasnost - za aktivno hlajene grafične kartice obstajajo tudi ventilatorji, ki delujejo z velikimi hitrostmi in visoko močjo, zaradi česar so glasni. To je standardno izraženo v dB, delno se lahko zmanjša s kvalitetnim ohišjem računalnika.
 • Frekvenca jedra - izražena je v MHz in označuje število operacij, ki jih kartica lahko izračuna v eni sekundi. Večje kot je to število, močnejša je grafična kartica.
 • Računalniška moč -  označuje skupno moč kartice v TFLOP enotah. Ta je redko pomembna, saj so tip grafičnega procesorja in drugi podatki veliko bolj relevantni.

 

3. Pomembne lastnosti

 

 • Gaming - grafične kartice večjih zmogljivosti, oblikovane za igranje računalniških iger.
 • VR ready - kartive, optimizirane za uporabo naprav za virtualno resničnost.
 • PCI-E - najpogosteje uporabljen vmesnik za dodajanje grafične kartice v računalnik
 • HDMI - najpogosteje uporabljen konektor za zaslon ali druge video izhode
 • DisplayPort - digitalni izhod za profesionalno grafično delo
 • Aktivno hlajenje - hlajenje z zunanjimi ventilatorji
 • RayTracing - grafična tehnologija za realističen prikaz sence in svetlobe
 • DSLL - tehnologija učenja umetne inteligence za renderiranje slike, da prihraniš zmogljivost kartice
 • DirectX 12 - podpora za vrhunski grafični vmesnik za najboljše efekte in vizualne tehnologije
 • GSync - tehnologija, uporabljena v nVidia procesorjih, ki preprečuje trganje slike

 

4. Dodatki

Nova grafična kartica bo zelo povečala zmogljivost tvojega računalnika, ni pa vsemogočna. Izboljšaš ga lahko še z drugimi komponentami in uporabnimi dodatki.

Hlajenje grafičnih kartic

Procesorji

VGA, DVI, HDMI kabli

Monitorji

Matične plošče

Pomnilniki

Zvočne kartice

Notranji trdi diski

 

5. Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko stane grafična kartica?

 • Poceni grafične kartice lahko najdeš že za nekaj 10 evrov, po navadi pa gre za modele, cenejše od 250 €, ki so primerni za poslovne računalnike brez želja po igranju modernih računalniških iger.
 • V srednjo kategorijo spadajo grafične kartice od 250 do 500 €, ki že lahko prenesejo zahtevnejše programe in veliko večino iger.
 • Če želiš dobiti najboljšo možno izkušnjo, poglej grafične kartice, ki so dražje od 500 €.
 • Najzahtevnejši uporabniki, ki želijo še večjo zmogljivost v igrah in VR, bodo svojo kartico našli v cenovnem rangu od 1500 € naprej.

 

Kakšna je razlika med pasivnim in aktivnim hlajenjem kartice?

 • Pasivno hlajene grafične kartice imajo v svoji okolici aluminijasti blok za odvajanje toplote. To so manj močni modeli, ki je ustvarjajo toliko toplote. Njihova prednost je tiho delovanje in nizka poraba, pri zmogljivosti pa to lahko predstavlja veliko omejitev.
 • Močnejše grafične kartice potrebujejo aktivno hlajenje v obliki enega ali več ventilatorjev. S tem je zagotovljeno učinkovito odvajanje toplote, po drugi strani pa so te kartice glasnejše, imajo višjo porabo energije in vrtinčijo prah, zato je treba notranjost računalnika pogosteje čistiti.

 

Kako lahko preverim, ali je grafična kartica kompatibilna z mojim računalnikom?

Ko kupuješ grafično kartico, preveri njene dimenzije. Te niso standardizirane, zato se lahko zgodi, da kartica ne bo prave velikosti za ohišje računalnika. Pomembni so tudi priklopi na matični plošči. Starejši AGP priklop je sicer stvar preteklosti, novejše kartice se namreč priklapljajo na PCI-e priklope. Obstaja več oblik, vendar so medsebojno kompatibilne. Večje kartice lahko potrebujejo več priklopov, zato preveri, če jih je v tvojem računalniku dovolj.

Nekatere kartice zahtevajo tudi dodatno napajanje s 6 oz. 8-pinskimi konektorji. Preveri tudi energijsko porabo kartice, saj močnejše kartice potrebujejo dovolj močno napajanje. Ne pozabi še na porabo energije ostalih komponent. Tehnično gledano je grafična kartica kompatibilna s skoraj vsemi procesorji, vendar slabši lahko vplivajo na moč grafične kartice.


Kako uporabljati profesionalno grafično kartico?

Profesionalne grafične kartice so po navadi zelo močne, kljub temu pa niso oblikovane za izgrane videoiger. Primerne so za uporabo zahtevnejše programske opreme v gradbeništvu, oblikovanju ali umetnosti. Če moraš povečati zmogljivost računalnika, na katerem ustvarjaš dizajne, 3D modele ali urejaš videe, potem je ta vrsta prava izbira.

 

Poglej grafične kartice na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka