NASVET Računalništvo
2. 06. 2022 08:14:49

KATERE ZVOČNIKE KUPITI?

1/1

Iščeš zvočnike za računalnik, prenosni Bluetooth zvočnik za druženje s prijatelji ali morda stolp ali regalni zvočnik za televizor, s katerim si lahko ustvariš svoj domači kino s prostorskim zvokom? Pomagali ti bomo najti želeni zvočnik, ki bo zvenel tako, kot si predstavljaš.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 

Kazalo

  1. Vrste zvočnikov
  2. Zvočni sistemi
  3. Parametri
  4. Aktivni in pasivni zvočnik
  5. Dodatki
  6. Pogosto zastavljena vprašanja

 

Vrste zvočnikov 

Izberi pravo vrsto zvočnika glede na namen uporabe – želiš poslušati glasbo s prijatelji na pikniku ali ustvariti prostorski zvok v domačem kinu? Kakovosti zvoka ne določata le moč in frekvenčni razpon, temveč tudi konstrukcija zvočnika. 

Prenosni zvočniki

Genius računalniški zvočniki v črni in rdeči barvi.

V tem razdelku prenosnih zvočnikov najdeš predvsem računalniške zvočnike, pa tudi prenosne zvočnike na baterije, ki lahko predvajajo zunaj dosega električne vtičnice. Življenjska doba baterije je od nekaj ur pri osnovnih modelih do 20 ur pri kakovostnejših modelih. Za večjo izbiro obišči kategorijo Bluetooth zvočniki

Glede na pogoje, v katerih želiš zvočnike uporabljati, je treba upoštevati konstrukcijske vidike. Nekateri modeli imajo gumirano konstrukcijo, ki je bolj odporna na udarce in vibracije, številni pa so tudi vodoodporni. Vendar pazi na stopnjo vodoodpornosti; nekateri zvočniki so odporni na dež ali prhanje, potopitev v vodo pa je zanje lahko usodna. 

+ Majhih dimenzij, primerni za postavitev na delovno površino
+ Upravljanje glasbe na zvočniku

- Manjši in cenejši modeli imajo omejeno kakovost zvoka

→Poglej prenosne/Bluetooth zvočnike

 

Stolpni zvočniki

Visoki stolpni zvočniki v izgledu lesa.

Ti visoki in obsežni zvočniki so primerni za domače ozvočenje večjih prostorov z ohranjanjem čistosti zvoka. Vsebujejo več pretvornikov za nizke in visoke tone ter po možnosti tudi za srednje tone, zato proizvajajo neizkrivljen in dinamičen zvok. Njihov visokofrekvenčni razpon in velikost omogočata dobro reprodukcijo nizkih in prodornih visokih tonov. 

+ Visokokakovostna reprodukcija zvoka
+ Primerno za domači kino

- Velikost

Regalni zvočniki

Leseni regalni zvočniki.

Ti zvočniki so manjši in cenejši od stolpnih zvočnikov. Zaradi manjšega zvočnega polja je kakovost zvoka običajno slabša kot pri stolpnih sestavih. Kakovostni regalni zvočniki bodo zadovoljili zahtevne poslušalce, za izboljšanje končnega zvoka pa je mogoče dodati subwoofer, ki okrepi base. 

+ Cenejši od stolpnih zvočnikov
+ Manjše dimenzije
+ Lahko se kombinira s subwooferjem

- Manjši zvočnik - slabša kakovost zvoka kot pri stolpnih zvočnikih

Sredinski zvočniki 

Soundbar in subwoofer za hišni kino.

Stolpni in regalni zvočniki se uporabljajo v parih, sredinski zvočniki pa so priključeni posamično. Pogosto jih lahko vidiš v obliki soundbarov, ki so nizki in široki ter se namestijo pod/nad televizor. Imajo visokofrekvenčni razpon, zato se odlično dopolnjujejo s parom stolpnih ali regalnih zvočnikov, saj takšen sistem okrepi prostorski učinek in poveča globino zvoka. 

+ Dopolnjujejo stolpne in regalne zvočnike, lahko pa služijo tudi samostojno
+ Primerni za k televiziji

Nizkotonci

Nizkotonec oz. subwoofer.

Subwooferji ali nizkotonci so posebni zvočniki, zasnovani za reprodukcijo zelo nizkih frekvenc. Najpogosteje se uporabljajo v kombinaciji z regalnimi zvočniki, ki sami basov ne reproducirajo tako dobro.

+ Odlična reprodukcija basov

- Sami ne zagotavljajo kakovostnega zvoka

→Poglej zvočnike

 

Zvočni sistemi

Izberi priročen set zvočnikov v sestavi, ki ustreza tvojim potrebam. Prva številka označuje število zvočnikov, ki se uporabljajo za srednji in visoki ton. Druga številka za piko označuje število nizkotoncev, tj. zvočnikov za nizke zvoke oz. base. 

2.0 zvočniki

Set dveh zvočnikov, ki ju je mogoče povezati, ki jih je mogoče povezati in tako ustvariti stereo izhod. Najpogosteje se uporabljajo z namiznimi računalniki ali gramofoni in hi-fi stolpi.

2.1 zvočniki

V 2.1 setu so skupaj trije zvočniki. Običajno sta to dva aktivna zvočnika (z vgrajenim ojačevalnikom) in subwoofer za poudarjanje nizkih tonov.

5.0 zvočniki

Sistem s petimi kanali na izhodu ustvarja prostorski zvok. Običajno sta to dva regalna, dva stolpna in en sredinski zvočnik. Za manjše prostore pa se prodajajo tudi kompleti s štirimi regalnimi zvočniki.

5.1 zvočnikov

S 5.1-kanalnim zvokom lahko že uživaš v prostorskem zvoku kot v kinu. Večja kot je moč zvočnikov, več podrobnosti slišiš in bolj se lahko potopiš v dogajanje v filmu ali igri. Dodani subwoofer izboljša base in nizke tone zvočnega posnetka.

7.1 zvočnikov

Zvočni sistemi 7.1 uporabljajo dva zadnja prostorska zvočnika, ki te obkrožata z zvokom, tako da lahko zaženete pravi surround sistem, v katerem lahko slišiš tako korake, ki tiho stopajo za tabo, kot tudi osebe na zaslonu.

Zvočni sistem 5.1 v izgledu lesa.

Parametri

Moč

Izhodna moč zvočnikov se meri v skladu z RMS standardom, ki označuje, koliko moči lahko dovajamo v zvočnike, ne da bi jih poškodovali tudi pri dolgotrajnem predvajanju. RMS moč je običajno polovica največje možne izhodne moči dane naprave. Moč standardnih zvočnikov je med 20 W in 200 W. Seveda ima lahko vir večjo moč kot zvočniki, saj jim ni treba pošiljati celotnega zvoka. Vendar ne sme biti bistveno nižja, saj v tem primeru zvočniki morda ne bodo dovolj glasni.

Impedanca

Impedanca pomeni, koliko električne energije mora teči skozi zvočnik, da se zagotovi polna moč. Nižja kot je, boljši je pretok električne energije skozi zvočnik. Zato velja, da mora imeti zvočnik višjo impedanco od najmanjše, ki je določena za ojačevalnik. V domačem okolju pa ta pogoj ni povsem ključen in lahko brez težav priključiš 6 Ω zvočnik na 8 Ω ojačevalnik.

Frekvenčno območje

Pomemben parameter je tudi frekvenčno območje, ki označuje, kakšno območje frekvenc lahko naprava reproducira. Pri tem je treba upoštevati toleranco, ki je običajno med 6 in 10 dB.

Občutljivost

Občutljivost označuje, kako glasno lahko zvočnik predvaja pri moči 1 W. Pri visokotoncih je običajno višja kot pri nizkotoncih, po drugi strani pa je mogoče vanje poslati manjšo moč.

Črn zvočni sistem z enim, nizkotoncem in 5 zvočniki.

Dimenzije in teža

Čeprav ne drži, da večji kot je zvočnik, boljši bo njegov zvok, velikost definitivno vpliva na kakovost zvoka. Dejansko ima večji zvočnik več prostora za poglobitev nizkih tonov in logično je, da se vanj prilega močnejši pretvornik, zato je lahko lahko glasnejši. Če želiš zvočnike postaviti na primer na polico, pazi na njihovo težo.

Material

Poleg klasične plastične konstrukcije lahko najdeš tudi kovinske ali lesene zvočnike. Vsak material ima nekoliko drugačne resonančne značilnosti, vendar bo razlike opazil le zelo izkušen poslušalec.

Vsi pa bi morali biti pozorni na trdnost in kakovost konstrukcije. Vse mora biti popolnoma brez zračnosti in trdno, sicer lahko materiali resonirajo pri večjih obremenitvah in motijo zvok.

 

Povezljivost

Ta parameter je najpomembnejši pri prenosnih zvočnikih; običajne domače zvočnike preprosto priključimo na električno omrežje, napajanje pa priključimo neposredno na zvočnike ali na ojačevalnik. Na voljo so tudi Bluetooth zvočniki za domačo uporabo, lahko pa so povezani z WiFijem.

Velika večina prenosnih zvočnikov za brezžični prenos uporablja Bluetooth povezavo. Nekateri zvočniki in zvočni sistemi so opremljeni tudi z NFC tehnologijo, ki seznanjanje olajša. V tem primeru je z Bluetoothom združljiva vsaka naprava, ne glede na operacijski sistem. Le najcenejši modeli bodo predvajali samo, če je priključen 3,5-milimetrski jack. To omogočajo tudi nekateri brezžični modeli, tako da če nameravaš predvajati glasbo na primer iz MP3 predvajalnika, se prepričaj, da izbereš zvočnik, ki ga lahko z njim povežeš.

Možnosti povezovanja pa se s tem ne končajo. Na voljo so USB priključki, ki omogočajo priključitev, na primer, USB diska z glasbo, drugi pa imajo bralnik pomnilniških kartic ali možnost nastavitve radijskih valov. 

 

Napajanje in polnjenje

Zvočniki za domačo uporabo so običajno standardno priključeni na električno omrežje; zmogljivejši zvočniki imajo običajno tudi lasten transformator. Za zvočnike, ki se uporabljajo z računalniki, lahko najdeš drugo možnost, kjer so priključeni prek USB vmesnika in se napajajo neposredno iz računalnika.

Prenosni zvočniki se najpogosteje polnijo prek microUSB priključka. Ker imajo baterije v teh zvočnikih zmogljivost več sto mAh, jih je dovolj s kablom povezati z računalnikom, pa še takrat se bodo napolnili v največ nekaj urah.

Aktivni in pasivni zvočnik

Aktivni zvočniki imajo neposredno vgrajen ojačevalnik, zato lahko vir zvoka povežeš z običajnim kablom ali eno od brezžičnih tehnologij.

Med vrhunskimi modeli pa lahko najdeš predvsem pasivne zvočnike, za katere je potreben zunanji ojačevalnik. Razlog je v tem, da imajo kakovostnejše in zmogljivejše pretvornike, v njihovem ohišju pa ne bi bilo prostora za dovolj zmogljiv ojačevalnik. Poleg tega jih je mogoče na različne načine povezati z drugimi zvočniki (npr. subwooferji), pri čemer se lahko za optimalno porazdelitev moči med posameznimi deli zvočnega sistema uporabi ojačevalnik.

Dodatki

Zvočniki pogosto zahtevajo posebno namestitev v prostoru, zlasti kadar gre za kombinirane sete. Za lažjo namestitev si priskrbi stojala in nosilce, s katerimi ne le, da prihraniš prostor v svojem domu, temveč tudi poskrbiš, da bo izkušnja prostorskega zvoka še bolj poglobljena.

 

Najpogosteje zastavljena vprašanja

Katere zvočnike naj izberem za svoj gramofon?

Najprej moraš ugotoviti, ali ima tvoj gramofon vgrajen predojačevalnik - gramofoni imajo nižjo raven izhodnega signala kot drugi viri. Če ima gramofon predojačevalnik, lahko nanj priključiš katerikoli linijski vhod in aktivne zvočnike. Če nima predojačevalnika, izberi ojačevalnik s Phono vhodom, ki bo opremljen s tem predojačevalnikom, ti pa se lahko zadovoljiš z aktivnimi zvočniki.

Ali lahko kupim zvočnik z vgrajeno anteno za FM sprejem?

Zvočnike, na katerih lahko poslušaš radijske postaje, najdeš v kategoriji Prenosni CD/radiokasetofoni.

Ali je večji zvočnik tudi glasnejši?

To da naj bi bil glasnejši, če je zvočnik večji ne velja vedno, vendar velikost zvočnika vpliva na kakovost zvoka. Večji zvočniki imajo več prostora za poglobitev nizkih tonov in logično lahko vanje namestiš tudi večji pretvornik, ki lahko proizvaja glasnejši zvok.

→Poglej zvočnike na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka