NASVET Prosti čas
1. 06. 2022 07:58:10

KAKO KUPITI DOBER SKIRO?

1/1

Vožnja s skirojem je resnično zasvojljiva. Z njim se lahko voziš po soseski, ga uporabljaš kot prevozno sredstvo, ga vzameš s seboj na sprehod s psom ali za igro z otroki. Seveda so za izlete po  asfaltnih kolesarskih poteh primerne drugačne konstrukcije, da ne omenjamo posebnih freestyle skirojev. V tem vodiču ti bomo pojasnili, kako izbrati skiro glede na osnovne tipe in vse pomembne parametre.

  • Ana Pika, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 8 min

 

Kazalo

  1. Vrste skirojev
  2. Pomembni parametri
  3. Oprema za skiroje
  4. Nasveti in namigi

 

Vrste skriojev glede na tip konstrukcije

Z napihljivimi kolesi

Deklica na oranžnem skiroju z napihljivimi kolesi.

Skiroji z napihljivimi kolesi te ne bodo pustili na cedilu v nobeni situaciji. Primerne so za asfaltne kolesarske steze, mestne pločnike in gozdne poti z manjšimi neravninami.

+ Vsestranski
+ Enostavna uporaba
+ Bistveno boljše blaženje udarcev
+ Povečan oprijem koles

- Mehkejša kolesa zahtevajo večji napor
- Nevarnost predrtja gume
- Zahtevnejše vzdrževanje
- So težji

Zložljivi

Moder zložljiv skiro.

Zložljivi skiroji so najprimernejši za krajše razdalje v mestih. Primerni so na primer za prevoz od pisarne in do avtobusa ali vlaka. Z njimi je potovanje z javnim prevozom manj težavno, prav tako enostavno pa jih je prevažati v avtomobilu.

+ Kompaktni
+ Lahki
+ Krmilo ima nastavljivo višino
+ Širok izbor

- Manj vzdržljiva konstrukcija
- Zahtevnejše vzdrževanje
- Nosilnost običajno le do 120 kg

 

Terenski (športni)

Florescentno rumen terenski skiro.

Za terenske skiroje so značilna napihljiva kolesa in dejstvo, da je sprednje kolo (do 25 palcev) običajno večje od zadnjega. Primerni so za vožnjo po razgibanem terenu, stezah in za spuste s hriba.

+ Skoraj vsi modeli imajo vzmetno vilico
+ Močna in trpežna konstrukcija
+ Lahkoten okvir
+ Visokokakovostne zavore

- Manj zložljivi
- Pomanjkanje dodatne opreme (zložljiva tačka, blatniki itd.)

Freestyle

Zelen freestyle skiro.

Nekoliko manj pogosti so freestyle skiroji, ki so še posebej priljubljeni med ljubitelji skate parkov in U-ramp. Na teh skirojih lahko izvajaš različne skoke in trike z bistveno manjšo nevarnostjo poškodbe skiroja. Zanje so značilna majhna, trda kolesa in zelo nizka deska skiroja.

+ Visokokakovostni materiali
+ Zelo trpežna konstrukcija, vključno s kolesi
+ Občutljiv in natančen nadzor
+ Majhna teža

- Primerno samo za ravne površine
- Ni mogoče spreminjati višine krmila
- Običajno ni zložljiv
- Visoka cena

→Poglej skiroje

 

Električni skiroji

Modern siv elekrični skiro z rdečimi dodatki.

Tako kot električna kolesa so danes vse bolj priljubljeni tudi električni skiroji. Poleg običajnih parametrov sta tu obravnavana še doseg in najvišja hitrost, ki lahko preseže 30 km/h.

+ Zahvaljujoč motornemu pogonu še en fun factor več
+ Varčuje s tvojo energijo - manj napora (ali nič)
+ Hitri
+ Udobni

- Zaradi motorja večji napor pri odrivu
- Zahtevnejše vzdrževanje
- So težji
- Višja cena

 

→Poglej elektriične skiroje

 

Vrste glede na starost uporabnika

Za odrasle

Osredotoči se na želeni način vožnje in vrsto površine. Skiroji so lahko primerni za spuščanje po strmih hribih, potepanje po mestu ali umirjeno vožnjo po parku. Vse to je povezano na primer z večjo vzdržljivostjo okvirja, zato je pravilna izbira veliko bolj zapletena kot pri otroških skirojih.

→Poglej skiroje za odrasle

 

Otroški

Otroške skiroje lahko vozijo otroci že od dveh let starosti naprej. Modeli za najmlajše so opremljeni z dodatnim kolesom za večjo stabilnost, to so tako imenovani trikolesni skiroji. S tem otroci lažje pridobijo potrebno ravnotežje.

Za nekoliko starejše otroke lahko seveda izbiraš tudi v široki paleti klasičnih dvokolesnih modelov.

Na splošno so vse različice otroških skirojev lažje od različic za odrasle in so odporne na manj trpežne materiale, kot je kaljena plastika. Večina ima lahko tudi nastavljivo višino krmila, ki ima v tej kategoriji zelo pomembno vlogo.

→Poglej otroške skiroje

 

Pomembni parametri

Nosilnost

Največjo nosilnost, tj. težo, ki jo skiro lahko prenese, je treba izbrati ne le glede na težo samega voznika, temveč tudi glede na stvari, ki jih ima voznik s sabo. Računaj, da poln nahrbtnik s kosilom in prenosnim računalnikom pomeni do 5 kg dodatne teže. Poleg tega je fino, če imaš nekaj rezerve.

Pri skirojih za odrasle so v nosilnosti velike razlike. Na primer mestni modeli imajo običajno nosilnost 90 kg ali več, freestyle skiroji od 80 do 100 kg, vendar pri običajni uporabi brez skokov in udarcev prenesejo več, saj so zasnovani za ekstremne obremenitve.

Otroški modeli običajno prenesejo približno 75 kg.

Teža

Kakšna teža se lahko šteje za sprejemljivo, je spet odvisno od vrste konstrukcije skiroja in tudi od materiala okvirja.

Lažji kot je skiro, lažje ga je upravljati. Lažji skiro pride prav predvsem v mestu in povsod drugje, kjer ga moraš prenašati. Prav tako je tudi pri freestyle skirojih dobrodošlo, da so lažji. Ti lahko tehtajo tudi manj kot 3,4 kg, da je z njimi izvajanje trikov in skokov lažje.

Po drugi strani pa majo lahko terenski skiroji tudi do 9 kg ali več. To je posledica visokih zahtev glede vzdržljivosti in stabilnosti na neravnih površinah. Večja teža prispeva tudi k oprijemu koles na gladkih površinah.

Trdota koles

Preprosta enačba pravi, da čim trša so kolesa, tem hitrejša je vožnja, vendar na račun manjšega udobja zaradi slabšega blaženja udarcev.

Kolesa so najpogosteje izdelana iz gume s poliuretanskimi in plastičnimi platišči ali v napihljivi različici. Če imaš namen voziti po gladkem terenu, bodo zadostovala manjša gumijasta kolesa. Zaradi boljšega upravljanja so primernejša tudi za začetnike in otroke.

Če pa je teren, po katerem nameravaš voziti, razgiban, se lahko odločiš za napihljivo različico in večjo velikost koles, ki so primernejša tudi za daljše prevoze in bolj športno vožnjo.

Mehke gume z boljšim oprijemom prepoznaš po oznaki 86A in nižje. Velja, da je 88A in več trda guma. Ne pozabi pa, da s takšnimi kolesi občutiš vsak udarec. Zato so najbolj primerne za skate parke.

 

Premer kolesa

Najmanjša dimenzija napihljivih koles je 12 palcev (1 palec = 2,54 cm). Zaradi odličnega upravljanja je to idealna velikost za začetnike.

16-palčna kolesa so še vedno dobro obvladljiva in z njimi lažje pridobivaš hitrost.

Skiroji z večjim sprednjim kolesom tudi lažje pridobivajo hitrost, vendar jih je tudi nekoliko težje upravljati, zato niso primerni za začetnike. Hkrati pa ta kombinacija zagotavlja večjo stabilnost pri visoki hitrosti. Športni skiroji imajo lahko kolesa s premerom 26 palcev spredaj in 20 palcev zadaj.

Tabela okvirnih velikosti koles

Velikost kolesa (″) Stil vožnje
12 V mestu, na kolesarskih stezah.
16 Višja hitrost, odlično obvladljivo po mestu
20 Univerzalna velikost, v mestu in za izlete
26 Za daljše proge in zahtevnejše terene

 

Krmilo

Pri krmilu se osredotoči na njegovo velikost in ergonomijo. Širše kot je, bolj stabilna in udobna je vožnja. Za večje udobje je mogoče na krmilo namestiti naprej obrnjene rogove za alternativni oprijem.

Pri nastavljivih modelih mora biti razpon krmila vsaj 90-130 cm za odrasle in od 50 cm za otroke.

Če želiš nastaviti pravilno višino krmila, se postavi poleg skiroja na tla. Višina zgornjega roba krmila mora biti približno enaka višini kolka.

 

Tabela okvirne višine krmila

Višina voznika (cm) Približna višina krmila (cm)
100 – 120 50 – 55
120 – 140 60 – 65
140 – 160 70 – 75
160 – 170 80
170 – 180 85
180 – 190 90
190 in več 95 in več

 

Okvir

Material okvirja ne vpliva le na težo skiroja, temveč tudi na njegovo vzdržljivost. Jekleni okvir je osnovni element pri vsakem modelu za odrasle.

Za najzahtevnejše je na izbiro karbon, ki ga odlikujeta trdnost in žal tudi občutno višja cena.

Zavore

Običajno so na voljo tri vrste zavor. Vsaka oblika je primerna za drugačen slog vožnje. Poleg različnih oblik se razlikujejo tudi po zavorni učinkovitosti in ceni.

V-zavore
Gre za klasiko, ki jo poznajo vsi kolesarji - preprosta ročica na krmilu. Ti modeli bodo ustrezali veliki večini kolesarjev, saj zagotavljajo zadostno zmogljivost po nizki ceni. Primerne so za daljše razdalje, njihova velika prednost pa je enostavno vzdrževanje.
Disk zavore
Za daljše razdalje bodo primernejše tudi kolutne ali diskovne zavore, ki bodo še posebej dobrodošle na strmih spustih. V težkih vremenskih razmerah lahko odlično zavirajo tudi pri visokih hitrostih. Vrhunska funkcionalnost se seveda odraža tudi v ceni. Poleg tega je diske treba vzdrževati in prilagajati.
Zadnje zavore
Zavorni pedal, ki se nahaja nad zadnjim kolesom, je namenjen nezahtevnim uporabnikom. V kriznih situacijah te lahko sicer pusti na cedilu, zato te zavore niso priporočljive za hitro vožnjo po neravnih površinah.

 

Deska za noge

Deska za noge ali podnožje je stoječa površina skiroja. Pri izbiri so ključnega pomena njena višina, dolžina in širina.

Višina deske za noge

Nižji položaj deske omogoča agilnejšo vožnjo. Če se nameravaš voziti po gladkem asfaltu, bo med 4 in 5 cm primerna višina. Na neravnih površinah je približno 5-7 cm primernejša višina deske.

Dolžina deske za noge

Za otroke je dovolj  35 cm in za odrasle 40 cm.

Večina proizvajalcev ni imela ideje, da bi imeli na deski za noge obe postavljeni obe nogi hkrati. Če to želiš, izberi raje daljšo desko za noge.

 

Širina deske za noge

Na splošno so primernejše ožje deske, ki te ne silijo, da stojiš izven osi skiroja. To pomeni, da bi moralo zadostovati že 10 do 11 cm. Seveda pri izbiri upoštevaj tudi morebitno večjo velikost stopala. Pozornost nameni tudi  zadnji osi, saj se bo tam gibala odrivna noga.

Oprema za skiroje

 

Nasveti in namigi

Katera vrsta skiroja je najbolj vsestranska?

Če v mislih nimaš nobenega določenega terena ali če si skiro nameravaš deliti z drugimi ljudmi z različnimi željami, izberi srednje velik skiro z 20-palčnimi napihljivimi kolesi.

Kakšen skiro izbrati za vožnjo v službo?

Za vožnjo v službo ti verjetno najbolje pride prav lahek zložljiv skiro s srednjimi ali manjšimi kolesi, odvisno od tega, ali se nameravaš voziti po gladkih ali rahlo razgibanih površinah.

Vzdrževanje in nega skiroja

Skiro je nezahteven za vzdrževanje, vendar je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil.
Pred vsako uporabo:

  • Privij vijake, vpenjalne vzvode in vzmetne mehanizme.
  • Preveri pnevmatike ali kolesa in ležaje.
  • Z mehanskih mest odstrani grobo umazanijo.
  • Po končani sezoni skiro shrani v suhem in po možnosti temnem prostoru. Neposredna sončna svetloba lahko poškoduje pnevmatike.

 

Varnost in pravila vožnje

Čeprav so bili včasih skiroji na pločnikih dovoljeni, se je danes (predvsem zaradi električnih skirojev in drugih vrst električnih koles) pogled na vožnjo po območju za pešce spremenil.

Za skiroje veljajo enaki zakoni kot za kolesa. Sodijo na kolesarsko stezo ali cesto.
Voznik skiroja je udeleženec v prometu prav tako kot voznik, zato mora spoštovati cestnoprometne predpise. V primeru zastoja lahko voznik previdno obvozi cesto po desni strani ceste. Mlajši od 18 let morajo nositi čelado, otroke, mlajše od 10 let, pa mora spremljati oseba, starejša od 15 let.

Načrtuješ potovanje s skirojem? V našem vodiču o kolesarskih poteh po Sloveniji lahko najdeš veliko idej za izlet.

→Poglej skiroje na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka