NASVET Lepota in zdravje
25. 05. 2022 07:00:12

KAKO IZBRATI BRIVNIK?

1/1

Britje je za mnoge nepogrešljiv del vsakodnevne rutine, zato ti želimo ta proces čimbolj olajšati. Morda z britjem šele začenjaš ali pa želiš poskusiti nov način britja, dober nasvet je vedno koristen. Razmisli o svojih potrebah in se poslovi od razdražene kože.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Kaj je pomembno pri izbiri?
  2. Vrste brivnikov
  3. Funkcije
  4. Dodatki
  5. Vzdrževanje in čiščenje

 

1. Kaj je pomembno pri izbiri?

Najprej razmisli, kdo bo uporabljal brivnik, kako pogosto in kaj bo bril ter kaj pričakuješ od brivnika.

 

Namen

Med ženskimi brivniki največkrat lahko najdeš britvice in depilatorje. Britvice so lahko za enkratno uporabo ali z zamenljivo glavo. V obeh primerih imajo po navadi na glavi hidracijske trakove za preprečevanje draženja občutljive kože med britjem. Drugi najpogostejši tip pa so depilatorji - oblikovani za gladko britje ali prirezovanje dlačic na intimnih delih telesa - več o izbiri depilatorja lahko prebereš v našem vodiču Katerega izbrati - epilator ali depilator?.Za urejanje vseh delov telesa izberi model z gibljivo glavo.

Gospodje pa lahko izbirajo med brivniki, britvicami z zamenljivo glavo ali klasičnimi britvicami. Slednje danes niso več tako dostopne. Moški brivniki so oblikovani za trše dlačice in pogosto britje ter preprečevanje  poškodb na obrazu. Velikokrat lahko naletiš na gibljivo glavo, ki se lahko prilagodi linijam obraza. Brivniki imajo lahko tudi nastavek za prirezovanje, možnost mokrega britja in hlajenja, ki bo redno britje naredilo mnogo bolj prijetno.

 

Če se želiš znebiti dolge brade, jo najprej skrajšaj s trimerjem ali škarjami. Po tem šele začni z britjem z brivnikom. Če bi že takoj uporabil brivnik, bo celoten postopek zelo boleč.

 

 

Tvoje potrebe

Vprašanje je - kakšen tip dlačic imaš, na katerih področjih ter kako pogosto se želiš briti. Obstaja namreč razlika med vsakodnevnim britjem brade in obačasnim prirezovanjem dlačic na drugih področjih. Za redno britje občutljive kože izberi brivnik s hlajenjem in ne pozabi na ustrezno nego. Če potuješ s svojim brivnikom, poišči brezžično ali kombinirano napajanje ali pa izberi ročni brivnik. Če se rad briješ pod tušem pa izberi brivnik, ki je vodoodporen oz. omogoča mokro britje.

Zadnji, ampak zato nič manj pomembni lastnosti, o katerih premisli, pa sta teža in glasnost. Brivnik boš uporabljal kar nekaj časa, zato ne sme biti pretežek ali preglasen. Ergonomska oblika z gumirano površino je udobna, pa še brivnik ti ne bo polzel iz rok med britjem.

 

Napajanje

Brivniki se delijo na elekrične in ročne. Ročni aparati ne potrebujejo napajanja. Vseeno lahko nekateri ročni brivniki omogočajo funkcijo vibriranja, ki zravna dlačice, kar omogoča boljšo kvaliteto britja. Za uporabo te funkcije potrebuješ baterijo, ki jo vstaviš v notranjost ročaja brivnika.

Električni brivniki se delijo na brezžične, žične in kombinirane. Razlika je v načinu napajanja - lahko se polni prek polnilca, se priklopi na električno omrežje ali pa ima možnost obojega. To je lahko pomemben dejavnik, če želiš brivnik sabo vzeti na potovanje na mesta brez dostopa do električne vtičnice.

Klasični brivnik

 

2. Vrste brivnikov

 

 

Klasični (ravni) brivnik

 

Konstrukcija takšnih brivnikov je sestavljena iz diskov in skupka nožev, ki vibrirajo pod diski. Zaradi tega je ta vrsta brivnika primerna za kratke brade, za katere želiš, da so obrite hitro in precizno. Zaradi tega so primerni za vsakodnevno britje. Še posebej so primerni za ravne površine, kot so področja brade, brkov in vratu, preciznost pa izgubijo na zahtevnih krivuljah.

 

 

Rotacijski brivniki

 

Rotacijski brivniki imajo dve, še večkrat pa tri, rotirajoče glave, ki olajšajo prilagajanje obliki obraza. Imajo gibljivo glavo, ki britje po krivuljah še dodatno olajša. Njihova domena je področje obraza in vratu. Niso tako precizni, zato si primernejši za goste brade ali brade, v katerih dlačice rastejo v različnih smereh. S takšnim brivnikom se brij s krožnimi gibi.

 

 

Ročni

 

Med ročne brivnike spadajo britvice z zamenljivimi rezili, britvice za enkratno uporabo in klasične britvice. Prednost je nizka cena in dostopnost rezervnih rezil in glav. Kupiš jih lahko v pakiranjih z več britvicami ali z eno britvico in več glavami. Britvice z zamenljivimi rezili boste cenili ljubitelji klasike, britje z njimi pa je popolnoma gladko, če takšno britvico znaš uporabljati. Z ročnimi brivniki lahko enostavno potuješ, saj so majhni in ne zahtevajo polnjenja.

 

 

3. Funkcije

  • Nastavek za prirezovanje - priklopni ali drsni nastavek, s katerim lahko dlačice samo skrajšaš. Nastavek je lahko univerzalen ali posebej prilagojen za brke, brado ali bikini področje.
  • Vodoodpornost - brivnike s to funkcijo lahko uporabljaš za britje pod vodo ali tušem. Proizvajalci to funkcijo po navadi imenujejo mokro britje.
  • Hitro polnjenje - brivniki s to funkcijo se lahko dokončno napolnijo v tretjini časa kot ostali brivniki.
  • Gibljiva glava - omogoča gladko drsenje po linijah kože.
  • Samočiščenje - brivnik se avtomatsko očisti med polnjenjem v polnilni postaji.
  • Sestav hlajenja - hladi kožo med britjem in zmanjšuje draženje kože.
  • Indikator polnjenja - status baterije, zaključek polnjenja ali praznjenje baterije se prikaže na zaslonu v obliki LED indikatorja.
  • Indikator zamenjave rezila - opozori te, ko je rezilo potrebno zamenjati.
  • Dozirnik gela - dražji modeli imajo integriran dozirnik gela za britje, ki se razmaže po koži med gibanjem brivnika.

 

Črni brivnik s funkcijo samočiščenja

 

4. Dodatni pripomočki

Pena, krema, milo ali gel za britje bodo olajšali proces odstranjevanja dlačic. Ti proizvodi bodo zmanjšali trenje, zaradi česar bo brivnik lažje drsel po koži. Vseeno pa pazi pri uporabi električnega brivnika, saj ga pena, gel, krema ali milo lahko uničijo. Za nanos lahko uporabiš čopič, ki bo enakomerno razporedil kremo po celi površini britja. Ne pozabi še na nego po britju - krema, gel, vodica ali losjon po britju - ki preprečuje pojav vraščenih dlačic in aken.

Ženski brivnik - depilator

 

5. Vzdrževanje in čiščenje

Za pravilne funkcionalnosti in dolgo življenjsko dobo brivnika ga redno čisti. To je vsaki dve do štiri uporabe. Skrajni čas za čiščenje pa je zagotovo v primeru, da se učinek britja zmanjša ali pa se je na brivniku nabralo že veliko dlačic.

Najbolj enostavno je čiščenje brivnikov s funkcijo samočiščenja v polnilni postaji. Po britju ga enostavno postavi na postajo, kjer se bo očistil in dezinficiral popolnoma sam. Po potrebi ga še namaži, da bo naslednjič deloval brezhibno.

Če nimaš takšnega modela, je pomembno prilagajanje. Vodoodporni brivnik lahko še vedno razmeroma enostavno očistiš pod curkom vode. Kljub temu je pri nekaterih modelih občasno tudi mehansko odstraniti umazanijo s težko dostopnih delov.

Za najcenejše modele lahko kupiš posebne ščetke za čiščenje in sprej za mazanje gibljivih delov. Postopek se običajno začne z odstranitvijo glave, nato pa mehansko odstraniš zumazanijo z različnih delov stroja.

 

Poglej brivnike na Ceneje.si »

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka