NASVET Avdio & Video
13. 05. 2022 09:41:20

KAKO IZBRATI SOUNDBAR?

1/1

Soundbari so podolgovati zvočniki, ki predstavljajo izvrstno rešitev za izboljšanje kvalitete zvoka tvojega televizorja ali predvajalnika glasbe. Izbiraš lahko med visokokvalitetnimi modeli odličnega dizajna. Uživaj v poslušanju glasbe in gledanju filmov s soundbarom. Mi pa ti ga pomagamo izbrati.

 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 5 min

 

Kazalo

  1. Kaj je dobro vedeti pred nakupom?
  2. Lastnosti in dimenzije prostora
  3. Število kanalov
  4. RMS moč
  5. Kvaliteta zvoka
  6. Povezljivost
  7. Velikost in teža
  8. Dizajn in barva
  9. Druge funkcije
  10. Cena


1. Kaj je dobro vedeti preden se odločiš za nakup soundbara?

Najprej moraš jasno vedeti, kaj sploh pričakuješ od soundbara. Želiš samo izboljšati zvok svojega televizorja, reprodukcijo hišnega kina ali pa želiš poslušati glasbo z visokokvalitetnim zvokom? Premisli tudi o opremi, ki bo delovala skupaj s soundbarom in v kateri prostor ga želiš namestiti. Odgovori na ta vprašanja bi morali nakazati zmogljivosti in ceno opreme, vseeno pa tudi tukaj velja, da dražje ne pomeni nujno tudi boljše.

2. Lastnosti in dimenzije prostora

Pomemben vidik so parametri prostora, v katerem bo nameščen soundbar. V večjem prostoru bo bolje deloval močnejši soundbar, za manjši prostor pa ne izbiraj med premočno opremo, saj ni smiselno. Pri izbiri imej v mislih akustiko prostora in debelino zidov, tudi kaj je za njimi in koliko glasnosti pride čez zidove. V normalno zvočno izoliranih stavbah se že pri nižjih glasnostih lahko zgodi, da bi zvok slišali tudi tvoji sosedje.

 

Soundbar pod televizorjem

 

3. Število kanalov

Vsak soundbar ima označeno število kanalov, npr. 1.0 ali 5.1. Prva številka označuje število zvočnikov, druga pa število nizkotoncev, ki predvajajo predvsem base.

4. RMS moč

Označuje maksimalno moč v vatih (W), pri kateri zvočniki lahko delujejo dlje časa, brez da bi se poškodovali. Ta parameter označuje tako glasnost kot tudi kvaliteto zvoka, vendar pri kvaliteti ne glej samo RMS moči. Če imaš tudi nizkotonski zvočnik, se moč razdeli med njim in ostalimi zvočniki. Optimalna moč za običajno gospodinjstvo je okoli 200 do 300 W, za večje prostore pa 400 W ali več.

Moč nizkotonca

Pri nizkotoncu je moč izražena v vatih - večja številka pomeni večjo glasnost basov. Po navadi se kvaliteta povečuje z močjo, ampak to pravilo ne velja vedno. Če izbereš prevelik nizkotonec in ima za povrh še konstrukcijo slabe kakovosti, bo pri višjih glasnostih zagotovo začel vibrirati.

 

Soundbar srebrne barve

 

 

5. Kvaliteta zvoka

Kot velja tudi že za nakup običajnih zvočnikov in slušalk, tudi kvalitete zvoka pri soundbaru ne moreš določiti samo prek branja specifikacij. Boljša alternativa je seveda poslušanje zvoka iz izbranega soundbara, še ena možnost pa je branje recenzij uporabnikov. Glede na to, ali želiš soundbar uporabljati v glavnem pri gledanju filmov ali poslušanju elektronske glasbe oz. za poslušanje mirne glasbe in govorjene besede, je dobro biti pozoren tudi na to, ali je zvok orientiran na bas ali je uravnotežen. Bas bo namreč boljši pri filmih in elektronski glasbi, za drugo opcijo pa je bolje, če je zvok uravnotežen.

6. Povezljivost

Preveri, katere brezžične in žične opcije povezovanja ima izbrani soundbar, saj bo od tega odvisno povezovanje z vso ostalo opremo, ki jo morda že imaš. Npr. Bluetooth ali Wi-Fi sta primerna za povezovanje s telefonom, za povezovanje s televizorjem pa sta boljša HDMI ali klasični 3,5 mm kabel.

  • Optični ali koaksialni vhod - ti konektorji se uporabljajo za prenos videa ali zvoka na starejše televizorje brez HDMI vhoda
  • Bluetooth - omogoča brezžično povezovanje s telefonom, tablico ali z drugimi napravami. Preveri, če se tvoj izbrani soundbar lahko poveže samo z eno ali več napravami naenkrat. Na srečo je pri vse več modelih omogočena druga opcija.
  • Wi-Fi/LAN - s to povezavo lahko predvajaš zvok z vseh drugih naprav, ki so v isti mreži. V osnovi gre za bolj praktično varianto Bluetootha, z večjim dometom, oz. z dometom, ki ga lahko pokriva tvoj Wi-Fi signal. Soundbar lahko povežeš brezžično (Wi-Fi) ali prek standardnega Ethernet kabla.
  • HDMI - konektor, ki omogoča dvosmerno povezavo s televizorjem za prenos zvoka in videa.
  • USB - konektor, ki je prvotno ustvarjen za hrambo medijev, zaradi česar omogoča enostaven prenos medijev na soundbar.
  • NFC - uporablja se za hitro povezovanje z drugimi napravami.
  • 3,5 mm priključek - to je klasični avdio konektor, ki ga poznamo s telefonov ali drugih naprav, na katere lahko priključiš klasične slušalke. 
  • RCA vhod - na starejših televizorjih še lahko najdeš ta vhod, v glavnem pa ni več v uporabi. Gre za vhod, razdeljen na tri dele, kjer sta dva zadolžena za prenos zvoka in tretji za video.

 

Soundbar črne barve

 

7. Velikost in teža

Preveri vse dimenzije nizkotonca, da bo lahko postavljen v prostoru, v katerem ga želiš imeti. Teža je predvsem pomembna, če bo soundbar ali nizkotonec stal na polici ali na zidnem nosilcu, saj je tam nosilnost po navadi omejena.


8. Dizajn in barva

Soundbari so pogosto lahko eleganten dodatek tvojemu interierju, naj pa to ne bo edini kriterij za izbiro. Na trgu lahko najdeš soundbare iz plastike ali lesa, redkeje tudi iz kovine. Izjema niso niti kombinacije teh materialov.

V vsakem primeru mora biti telo soundbara vzdržljivo, material pa ne sme rezonirati niti pri višjih glasnostih. To najlažje preveriš v praksi ali z branjem recenzij uporabnikov. Ponudba barv je zelo raznolika, od klasične črne in sive, do naravnih barv lesa in svetlih barv.

 

Soundbar in TV

 


9. Druge funkcije

  • Nizkotonec ali subwoofer - je del kvalitetnejših soundbarov. To je zvočnik, ki v prvi vrsti reproducira nizkofrekvenčne zvoke ali bas. Izboljša skupno kvaliteto produkcije zvoka, najbolj pa bo cenjen pri gledanju filmov in poslušanju glasbe. Nizkotonec je lahko vgrajen v soundbar ali pa v posebno ohišje, ki ga potem lahko postaviš pod ali ob soundbar. Prva opcija je malo bolj elegantna, vendar ne nujno bolj kvalitetna v primerjavi s posebnim nizkotoncem. Vseeno izberi glede na to, ali ti je pomemben izgled ali kvaliteta zvoka.
  • Nočni način - oz. DRC. To je tehnologija, ki uravnava bolj izrazite frekvence na način, da je zvok manj prodoren. Funkcija je še posebej primerna, če živiš v hiši ali stanovanju s tanjšimi zidovi.
  • Multiroom - je tehnologija, ki omogoča brezžično povezavo prek Wi-Fi med posameznimi zvočniki.
  • FM tuner - svoje priljubljene radio postaje lahko poslušaš tudi prek soundbara, če ima le-ta tudi to lastnost.
  • Podpora za MP3/WMA/FLAC - če predvajaš glasbo direktno iz spominske kartice ali USB-ja, potem preveri, katere formate tvoj soundbar prepoznava. Osnova je klasični MP3, veliko glasbe pa je shranjene tudi v formatih kot so WMA, WAV ali FLAC.
  • Daljinski upravljalnik - mnogi soundbari omogočajo uporabo nekakšne oblike daljinskega upravljalnika, kar je dobro predvsem pri hitrem spreminjanju glasnosti ali menjanju skladb. Klasična rešitev je daljinski upravljalnik, novejši soundbari pa omogočajo tudi povezovanje s telefonom prek Bluetooth ali Wi-Fi povezave.

 

10. Cena

Najcenejše soundbare lahko kupiš že za okoli 100 €. Po navadi so to 2.0 kanalne naprave, ki so čisto dovolj za uporabo s televizorjem za povprečnega uporabnika. Soundbari za zahtevnejše poslušalve ali za ozvočenje večjih prostorov pa stanejo od okoli 200 € do 400 €. Najkvalitetnejši lahko stanejo tudi več kot 1000 €.

Poglej zvočnike na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka