NASVET Računalništvo
20. 04. 2022 13:20:48

KATERO RAČUNALNIŠKO MIŠKO KUPITI?

1/1

Miška za računalnik ali prenosnik ti močno olajša delo. Ne glede na to, ali iščeš miško za programiranje ali igranje igric, moraš upoštevati več ključnih parametrov – najpomembnejši so tehnologija zaznavanja, vrsta povezave, pa tudi njena oblika. Da ti ne bi kateri izmed parametrov ušel, smo zbrali nekaj nasvetov za izbiro miške. 

  • Urška, urednica na Ceneje.si
  • Čas branja: 4 min

 

Kazalo

  1. Vrste mišk
  2. Patametri
  3. Dodatki
  4. Pogosta vprašanja

 

Vrste računalniških mišk

→Igralna miška

Za igralno miško so značilni predvsem nastavljivi gumbi, katerim je mogoče dodeliti različne ukaze. Običajno so igralne miške žične in osvetljene z različnimi barvami. Ponašajo se z visoko vrednostjo DPI, torej občutljivostjo miške.

+ več gumbov
+ nastavljivi gumbi
+ visoka vrednost DPI

- višja cena

 

→Brezžična miška 

Brezžične miške so še posebej primerne za prenosnike in tablice. Baterija zdrži več tednov, se pa življenjska doba razlikuje od modela do modela. Nekatere miške uporabljajo zamenjlive baterije, druge pa je mogoče polniti s kablom - tudi medtem, ko jo še vedno uporabljaš. Doseg brezžične miške je do 25 metrov in se lahko poveže z več napravami hkrati. 

Povezava Bluetooth ti omogoča povezavo brezžične miške s tablico ali telefonom.

Povezava WiFi uporablja brezžični USB sprejemnik, ki ga priključiš na osebni ali prenosni računalnik. 

+ Uporabljaš jo lahko tudi z mobilnimi telefoni ali tablicami
+ Udobje uporabnika
+ Doseg do 25 m
+ Povežeš se lahko z več napravami hkrati

- Višja teža (zaradi vgrajene baterije)
- Baterija se lahko izprazni v najbolj neprimernem trenutku
- Za povezavo WiFi je potreben senzor

 

→Vertikalna in ergonomska miška

Ergonomsko oblikovane miške pomagajo rešiti bolečine v zapestju in vnetje karpalnega kanala, ki nastane zaradi nenaravnega položaja roke pri daljšem delu z miško. Posebna konstrukcija navpične oblike je zasnovana tako, da roka ostane v položaju, ki je zanjo naraven, mišice in kite pa niso tako obremenjene.

+ ne obremenjuje mišic in vezi v roki
+ ohrani roko v naravnem položaju
+ zmanjšuje tveganje za vnetje karpalnega kanala

- na začetku se ti bo morda zdelo, da je upravljanje nerodno

 

→Miška za levičarje

Miška za levičarje mora imeti vsestransko zasnovo in gumbe nameščene tako, da jih je mogoče udobno upravljati z mezincem, če so nameščeni na levi strani. Ergonomsko oblikovane miške, ki natančno kopirajo dlan, so za levičarje neudobne, saj velika večina oblikovanih za desničarje.

+ udobnejša uporaba za levičarje
+ lažji doseg vseh gumbov

 

Če ti miška ne zadostuje in te zanimajo še bolj specifični upravljalniki, lahko poiščeš tudi presenter, Touchpad/Trackpad, Trackpoint ali Trackball.
Presenter je brezžično povezan z računalnikom in omogoča preklapljanje med slidi v predstavitvi, pogosto pa imajo tudi laserske lučke, s katero lahko kažeš na določene dele v predstavitvi.
Touchpad/Trackpad je domena prenosnih računalnikov. Gre za 'zaslon' na dotik, na katerem miškin kazalec upravljaš s premikanjem prstov ali uporabo različnih gest.
Trackball je alternativa miški, pri kateri miškin kazalec upravljaš s kroglico. Prednost je natančnost gibanja, po drugi strani pa ne omogoča visokih hitrosti gibanja.

 

Parametri

Optična vs. laserska miška

Je res takšna razlika pri tem, kako miška zaznava gibanje roke?

  • Optična miška zazna gibanje senzorja z LED diodami. Kurzor se nato premakne glede na izračun slike podlage. Vendar to tudi pomeni, da lahko svetleča ali hrapava površina miško zmede in tako ne bo upoštevala tvojih navodil. Enostavna rešitev je lahko podloga za miško
  • Laserska miška zazna gibanje skozi sistem laserskih diod. So sicer dražje kot optične miške, so pa tudi bolj natančne pri zaznavanju, prav tako pa se odlikujejo s svojo hitrostjo. Tudi robustna površina, ki bi optičnim miškam lahko povzročala težave, jih ne ovira. 
  • BlueTrack uporablja modro LED diodo, ki je veliko natančnejša od rdeče, in modro lečo, ki skenira katero koli površino, vključno s steklom. 
  • V-Track uporablja proizvajalec A4Tech, enako kot v primeru BlueTrack je njegov glavni moto zmožnost natančnega dela na katerikoli površini. 

 

Občutljivost senzorja

Občutljivost je izražena v DPI enotah. Običajno se lahko nastavi v različnih razponih in po različnih skokih. Osnovne miške dosegajo vrednosti med 1000–2000 DPI, medtem ko lahko profesionalne ali igralne miške dosežejo 12800 DPI in več. V praksi pa bo le malo ljudi uporabilo največjo vrednost.

Nastavljivi gumbi

Nekatere miške so opremljene s posebnimi gumbi z različnimi dodatnimi funkcijami. Najpogosteje dodeljena je funkcija korak naprej/nazaj, kar pride v poštev, ko brskaš po spletu. Možnost dodelitve funkcije izkoristijo predvsem igralci računalniških iger. Gumbi ti omogočajo tudi prilagajanje občutljivosti miške v realnem času ali začasno znatno zmanjšanje DPI. Pri boljših miškah dobiš tudi upravljalnike, s katerimi lahko spreminjaš funkcije posameznih gumbov. 

Za izbrane igralne modele je možen tudi nakup posebnih uteži. Če je miška težja, je lažje doseči natančnost tudi pri močnejših gibih.

 

Vrste povezav

Iščeš namizno miško, ki je ne nameravaš prenašati ali pogosto preklapljali na drugo napravo? Potem izberi žično miško, pri kateri se ti ni treba ukvarjati z baterijo. Prenosna miška, s katero lahko pogosto potuješ, mora biti brezžična. Če jo občasno uporabljaš z drugo napravo (na primer tablico), izberi različico z Bluetooth povezavo, ki ni omejena na sprejemnik USB, ki mora biti nujno povezan z nadzorovano napravo. 

 

Število gumbov

Število gumbov je odvisno od namena, kateremu je namenjena tvoja miška. Če večinoma samo brskaš po internetu ali igraš pasjanso, bo zadostovala miška s tremi do petimi gumbi. Če nameravaš igrati računalniške igre, izberite igralno miško, ki ima več gumbov in je zasnovana za zagotavljanje najboljših storitev – kot so višji DPI, barvna osvetlitev in ergonomska oblika. 

 

Oblika

Oblika strukture je ključnega pomena predvsem za tiste, ki miško uporabljajo več ur na dan. Vertikalna miška je zasnovana tako, da drži roko v naravnem položaju, kjer po nepotrebnem ne obremenjuje mišic in vezi. Nekaj časa potrebuješ, da se navadiš, nagrada za to pa je neboleče zapestje in spočite roke. 

 

Dodatki

 

Pogosta vprašanja

Kaj pomeni DPI? 

To je število slikovnih pik na palec. Višja kot je vrednost, hitreje lahko premikaš kurzor. Boljše miške ti omogočajo nadzor občutljivosti, nekatere imajo za to namenski gumb, pri drugih pa si to funkcijo na gumb nastaviš ti. Zmanjševanje občutljivosti je še posebej koristno, ko je potrebno biti natančen, saj se s hitrejšim premikanjem natančnost zmanjšuje.

 

Ali obstajajo miške posebej za levičarje?

Proizvajalci mislijo tudi na levičarje, ki pogosto niso mogli dobro upravljati mišk za desničarje. Zato lahko najdeš miške univerzalne oblike, ki je osno simetrična, spremeniti moraš le nastavitve na svoji napravi. Obstajajo pa tudi ergonomsko oblikovane miške, namenjene levičarjem. 

 

→Poglej miške na Ceneje.si

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2023 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka