KATERO KUHINJSKO NAPO KUPITI?
Kuhinjske nape so praktični pomočniki za odsesavanje hlapov iz slabo prezračevanih kuhinj. Včasih so bile v vseh domovih nameščene tako, da sploh niso bile vidne. Danes pa so vse bolj priljubljene vidne nape, ki so nameščene v kuhinji nad kuhalno površino. S kuhinjsko napo bo tvoj dom brez plesni in neprijetnih vonjav.
- Ana, urednica na Ceneje.si
- Čas branja: 8 min
Kazalo
Vrste nap
Vgradne in viseče nape
Gre za neopazne, a popolnoma funkcionalne in praktične nape. Ti modeli so običajno skriti za vratci kuhinjske omarice nad kuhalno ploščo. Druga možnost je, da so montirane tik pod zgornjo omaro nad kuhalno ploščo. Varčne so s prostorom in zato so primerne tudi za manjše kuhinje.
Vgradna napa
+ lahko se v celoti vgradi v kuhinjo
+ ne moti čistih linij vaše kuhinje
+ primerno za manjšo kuhinjo - optično ne zavzame toliko prostora
- dizajn ni izstopajoč
- upravljanje je za nekatere lahko moteče
- zahteva profesionalno namestitev
→Poglej vgradne nape
Viseča napa
+ kompaktne dimenzije - primerno za manjše kuhinje
+ relativno enostavna za namestitev
+ kljub manjšim dimenzijam ponuja visoko zmogljivost
+ ugodna nabavna cena
- ni primerno za večje kuhinje - nezadostna zmogljivost
- dizajn ni izstopajoč
→Poglej viseče nape
Kaminske nape
Zadostno zmogljive so za srednje in velike kuhinje. Niso nameščene v omari nad kuhalno ploščo, ampak so priključene na cev izven kuhinje, na primer na dimnik ali prezračevalni jašek.
+ visoka sesalna moč
+ ločen dimnik za odvajanje hlapov
+ lahko se namesti neposredno na steno
+ široka izbira modelov, barv, materialov in funkcij
- zahtevnejša namestitev
- zasede več prostora
- večja poraba energije in višja nakupna cena
Otočne nape
Lahko jih najdeš tudi pod izrazom viseče nape. Zasnovane so tako, da visijo nad kuhinjskim otokom.
+ primerno za večje kuhinje
+ lahko razvijejo zelo visoko zmogljivost
+ imajo zelo moderen dizajn
+ rešuje odsesavanje, če se kuhalna plošča nahaja na kuhinjskem otoku
- prostorsko potratno - večje dimenzije
- potrebna je profesionalna namestitev
- višja nabavna cena
→Poglej otočne nape
Nape, vgrajene v kuhalno ploščo
Gre za bolj sodoben način odsesavanja hlapov pri kuhanju. Hlapi se spuščajo navzdol in odvajajo skozi režo, ki je nameščena neposredno v kuhalni plošči. Prezračevalna enota kuhinjske nape je nameščena pod kuhinjskim pultom in ponuja možnost priključitve odvajalne cevi.
+ znatno prihrani prostor v kuhinji
+ ponuja izjemno zmogljivost z nizko porabo energije
+ zasnovan v zelo modernem dizajnu
+ enostavno čiščenje
+ na voljo je tudi električna kuhinjska napa, ki jo je mogoče izvleči iz kuhinjskega pulta in ima vgrajen motor
- potrebna je profesionalna namestitev
- višja nabavna cena
→Poglej kuhinjske plošče z vgrajeno napo
Pomembni parametri
Moč
Eden od najpomembnejših parametrov je izhodna moč, ki je podana v m³/uro in označuje količino zraka, ki jo lahko napa odsesa na uro. Od moči je odvisno, ali bo napa v notranjosti tvoje kuhinje opravila svoje delo. Potrebno zmogljivost si lahko enostavno izračunaš, ali pa se orientiraš s pomočjo naše tabele.
Če ne veš, katera moč naj ustreza prostoru, v katerega nameščaš napo, ti bo v pomoč ta preprosta formula: dolžina × širina × višina = prostornina v m³. Pri tem se izračuna prostornina prostora, v katerem kuhaš, in s tem količina zraka v njem. Izstopna moč tvoje nove kuhinjske nape mora to količino nadomestiti vsaj desetkrat na uro, najbolje pa šestnajstkrat. Izračunano prostornino dodaj v naslednjo formulo:
prostornina v m³ × 16 = izhodna moč v m³/h
To je zmogljivost, ki jo za svoje prostore potrebuješ, v najboljšem primeru pa celo nekoliko več. Če pa je kuhinja povezana z dnevnim prostorom, bi izmenjava zraka v tem prostoru prav tako povzročila uhajanje toplote. V tem primeru izberi napo z močjo 600 m³/h.
Za pravilno odvajanje hlapov je pomembna tudi sama zasnova nape. Na primer položaj in skupna površina filtrov, globina nape, notranji zračni kanali in zasnova odvodnega kanala, ki mora imeti najkrajšo možno pot brez nepotrebnih pregibov, da ne izgubljaš zmogljivosti.
Zmogljivost neposredno vpliva na energetsko učinkovitost. Večjo moč potrebuješ, večjo porabo moraš pričakovati. Zato poskrbi, da izbereš pravo, da ne po nepotrebnem ne zapravljaš električne energije.
Prostornina prostora | Idealna sesalna moč nape |
40 m3 | 400 m3/h |
60 m3 | 600 m3/h |
80 m3 | 800 m3/h |
100 m3 | 1000 m3/h |
Glasnost
Pri izbiri moraš upoštevati še en ključni parameter: raven hrupa. To je še posebej pomembno, če je kuhinja povezana z dnevnim prostorom. Stopnja hrupa se povečuje z močjo kuhinjske nape. Recirkulacijski modeli so na splošno glasnejši, vendar je višji hrup lahko povezan tudi s slabo vgradnjo. Med tišje nape spadajo modeli z ravnjo hrupa manj kot 62 dB, medtem ko najtišje nape dosegajo raven hrupa le 40 dB, nekatere pa celo manj. Pri hrupnejših modelih je raven hrupa višja od 69 dB.
Teža
Ne pozabi tudi težo kuhinjske nape, zlasti v primeru zavesnih in dimniških, kjer moraš vedeti, kakšna je nosilnost omare ali stropa na katerem bo kuhinjska napa nameščena.
Energetska učinkovitost
Meri zmogljivost in porabo kuhinjske nape. To pomeni, koliko energije potrebuje napa, da doseže določeno zmogljivost. Najbolj energetsko učinkovite naprave imajo vrednost A, najmanj energetsko učinkovite pa vrednost G. Izjemoma lahko najdeš tudi A+.
Material
Nape so najpogosteje izdelane iz brušenega nerjavnega jekla, ki ga je enostavno čistiti. Izbereš lahko tudi napo, ki je kombinirana iz aluminija, jekla in prozornega mlečnega stekla. Steklo moraš za popoln videz temeljito spolirati. Še vedno pa so v modi klasične bele nape, običajno izdelane v kombinaciji pločevine in emajla.
Funkcije
|
Dodatki
Pogosto zastavljena vprašanja
Kakšna je razlika med filtri, ki so na voljo?
- Kovinski maščobni filter - nahaja se na vidnem mestu na dnu nape in ga je mogoče enostavno oprati ročno ali v pomivalnem stroju. Vendar je dobro, da ga pred tem namočiš v vodo z raztopljeno sodo bikarbono.
- Tekstilni maščobni filter - na svoji površini zadrži več kot 90 % maščobnih delcev. Njegova življenjska doba je približno 2 meseca, vendar ga je dobro očistiti po 100 urah uporabe. Lahko ga ročno opereš.
- Ogljikov filter - absorbira neprijetne vonjave pri kuhanju. Je eden najpogosteje uporabljenih filtrov na trgu. Vendar jih ni mogoče prati ali reciklirati. Življenjsko dobo imajo do šest mesecev.
Kako vzdrževati kuhinjsko napo?
Za kuhinjsko napo moraš skrbeti celovito; samo menjava filtrov ni dovolj. Če želiš, da ta kuhinjski element ostane lep in popolnoma funkcionalen, poskrbi za njegovo vzdrževanje.
Kuhinjsko napo redno (vsaj enkrat na mesec) obriši z vlažno krpo. Zelo pazi na filtre pri recirkulacijskih napah, ki jih je treba ne le očistiti, temveč po določenem času tudi zamenjati. Maščobne filtre lahko opereš ročno ali jih daš v pomivalni stroj. Narejeni so iz jekla. Življenjska doba ogljikovih filtrov je omejena, vendar jo lahko podaljšaš s skrbnim pranjem. Filter lahko očistiš tudi v pomivalnem stroju, vendar le do temperature 65 °C. Filtre v kuhinjsko napo vedno vstavi popolnoma suhe.
Kam namestiti napo?
Izbrana napa mora vedno temeljiti na konceptu kuhinje, v katero jo nameravaš namestiti. Njena postavitev je povezana s kuhalno ploščo. Postaviti jo je treba nad njo, da bo čim bolje opravljala svojo osnovno funkcijo, tj. odvajanje odvečne pare in neprijetnih vonjav iz notranjosti.
Napa mora biti nameščena na določeni višini nad kuhalno ploščo, med 80 in 100 centimetri. Pomembna je tudi širina kuhinjske nape, ki mora biti vsaj enaka širini kuhalne plošče, v najboljšem primeru pa jo lahko tudi presega. Širina kuhinjske nape je od 40 do 100 centimetrov, lahko tudi več.
Kakšne so metode odsesavanja in v čem se razlikujejo?
- Napa z odvajanjem zraka
To napo uporabljaj tam, kjer jo je mogoče priključiti na dimnik ali cevovod za ustrezno odsesavanje hlapov. Ta metoda se imenuje tudi zunanja ekstrakcija. Odvajanje pare iz stavbe navzven poteka prek kanalov. Najučinkovitejši je neposredni odvodni kanal brez dodatnih odvečnih elementov. Pri tem je treba cev speljati neposredno iz hiše skozi stranski ali zgornji del objekta in poskrbeti, da je nameščena ustrezna strešna kritina, ki preprečuje nezaželen dotok vode. Pozimi moraš upoštevati tudi možnost, da se hlapi izločajo navzdol, kar lahko rešiš z različnimi pregibi in posebnimi elementi na poti odvajanja. Tipičen primer takšnih ukrepov je povratna loputa, ki se odpira samo od nape navzven. Dolžina cevi ne sme presegati 2-3 metrov. Če je pot daljša, lahko med potjo uporabiš dodaten motor, da utrdiš njeno zmogljivost.
- Napa s kroženjem zraka (recirkulacija)
Izberite ga za prostore, kjer ni možnosti priključitve na dimnik. Po videzu je enak to element kot izpušne nape. Bistvena razlika pa je v pokrovu motorja. Napa ni priključena na odsesavanje, temveč je opremljena s sistemom recirkulacije, ki deluje tako, da napaka vsrka zrak iz prostora vase, ga očisti na primer z ogljikovim filtrom in vrne nazaj v prostor. Za to poskrbijo posebni filtri, ki jih je priporočljivo očistiti in zamenjati vsaj enkrat na 6 mesecev, kar pa vpliva tudi na tvoje finance.