NASVET Mali gospodinjski aparati
3. 12. 2021 12:10:19

KATERI FONDI SET KUPITI?

1/1

Se velikokrat ob večerih družiš z družino ali s prijatelji? Ob druženju se dobro poda nekaj za pod zob, za to pa je idealen vse bolj priljubljen fondue set. Med katerimi vrstami lahko izbiraš in na kaj se je dobro osredotočiti pri izbiri?

Vrste fonduja

Čokoladni fondue

  • Verjetno najbolj priljubljena varianta fonduja
  • Veseli so ga predvsem otroci, katerim lahko pripraviš zanimive prigrizke za otroške zabave
  • V stopljeno čokolado največkrat potopimo koščke sadja, peciva ali marshmallow penice
  • Potopljene čokoladne koščke lahko nato pomočiš še v posip, na primer iz oreščkov
  • Če fondue konzumirajo samo odrasli, mu lahko dodajo kapljico likerja ali kave
  • Za prave ljubitelje čokolade pa obstaja tudi čokoladna fontana

 

Sirni fondue

  • Osnovna različica te jedi
  • Uporablja se mešanica dveh ali več raztopljenih sirov
  • V mešanico običajno potopimo koščke kruha, zelenjave ali mesa
  • Sir lahko raztopimo v vinu, nastali zmesi pa je priporočljivo dodati še muškatni orešček
  • Priporočamo, da posodo za sir najprej podrgneš s česnom
  • Za hitrejše raztapljanje sira je dobro, da ga najprej raztopiš na grelni plošči in nato postaviš na mizo za uživanje.

Mesni fondue

  • Primeren je za kakovostno meso, idealno za svinjino, piščanca, govedino ali pa tudi ribe
  • Mesni fondu lahko pripraviš v vročem olju ali juhi – ta vrsta najverjetneje prihaja iz Azije in je še posebej primerna za ribje meso
  • Meso je dobro pred pripravo začiniti v začimbni mešanici
  • K serviranju se podajo tvoje najljubše omake, za prilogo pa zelenjavna solata
  • Priprava tovrstnega fonduja je najbolj zamudna, zato pričakuj, da se večerja lahko zavleče

 

Pomembni parametri

Vir toplote

Sveča

  • Najpogosteje se uporablja za majhne keramične posode
  • Idealna za taljenje čokolade
  • Ogrevalna vrednost čajne sveče je zelo nizka, zato ni primerna za na primer za segrevanje olja

 

Gorilnik

  • Za segrevanje olja se pogosto uporablja alkoholni ali plinski gorilnik
  • Idealna je uporaba posod iz nerjavnega jekla
  • Z gorilnikom rokuj previdno in pazljivo

 

Elektrika

  • V zadnjem času zelo razširjena varianta
  • Velika prednost je možnost regulacije temperature
  • Vendar pa lahko to vrsto seta za fondue uporabljaš le v bližini električne vtičnice

 

Velikost

Mora ustrezati številu obiskovalcev, ki bodo jedli fondue. Gre predvsem za velikost sklede in tudi za zadostno število pribora (vilic, žlic …). Majhni kompleti za fondue so primerni za 2–4 osebe, srednji do večji pa bodo zadovoljili do 6 oseb. Veliki seti, večinoma so to električni, so primerni za večjo skupino ljudi (8–10 oseb).

Material

Že pri enem samem modelu  seta za fondue lahko naletiš na kombinacijo naslednjih materialov:

  • Keramika - primerna za sirne in čokoladne fonduje, keramika se namreč enakomerno segreje in tudi prevaja toploto, poleg tega je odporna na praske vilic ali drugega pribora. Pazi le na nenadne temperaturne razlike, saj keramika lahko zaradi tega poči
  • Nerjaveče jeklo - idealno za pripravo fonduja v olju ali juhi, ni pa primerno za čokoladni ali sirni fondu, ker ne prevaja toplote enakomerno in bi lahko ustvarilo vroče točke, kjer bi lahko prišlo do zažganosti
  • Plastika - izjemoma je set za fondue lahko izdelan iz trde in toplotno odporne plastike, mora pa biti vsaj posoda za segrevanje kovinska ali iz nerjavečega jekla
  • Lito železo - univerzalni material, ki se lahko uporablja za vse vrste fondujev, poleg tega je razmeroma težak, zato se odlikuje po svoji stabilnosti. Lito železo prenese visoke temperature in enakomerno prevaja toploto (zahvaljujoč temu ni nevarnosti opeklin)

 

Dodatki

Tvoj fondue set ne sme biti prikrajšan za naslednje dodatke:

  • Vilice ali žlice - uporabljajo se predvsem za prebadanje hrane, ki jo pomočiš v mešanico, običajno so različnih barv, da jih uporabniki med seboj ne mešajo
  • Sklede ali krožniki - posode za serviranje
  • Pokrov - uporablja se bodisi za shranjevanje mešanice za nadaljnjo uporabo ali za zaščito jedi pred škropljenjem olja
  • Ročaji - zagotavljajo varno rokovanje

Namigi in nasveti

Recept za fondue

Klasika je sirni fondue, ki ga mora poskusiti vsak, ki ima fondue set.

  • Najprej posodo za fondue premažeš s česnom, vanjo vliješ vino in rahlo zavreš.
  • Zmešaš mešanico naribanega sira, najbolje ementalca, comtéja ali Gruyerja z žlico koruznega škroba.
  • Sirno mešanico postopoma vmešaš v vino in med nenehnim mešanjem čakaš, da se sir popolnoma stopi. Ko imaš že fino, enotno maso, začini s ščepcem muškatnega oreščka in belega popra.
  • Postrežeš s koščki kruha, zelenjavo ali sadjem.

 

Kako varno uživati v fonduju

Pri pripravi fonduja upoštevaj nekaj preprostih pravil.

  • Majhnih otrok ne puščaj s kompletom za fondue samih, saj se lahko opečejo ali pa set prevrnejo in se poškodujejo.
  • Še posebej pazi pri rokovanju z vročim oljem.
  • Pri pripravi mesnega fonduja pazi, da je meso dovolj pečeno in ne bi ostalo surovo.
  • Gorilnika nikoli ne upihni, ampak ogenj pogasi s priloženim pokrovom.
  • Vedno upoštevaj navodila proizvajalca.

 

 

Poglej sete za fondi na Ceneje.si »

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka