NASVET Bela tehnika
5. 11. 2021 10:37:04

KAKO IZBRATI VINSKO VITRINO?

1/1

Skrivnost dobrega vina je med drugim tudi v shranjevanju. Če doma nimaš svoje vinske kleti, je v tem primeru vinska vitrina idealna izbira. Vinske vitrine postopoma postajajo običajni del sodobnih gospodinjstev in so cenovno dostopnejše, kot se na prvi pogled zdi.
 

  • Elizabeta, prevajalka na Ceneje.si
  • Čas branja: 7 min

 
Kazalo

  1. Vrste vinskih vitrin
  2. Na kaj se osredotočiti pri nakupu
  3. Pomembni kriteriji
  4. Funkcije
  5. Dodatki
  6. Pogosto zastavljena vprašanja

 
1. Vrste vinskih vitrin
 

 

Vgradna vinska vitrina

 

Vgradne vitrine počasi postajajo del vsake sodobne kuhinje. Če razmišljaš o prenovi ali pa šele opremljaš novo kuhinjo, vsekakor razmisli o tej možnosti.

  • Namestitev neposredno v kuhinjo, otok, bar ali steno

  • Pri vgradni vitrini ni treba skrbeti za barvo in material, vidna so le vrata

  • Pri izbiri bodi pozoren na dimenzije, vsak model mora imeti načrt z merami za vgradnjo in z navedenimi funkcijami vitrine
  • Najbolj priljubljen je moderen, čist dizajn, ki ne prekinja linije kuhinje in celotnega ambienta

 

 


 
 
Prostostoječa vinska vitrina

 

Njena velika prednost je možnost prestavljanja

  • Lahko deluje kot samostojen element v določenem prostoru
  • Zelo širok nabor modelov in velikosti
  • Pri nakupu moraš biti poleg videza in velikosti pozoren tudi na material in barvo
  • Tako kot pri drugih prostostoječih napravah, vitrina zahteva prostor okoli naprave
  • Če nameravaš vitrino postaviti v dnevno sobo, bodi pozoren predvsem na hrup, ki ga povzroča, in pa na njeno osvetlitev, ki je lahko morda moteča pri gledanju televizije.

 

 
2. Na kaj se osredotočiti pri nakupu

Domača in profesionalna uporaba

Če hladne pijače piješ le občasno in ti je do sedaj zadostovalo, če se je steklenica ohlajala v hladilniku, je potem vinska vitrina za 8-10 steklenic brez dodatnih funkcij ravno pravšnja zate. Če pa si ljubitelj popolnoma ohlajenega vina, pa raje razmišljaj o bolj prefinjenih modelih. Na trgu je namreč več vrst hladilnih vitrin, ki se razlikujejo glede na to, za katere vrste vina so primerne (rdeče, belo, rose, šampanjec). Po navadi imajo kapaciteto več deset steklenic.


 
Dizajn in razpored notranjosti

Vsaka vinska ali hladilna vitrina ima police – lesene ali kovinske. Čeprav les bolje pomaga pri ohranjanju temperature in vlage v prostoru, je razlika med lesenimi ali kovinskimi tako majhna, da je niti strokovnjak pogosto ne opazi. Najpogosteje uporabljen je kakovosten bambusov les, ki je močan, vzdržljiv in enostaven za vzdrževanje.

Pri razporeditvi polic se lahko odločaš, ali bodo steklenice stale pokonci ali pa ležale, a vedi, da vsak model ne ponuja obeh možnosti. Pri tistih, ki to ponujajo, je notranjost v skladu s tem razdeljena na več hladilnih con z različnimi temperaturami. Ti modeli so običajno najbolj prikladni za zahtevnejše uporabnike.

Vinska vitrina za več steklenic


 
Material in kakovost izdelave

Sama vitrina je skoraj vedno izdelana iz kovine (pločevine) ali plastike. Vrata so izdelana iz stekla iz različnih stopenj zatemnenosti, ali pa so opremljena s folijo proti sončnemu sevanju.

Kakovostna izdelava se zlahka prepozna – vsi spoji se natančno prilegajo, mehanizem vrat je zanesljiv, njeno zapiranje pa je ublaženo. Poleg tega se vijaki in ostri robovi nikamor ne zatikajo, zato vitrina pušča prijeten vtis  Zlahka boste prepoznali kakovostno izdelavo - vsi spoji se natančno prilegajo. Mehanizem vrat je zanesljiv, njihovo zapiranje pa prijetno blaženo. Vijaki ali ostri robovi se nikamor ne zatikajo in naprava je ravno zaradi tega uporabniku zanesljiva.


 
Dizajn

Do nedavnega je veljalo, da mora biti vinska vitrina dolgočasna bela »škatla« brez edinstvenega dizajna. Če govorimo o prostostoječih modelih, lahko izbiraš med svetlimi barvami in črno kovino, preprostimi linijami ali kromiranimi dodatki. Druga možnost je imitacija lesa, ki daje vitrini rustikalni videz. Vrata so lahko iz prozornega ali črnega stekla, pri notranji osvetlitvi pa nekateri modeli ponujajo več kot eno osnovno barvo.

Vinska vitrina z 2 conama


 
3. Pomembni kriteriji
 

Hrup

Hrup je eden najpomembnejših atributov. Še posebej, če bo vinska vitrina postavljena v dnevno sobo ali kuhinjo. Proizvedeni hrup doseže glasnost 25-50 dB, medtem ko so naprave s termočlenom tišje od kompresorske različice.


 
Poraba

Porabo lahko razberete z energijske nalepke, s katero mora biti opremljena vsaka vinoteka ali vitrina. Lestvica šteje med črkami A – F in pravi, da ima A najmanjšo porabo, G pa največjo. Če te zanimajo konkretne vrednosti, najvarčnejši modeli porabijo 0,3 kWh v 24 urah, najvišja poraba pa lahko doseže tudi do 1,1 kWh.


 
Klimatski razred

Klimatski razred nam preprosto pove, za kakšne zunanje temperature je tvoja vinska vitrina primerna. Z upoštevanjem priporočil proizvajalca lahko računaš na 100% funkcionalnost in idealno porabo med hlajenjem. Na primer, če določeno območje spada v klimatski razred SN-N, lahko naprava deluje pri temperaturah 10-32 °C.

Razdelitev klimatskih razredov

Klimatski razred Ime razreda Razpon temperature okolja
SN subnormalen 10 do 32°C
N normalen 16 do 32°C
ST subtropski 18 do 38°C
T tropski 18 do 43°C

 
 
Dimenzije

Seveda je vse odvisno od tega, koliko steklenic nameravaš imeti v vitrini. Prostornina manjših vitrin je med 30 in 40 litri, največje pa imajo lahko tudi več kot 600 litrov. Nekateri proizvajalci navajajo tudi kapaciteto glede na največje možno število steklenic. Če te zanimajo bolj specifične dimenzije, je kot pri običajnih gospodinjskih aparatih globina običajno 45-50 cm. Širina je do 15 cm, višina pa običajno od 50 cm do 1,8 metra.


 
Število hladilnih con

Vsaka pijača ima svojo idealno temperaturo shranjevanja. Zato je vedno bolje, če ima vinska ali hladilna vitrina več hladilnih con. Najdeš pa lahko tudi preproste enoconske modele, ki imajo enakomerno temperaturo po celotni notranjosti.

Dvoconski modeli so danes bolj ali manj standardni. Notranjost je razdeljena na dve coni, kjer lahko nastaviš različne temperature za različne vrste vina ali druge pijače.

Večconski modeli so idealni, če želite ohlajeno rdeče, belo ali peneče vino. Vsa taka vina zahtevajo določeno temperaturo.

Vinske vitrine brez hladilnih con so zanimive s tehnološkega vidika – v zgornjem delu je temperatura najvišja, ki postopoma pada navzdol, vse do dna vitrine. Rdeče vino lahko na primer tako shraniš na vrhu, peneče vino pa na dnu.


 
Kapaciteta

Hladilnik za vino izberite glede na število steklenic, ki jih boš shranjeval. Vse je torej odvisno od tega, kako široka je tvoja vinska zbirka in ali bo še rasla.


 
4. Funkcije

  • Zaslon - prikazuje različne vrednosti, največkrat notranjo temperaturo, nastavitve hladilnega območja ali vlažnost. Naprednejši modeli imajo lahko vgrajene kontrole na dotik.
  • Osvetlitev – LED diode osvetljujejo notranjost in omogočajo, da zlahka najdemo steklenico, ki jo iščemo
  • Termostat - osnovna funkcija, ki vzdržuje izbrano temperaturo v notranjosti
  • Izvlečne police - priročen dodatek, ki je še posebej dobrodošel v manjših vitrinah. Preprosto izvlečeš polico z vsemi steklenicami in izbereš pravo.
  • Antibakterijska zaščita – če ima naprava to funkcijo, ti ni treba skrbeti za bakterije, ki sicer nastanejo v hladnem okolju - tudi če se gre za prijenos neposredno s steklenice. Aktivna snov na notranjih stenah vitrine preprečuje rast in razmnoževanje bakterij.
  • Ekstra hitro hlajenje / super hlajenje - nekatere vitrine se zaženejo počasneje in potrebujejo nekaj časa, da dosežejo želeno temperaturo. S to funkcijo se ta čas znatno skrajša.
  • Touchlight – za vklop notranje osvetlitve ti ni treba odpreti vitrine. to funkcijo vam ni treba odpreti vitrine za vklop notranje osvetlitve. Le dotakniti se moraš določenega senzorja ali stikala, ki se običajno nahaja na ročaju.
  • Gumb za vklop/izklop - enostavnejši modeli se ob priklopu samodejno vklopijo in izklopijo šele, ko jih izklopite. Če vam ta praksa ne ustreza, poiščite napravo, opremljeno s klasičnim gumbom za vklop/izklop.
  • Ogleni filter - uporaben dodatek, ko nameravate v vitrini za dalj časa shraniti več steklenic vina. To je zato, ker lahko ogleni filter odstrani vse neprijetne vonjave, ki se lahko pojavijo v notranjosti.
  • UV filter - nahaja se v steklenih vratih in preprečuje prodiranje ultravijoličnega sevanja v notranjost. Zahvaljujoč temu lahko vinska omara ustvari idealno okolje za shranjevanje kakovostnih pijač.
  • Samodejno odmrzovanje - bistveno poenostavi nego vitrine. Preprečuje nastajanje ledu ali vodnih kapljic v vitrini.
  • Otroška ključavnica in ključavnica za vrata - preprosta sistema, ki preprečujeta odpiranje vrat. Običajno gre za zapah ali ključavnico, vendar vedno opravita svoje delo.

Prostostoječa vinska vitrina črne barve

 
5. Dodatki

 
   
6. Pogosta vprašanja

Kje je najboljše mesto za vitrino?

 

Če te zanima vgradna varianta, imaš na voljo nekoliko bolj preprosto situacijo. Izmeriš velikost in vitrino dobiš ravno takšno, kakršno si želiš. Če pa se odločiš za nakup prostostoječe naprave, se lahko zaplete. Ne pozabi na odvajanje toplote na zadnji strani. Prav tako ne pozabi k teži naprave prišteti teže vina, če imaš vitrino namen postaviti na kos pohištva ali na stojalo. In seveda – vrata se morajo odpirati gladko.

Vinska vitrina mora biti postavljena v prostor, kjer temperatura ne presega 22 °C in ne pade pod 10 °C. Vendar tega priporočila ni vedno mogoče upoštevati. Poleg primerne temperature naj ima vitrina tudi približno 75-odstotno vlažnost. Če je vlažnost višja, se lahko namreč pojavi plesen, če pa je prenizka, se lahko pluta izsuši.


 
Pri kakšni temperaturi hraniti različne vrste vina?

Vina se med seboj razlikujejo po barvi in možnostih serviranja. Poleg tega pa ima vsako še eno optimalno temperaturo, pri kateri njegova aroma in okus najbolj izstopata. Torej, če imaš možnost, izberi raje vitrino z več hladilnimi conami. Spodaj boš pa našel optimalno temperaturo shranjevanja za posamezne vrste vina

 

Vrsta vina Priporočena temperatura
Težka rdeča vina 15-18°C
Lažja in mlajša rdeča vina 12-15°C
Rose vina 10-13°C
Suha bela vina 9-11°C
Sladka bela vina 8-12°C
Peneča vina in šampanjec 5-8°C


 

Poglej vinske vitrine na Ceneje.si »

 

 

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka