Pihala

24. 11. 2011 13:17:40

Odločitev za nakup pihala zahteva nekaj priprave in znanja, saj so inštrumenti kot je flavta, klarinet ali saksofon zelo dragi in nihče si ne želi takšnega, ki ne bo dobro zvenel.

image

Premislite o željah in zahtevah, ki jih imate za določen inštrument in nato začnite svojo raziskavo. Zelo pomembno je ali gre za začetnika in neizkušenega igralca ali za nekoga, ki igranje na saksofon že obvlada. To bo tudi pomagalo določiti ceno, ki jo boste plačali za pihala. Izbirate lahko med različnimi modeli saksofonov, od baritonskega, tenorskega pa do basovskega. Za vse začetnike je najboljša odločitev za nakup altovski saksofon, to je povezano tudi s tem, da je večina klasične literature za saksofone napisana ravno za igranje na tem modelu.

Altovski saksofon za igranje zahteva tudi manj zraka kot na primer tenor in njegovi manjši gumbi za igranje se lažje prilegajo roki mlade osebe. To je dober nasvet, če saksofon kupujete za svojega otroka. Pred nakupom pihala se posvetujte z glasbenim učiteljem ali prodajalcem v trgovini z glasbenimi inštrumenti, ki vam bo svetoval kateri model in znamko preizkusiti. Izbira prave znamke je pri nakupih inštrumentov kot je saksofon, flavta ali klarinet zelo pomembna.

Pri odločanju za flavto najprej razmislite koliko ste zanjo pripravljeni odšteti ter se odločite med kovinsko in leseno flavto. Naj vas ne zavedejo razni dodatki, ampak se rajši osredotočite na cenovno dostopne flavte, ki so enostavne za uporabo in najbolj ustrezajo vašemu znanju igranja. Najbolj ugodne so flavte izdelane iz cinka ali srebra, medtem ko so ročno izdelane flavte največkrat iz srebra, zlata in platine ter veliko dražje. Lesene flavte so sicer še vedno na trgu, a so manj priljubljene. Preden se odločite za en model flavte jih nekaj preizkusite, saj boste le tako lahko videli katera vam najbolj ustreza.

Enaki pogoji veljajo ob nakupu klarineta. Odločite se med plastičnim ali lesenim klarinetom. Plastični klarinet je najbolj primerna izbira za začetnike in za igranje zunaj, obenem pa so tudi bolj vzdržljivi. Leseni klarinet vas bo stal več, a bo obenem tudi proizvedel bolj profesionalen zvok in imel kvalitetnejše tipke. Pred nakupom se prepričajte, da klarinet ni poškodovan ali ukrivljen, sicer pa vedno kupite glasbilo, ki ima tudi nekajletno garancijo. Nikoli ne kupite pihala preden ste ga osebno preizkusili in nanj odigrali nekaj akordov. Ko se odločate za nakup, se pozanimajte ali z njim v kompletu dobite tudi opremo potrebno za čiščenje in vzdrževanje pihala ali pa jo morate kupiti ločeno. Ta strošek lahko precej doda k ceni, ki je najbolj odvisna od znamke.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka