NASVET Kolesarstvo
23. 07. 2019 15:20:30

KAKO IZBRATI POPOLNO ELEKTRIČNO KOLO?

1/1

Slovenija je čudovita dežela izjemnih ljudi. Narava nas je obdarila s prelepo pokrajino, ki nas ves čas mami k sebi in vzpodbuja k športnim aktivnostim. Slovenke in Slovenci smo prav tako znani kot narod rekreativcev. Tek, pohodništvo, plezanje, kolesarstvo …

V zadnjem času se je močno dvignila splošna razgledanost ljudi na področju zdravja, saj se vse bolj zavedamo, kako zelo pomembno je gibanje za naše zdravje in dobro počutje. Radi bi videli karseda veliko naše prečudovite dežele, ob tem pa postorili še kaj za svoje zdravje in hkrati tudi uživali.

Prav tu pa se v zgodbo o gibanju in spoznavanju lepot Slovenije odlično vklopijo električna kolesa. Ta v zadnjem času postajajo izjemno popularna, in sicer zaradi kar nekaj razlogov. Tehnologija je na tem področju močno napredovala in zagotavlja mnogo večji doseg kot nekoč. To pomeni, da lahko v enem dnevu obiščemo precej več lepot naše države, obenem pa električno kolo nikakor ni potuha, ko beseda nanese na gibanje za zdravo telo.

Še vedno boste morali vložiti kar nekaj napora v samo kolesarjenje, vam bo pa električni motor na kolesu v hvaležno pomoč pri vzponih v večje klance ali nato kot premor na daljši ravnini. Prav tako, kot je navada pri običajnih kolesih, pa obstajajo tudi različna električna kolesa.

 

Kaj je e-kolo in kako deluje?

E-kolo je na prvi pogled običajno kolo, ki je nadgrajeno z električnim motorjem in baterijo, ki ga poganja. Poznamo dve izvedbi električnega kolesa, in sicer električna kolesa, ki imajo elektromotor pritrjen na gonilnik pedal (CRANK), in varianto (HUB) z elektromotorjem, pritrjenim na zadnje pesto kolesa.

Električna kolesa, ki imajo motor nameščen na gonilnik (pedala), se odlikujejo po večjem navoru in moči. Ta način elektro pomoči se uporablja za gorska in treking kolesa, saj so odličen pomočnik pri vožnji v strm klanec ali na daljši ravninski turi. Električna kolesa z motorjem, nameščenim na pesto kolesa, pa so navadno namenjena za vožnjo po mestih ali krajših ravninskih poteh.

 

Popularne vrste električnih koles

Najbolj popularne vrste električnih koles so vsekakor tiste za gorsko kolesarjenje in treking ter seveda mestna kolesa na električni pogon. Če ste ljubitelj gorskih tur in bi radi videli/prevozili več, boste v električnem gorskem kolesu vsekakor dobili hvaležnega pomočnika, ki vam bo na razpolago takrat, ko sami ne boste več dovolj pri močeh ali pa boste potrebovali le nekaj malega oddiha pred naslednjim vzponom. Na ta način boste v enem kosu opravili precej več kilometrov kot bi jih sicer, za zdravje pa bo prav tako poskrbljeno.

Na drugi strani pa mestna električna kolesa zagotavljajo udoben prevoz do službe in domov ali pa za potrebe kakšnih drugih opravkov, kjer ne želite na cilj priti preznojeni. Električno kolo je prav tako idealno za vožnjo po mestnih jedrih, kjer je promet zaprt za motorna vozila.

Sicer pa poznamo 3 vrste električnih koles:

- Kolesa z električno podporo, pri katerih je elektromotor samo v pomoč pri poganjanju pedal (do 250 W izhodne moči).

- Kolesa z močnejšo električno podporo (moč motorja nad 250 W).

- Električna kolesa, kjer elektromotor v celoti poganja kolo (brez pritiskanja na pedala).
 

Prednosti in slabosti e-koles

Tako kot je navada vsepovsod, so tudi električna kolesa deležna svojih prednosti in slabosti.

Prednosti električnih koles so:

- Pomoč pri vožnji v strm ali daljši klanec, ki ga sami običajno ne bi zmogli.

- Več svobode za starejše osebe ali osebe z zdravstvenimi težavami.

- Možnost daljših tur.

- Vožnja na delo brez skrbi zaradi prepotenosti.

- Skrb za zdravje; pedala je potrebno kljub pomoči poganjati.

- Polnjenje baterije je relativno poceni.
 

Slabosti električnih koles:

- Višja nabavna cena.

- Večja teža kolesa.

- Potreba po polnjenju in čas polnjenja.

 

Vprašanja, ki si jih zastavite pred nakupom e-kolesa

Vsekakor je eno od pomembnejših vprašanj, za kaj električno kolo sploh potrebujete. Preden se odločite za nakup e-kolesa, se zato vprašajte naslednje:

- Bi se radi odpravljali na daljše kolesarske ture, vozili v hribe in videli več lepot kot doslej?

- Potrebujete le udoben prevoz do službe in nazaj ali po vsakodnevnih opravkih?

- Kako dolge so vaše načrtovane poti?

- Približno koliko ste pripravljeni odšteti za nakup električnega kolesa?

 

Dodatni nasveti za nakup električnega kolesa

Izberite kolo, ki bo ustrezalo vašemu načinu vožnje in se bo najbolje obneslo na terenu, kjer ga nameravate uporabljati. Bodite pozorni na velikost okvirja in prilagojenost glede na spol uporabnika. Ženska kolesa imajo ožje krmilo in prilagojen sedež.

Vzemite si čas in raziščite, katere baterije so najprimernejše in zakaj. Litij-ionske baterije so precej bolj priporočljive kot stare svinčene, ki so težje in se hitreje izpraznijo. Preverite, da ima izbrano električno kolo vse potrebne certifikate in je tako tudi varno za uporabo. Ne glejte samo na ceno kot osnovno vodilo pri nakupu. Boljša električna kolesa so nekoliko dražja, a ponujajo več.

Vsebino je zagotovil Extreme Vital.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka