NASVET Barve, laki in premazi
16. 11. 2017 14:05:04

PLESKANJE / BELJENJE ZMORE VSAK, ČE SE POTRUDI!

1/1

Upoštevajte naslednjih 8 nasvetov, da boste odlično prepleskali prostor:

 
1. Najprej zaščitite prostor

Kapljice razlite zidne barve lahko uničijo površine v interierju, zato najprej odstranite vse premično pohištvo, preproge, zavese in predmete na policah ter zaščitite površine. Uporabite stare rjuhe, zaščitne koprene, polivinil, kartone (brez kovinskih sponk, ki bi lahko poškodovale talne obloge), s katerimi boste zaščitili tla, omare … pred kapljicami barve in poškodbami orodja in lestev. 

Posamezne kose zaščite zlepite skupaj, da se ne boste spotikali, predvsem pa bo enotna zaščita zadržala polite tekočine. Pomagajte si tudi s samolepilnimi trakovi, ki bodo zaščito zadržali na mestu. Če boste uporabili zaščitna sredstva za enkratno uporabo, jih boste po zaključku pleskanja enostavno zavrgli, v primeru starih rjuh pa se boste zagotovo spraševali, kako bi jih oprali. 

Zaščitite mesta, kjer ne želite sveže barve. Talne letve, robovi vrat in oken, tečaji in ročaji na vratih so mesta, katerih se lahko hitro, vendar nenamerno dotaknete s čopičem. Če boste ta mesta še pred pleskanjem zaščitili s pleskarskim zaščitnim trakom, si boste prihranili veliko čiščenja z odstranjevanjem zasušene barve. 
 

2. Pripravite pleskarsko orodje

Pripravite čopiče različnih širin za pleskanje po kotih, ob pohištvu, oknih …, velik pleskarski valjček za pleskanje večjih stenskih površin ter stropa, majhen pleskarski valjček za pleskanje manjših sten, črt …, posodo za pripravo barve (v primeru bele barve), pleskarsko mrežico (veliko za belo barvo, majhno, če boste pleskali manjše površine), pleskarski zaščitni trak, izravnalno maso in brusni papir, veliko žlico ali palico za mešanje barve, zaščitno folijo … Vse potrebno pleskarsko orodje in pripomočke pripravite še pred začetkom del, da ne boste sredi beljenja letali v trgovino. 


3. Pripravite stene

Pred pleskanjem najprej pripravite stene. Če je potrebno, stene zravnajte z izravnalno maso, nato pa še zbrusite z brusnim papirjem. Sanirajte tudi razpoke in dele, ki se luščijo. Pred pleskanjem stene posesajte, da odstranite vse pajčevine in prah. Če boste stene pred prvim beljenjem premazali s primerno emulzijo, boste zagotovili enakomerno vpijanje barve ter preprečili lise na steni. 
 

4. Pripravite barvo za pleskanje 

Pred uporabo zidno barvo dobro premešajte in pripravite po navodilih proizvajalca. Navodila se nahajajo na embalaži. Vedno nanesite vsaj dva nanosa barve. Oba sloja barve sta lahko enake gostote, nekateri pa priporočajo, da je prvi sloj barve bolj redek, drugi pa gostejši. Če je stena zelo umazana ali zidna barva slabo prekriva, nanesite tri sloje barve. 


5. Kako pleskati

S čopičem najprej pobarvajte robove sten in stropov. Ne pleskajte begavo semtertja, kamor pade čopič, ampak pleskajte umirjeno in enakomerno od levega (ali desnega) roba stene proti sredini. Barvo nanašajte v dolgih potezah, od tal proti stropu. Poteze večkrat ponovite, da bo sloj barve enakomeren. Vedno prepleskajte celo steno (ali strop) naenkrat. Tako se boste izognili vidnim robovom med posameznimi nanosi. Če boste pleskali z valjčkom, s pomočjo pleskarske mrežice odstranite odvečno barvo oziroma jo enakomerno razporedite po površini valjčka. Z več potezami nato barvo enakomerno razporedite po steni.

 

6. Vzdrževanje pleskarskega orodja

Zidna barva se hitro zasuši, zato je pomemben del pleskanja tudi čiščenje orodja in prostora. Preden se barva na vodni osnovi zasuši in zlepi ščetine čopiča, jo izperite z mlačno vodo, saj boste le z mehkim valjčkom ali čopičem narediti enakomeren nanos barve. Nato čopiče položite ali jih obesite na kljuko, da se posušijo. Dobro očistite tudi valjček in pleskarsko mrežico, da ne boste novega pleskarskega projekta uničili z madeži stare barve.  


7. Čiščenje prostora po pleskanju

Odstranite zaščitno folijo in umazana zaščitna oblačila. Priporočamo vam, da si pri odstranjevanju zaščitnih pleskarskih trakov, še posebej, če ste uporabili temno zidno barvo, nadenete zaščitne rokavice za enkratno uporabo, saj vam bodo prihranile veliko umazanije za nohti. Mokre kaplje barve odstranite z vodo (odlično se obnesejo tudi mokri robčki za nego otroka), suhe kaplje pa odstranite s topim orodjem.

Nič ni bolj zoprno, če vaše pleskanje uniči samolepilni zaščitni trak, še posebej, če ste napleskali barvite črte, kjer so natančne linije izredno pomembne. Če želite preprečiti, da pleskarski trak ne uniči prepleskane stene, uporabite sušilec za lase, s katerim boste povzročili, da bo trak odstopil. Druga težava pa so zaščitni trakovi, ki zaradi slabega nanosa lepila slabo ščitijo, zato zidna barva pronica tudi na mesta, kamor ne bi smela. V tem primeru boste morali pleskanje ponoviti in popraviti poškodovane linije.

8. Preženite vonj po sveži barvi 

Vonj po sveži barvi je moteč, če bivate v sveže prepleskanih prostorih, vonj je moteč, če prihaja bodoči kupec na ogled nepremičnine, vonj pa je tudi moteč, če morate delati v sveže prepleskanih prostorih. Uporabite dišave, ki vsebujejo vaniljo ali limono, obstaja pa celo pleskarski nasvet, da izvleček vanilje zmešate z barvo še pred beljenjem, ker pa vanilja lahko belo barvo obarva rahlo rumeno, svetujemo, da to metodo uporabite samo pri temnih barvah. 


Ni treba biti profesionalni soboslikar, da prepleskate prostor. Ko pleskate svoj dom ali ga pripravljate na prodajo, je najpomembnejša predpriprava z zaščito, nato pa potrpežljivost in natančnost pri samem pleskanju. Veliko lažje je preprečiti kapljanje zidne barve, kot pa naknadno čistiti zapackano sedežno garnituro ali preprogo. Preventiva je v procesu pleskanja neprecenljiva! Uporabite zgornjih 8 nasvetov, da bo vaše pleskanje bolj profesionalno.

Pripravil: Ambient dizajn

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka