Izbira pravih avtozvočnikov

23. 11. 2011 14:38:22

Poslušanje glasbe, medtem ko se vozite, je lahko pravi užitek, seveda, če imate kvalitetne avto zvočnike. Ko se odločate za nakup avtozvočnikov morate biti pozorni predvsem na čistost zvoka in njegovo moč, ki vam pove kakšno jakost zvoka lahko zvočniki prenesejo.

Marsikdo je prepričan, da so že vgrajeni avtozvočniki slabše kakovosti in jih zato zamenja z novimi, ki jih je izbral sam in po svojih željah. Razlika med že vgrajenimi in posameznimi avto zvočniki pa ni le v zvoku in moči, ampak tudi v materialu, ki je pri posameznih bolj trpežen in vzdržljiv. Na trgu je malo morje proizvajalcev, ki ponujajo posamezne zvočnike, katere boste izbrali pa je odvisno od tega koliko ste zanje pripravljeni odšteti in kakšne so vaše zahteve.

Zvočniki za avto se razlikujejo po frekvenčnih razponih in zato so eni v velikosti majhnih škatel, drugi pa zasedejo cel prtljažnik avtomobilu. V osnovi avto zvočnike delimo v tri skupine, in sicer na visokotonske zvočnike oziroma tako imenovane tweeterje, ki so najmanjši zvočniki za avto in ustvarjajo visoke frekvence. Izdelani so lahko iz titana, aluminija ali plastike ter so veliki od 2,5 do 5 centimetrov. Srednjetonski avtozvočniki se imenujejo tudi mid-range zvočniki in so izdelani iz materialov kot je papir, kevlar, polipropilen ali različne plastika. Njihova velikost se giblje med 10 do 20 cm, njihova membrana pa je zelo pogosto v obliki stožca. V tretjo skupino sodijo wooferji ali globokotonski zvočniki za avto, ki so po velikosti največji in imajo najnižjo frekvenco. Njihove membrane so v obliki stožcev in so veliko večje od prejšnjih dveh, saj dosegajo tudi  do 30 centimetrov. Primer teh so tako imenovani avto zvočniki subwooferji, ki imajo najnižje frekvence med vsemi.

Zvok v vašem avtu ni odvisen le od tega koliko ste plačali za avto zvočnike in ali so kvalitetni, ampak tudi od same akustike avtomobila in ostalih delov ozvočenja v vašem avtu. Preden se odločite za nakup avtozvočnikov jih obvezno preizkusite, sicer vas lahko čaka razočaranje. Pioneer avtozvočniki so ena izmed znamk na našem trgu, ki zagotavlja kvalitetne zvočnike, ki jih ne odlikuje le odličen zvok, ampak jih je zelo preprosto tudi vgraditi. Pioneer avtozvočniki so na voljo po sprejemljivi ceni in so stilsko lepo oblikovani.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba