Vrste in nakup bliskavice

21. 11. 2011 19:20:53

Danes ima že vsak fotoaparat, tudi tisti, ki ga najdemo na mobilnem telefonu, vgrajeno bliskavico ali fleš, katere naloga je osvetliti predmet fotografiranja. Z uporabo ene ali več bliskavic lahko z vašim fotoaparatom ustvarite boljše posnetke, seveda pa morate svetlobo pravilno nadzorovati, saj bodo le tako fotografije uspele. Najbolj pomembno pa je, da veste za kaj se bliskavica uporablja.

image

Vgrajena bliskavica osvetli prostor do razdalje pet metrov, sicer pa poznamo več vrst bliskavic različnih proizvajalcev, ki osvetlijo tudi deset metrov ali več v globino. Najpogostejša težava pri fotografiranju z vgrajeno bliskavico so rdeče oči, ki nastanejo v primeru, da je vgrajena bliskavica preblizu objektivu. Problem lahko rešite tako, da uporabite ločen fleš in ga postavite stran od objektiva.

Poleg vgrajenih, ki morajo biti sorazmerno majhne in zaradi tega niso najbolj učinkovite, poznamo tudi studijske bliskavice, na katere se lahko pritrdijo tudi dodatki za večjo moč svetlobe. Fleš s premično glavo omogoča mehkejšo osvetlitev, ker ga lahko uporabimo za odboj svetlobe s stene ali stropa. Avtomatična zoom bliskavica spreminja obseg osvetljene okolice, tako da se prilagodi uporabljenemu objektivu. Nekatere bliskavice pa imajo tudi možnost spremembe jakosti bliska. Lastnosti na katere morate biti pozorni pri nakupu bliskavice, je njena moč in vrsta. Od tega je namreč odvisen učinek fleša. Tako imenovana inteligentna bliskavica ima funkcijo sprejemanja podatkov od senzorjev po katerih nato samodejno nastavi pravilno osvetlitev. Za amaterske fotografe, ki si želijo kakovostnih fotografij so primerne bliskavice iz srednjega cenovnega razreda, ki vam omogočajo spreminjati kot osvetlitve in  vrtenje glave bliska. Najcenejše bliskavice s svojimi omejenimi funkcijami namreč ne bodo rešile težave, ki nastane pri fotografiranju s flešem, medtem ko so dražje bliskavice namenjene zahtevnejšim fotografom. Njihova lastnost je, da so svetlobno zelo močne in da imajo med nastavitvami tudi merjenje svetlobe, jakosti bliska, kot osvetlitve, korekturo osvetlitve, itd.

Bliskavica Nikon je glede na vrsto modela in funkcij lahko primerna tako za začetnike kot tudi za zahtevnejše fotografe. Odlikuje jo kompaktno ohišje, preprosta uporaba in velik nabor načinov osvetlitve. Z dobrim modelom bliskavice Nikon lahko fotografirate portrete, koncerte in dogodke. Kakšen fleš se boste odločili kupiti je torej odvisno od vašega fotoaparata in namena uporabe, ter seveda vsote, ki ste jo pripravljeni plačati.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka