Izbira bobnov, ki ne bodo motili vaše sosede

21. 11. 2011 08:45:21

Kupujete boben, ki zna postati pravi problem pri vaših sosedih? Tudi činela in elektronski bobni ne bodo nič bolj priljubljeni, saj gre v vseh treh primerih za zelo glasna glasbila, ki vaših sosedov ne bodo pustila ravnodušna in tudi vaša priljubljenost ne bo narasla.

image

Zato upoštevajte nekaj osnovnih pravil oz. navodil, saj ne želite, da vas pri igranju ovirajo ali vas skušajo onemogočiti. Bobni naj bodo v nočnem času pospravljeni čim dlje, da vas ne premaga želja po igranju. Ne samo v poznih nočnih urah, bobni in tudi druga glasna glasbila bodo zmotila marsikoga že v zgodnjem večernem času. Najboljši čas, da se ukvarjate z bobni bo v tistem času, ko je večina ljudi v službah in ni več nevarnosti, da kdo spi v vaši bližini. Tako bo najbolj primeren čas za igranje na boben, v poznem dopoldanskem in zgodnjem popoldanskem času, tudi činela in elektronski bobni naj se oglašajo predvsem v tem času.

Pri igranju v glasbenih skupinah je potreben trening in večinoma se zgodi, da člani glasbene skupine nimajo časa v poznih dopoldanskih in zgodnjih dopoldanskih urah, saj so vsaj pri manj prepoznavnih glasbenih skupinah člani večinoma zaposleni še kje. Ker so bobni prisotni skoraj v vsaki glasbeni skupini, je potrebno tudi glasbene treninge prilagoditi temu. Prav zaradi igranja na boben, tudi činela in elektronski bobni ne izstopajo, je pri treningih glasbenih skupin največkrat potreben najem dvorane oz. prostora, kjer je možno tudi glasno igranje v nočnih urah.

Kako zelo so bobni in ostali inštrumenti moteči za sosede je odvisno tudi od tega, v kakšnem okolju živite. Če stanujete na vasi in so vaši najbližji sosedje oddaljeni več deset ali celo več sto metrov, potem jih vaše igranje ne bo motilo preveč, razen v primeru, ko iščejo razlog za spor. Za vse tiste, ki stanujejo v gosto poseljenih območjih, stanovanjskih blokih ali vrstnih hišah, bodo bobni in igranje na njih precej bolj omejeno in onemogočeno večino dneva. V takšnem primeru se pred nakupom in igranjem pozanimajte tudi o hišnem redu, ki je določen v vaši zgradbi. Večina hišnih redov omogoča povišano glasnost od točno določene jutranje ure in vse do neke večerne ure. Kršenje tega pravilnika vas bo v najboljšem primeru spravilo na slab glas in vam povzročilo nekaj neprijetnih pogledov s strani sosedov, hitro pa se najde tudi kdo, ki vas bo zaradi hrupa prijavil in vas bodo obiskali policisti, zato je bolje, da ta hišni red upoštevate.

Preden se dokončno odločite, da bodo bobni vaš inštrument, ki ga boste igrali in se ga učili, premislite, če vaš prosti čas in predvsem prostor omogočata, da se resno lotite treninga tega inštrumenta.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka