Supermarket

S pravo opremo do prijetnega kampiranja

12. 07. 2010 10:53:44

Spalne vreče

image

Pri nakupu spalne vreče morate biti pozorni na temperaturno vrednost. Našli boste spalne vreče z temperaturo tja do 40 in 50 stopinj za poletno kampiranje in spalne vreče okoli -20 stopinj, ki so primerne za kampiranje v gorah oziroma na mrzlih področjih ter veliko različnih vrst vmesnih temperatur. Premislite za kakšne razmere potrebujete spalno vrečo. Vrednost mora ustrezati najnižji predvideni temperaturi. Če je npr. podan podatek +5, to pomeni, da je spanje večini udobno, če temperatura ne bo nižja od 5 stopinj.

Na izbiro imate spalne vreče polnjene s puhom ali sintetiko. Spalne vreče s puhom so lažje in pri isti teži bolj tople. Možno jih je bolj stisniti in so bolj trajne. Spalne vreče s sintetičnim polnilom so primernejše za dež, saj se hitreje sušijo in lažje očistijo. Pri istih temperaturnih vrednostih so cenejše od puhastih.

Na voljo imate več vrst spalnih vreč: mumije (primernejše za hladnejše temperature, saj ponujajo dobro izolacijo), pravokotne (nudijo več prostora, vendar so slabše izolirane), dvojne spalne vreče (primerne za dve osebi)...

Pomembna je tudi dolžina spalne vreče. Nekako velja pravilo, da če ste manjši od 180 cm, je za vas primerna »regular« dolžina, če ste večji pa izberite »long«. 

Pri čiščenju spalnih vreč se obrnite na navodila proizvajalca. Sintetične spalne vreče, se načeloma lahko pere pri 40-ih stopinjah. Puhaste vreče pa je potrebno prati z uporabo posebnih čistilnih sredstev oziroma v čistilnih servisih, če so usposobljeni za to. V primeru pranja doma pa je najboljše uporabiti kar domačo kad.

Šotori

Šotori so v zadnjem času doživeli velik razvoj in postajajo zelo specializirani. Iskanje pravega šotora je lahko izjemno zahtevna in zamudna naloga, predvsem če ne vemo povsem, kaj iščemo. Ali potrebujemo 3 sezonski ali 4 sezonski šotor? Naj kupimo višji ali nižji šotor? Ali pa bo družinski šotor ravno pravšnji za pot?

Spodnji nasveti vam bodo v pomoč pri odločanju.

Najprej razmislite kakšno vrsto šotora želite. Za kampiranje v kampu so najbolj primerni kamp šotori. Če ste zagrizeni pohodniki, je za vas najprimernejši pohodniški šotor, ker je lahek in priročen, saj je za »backpackerje« najvažnejše, da je oprema čim lažja. 3- sezonski šotori so namenjeni zagrizenim kolesarjem, pohodnikom in ostalim zahtevnim privržencem taborjenja. Izdelani so za blago do zmerno vreme spomladi, poleti in jeseni. Omenjeni šotori so primerni tudi za postavitev v snegu, če snežne padavine niso preveč intenzivne. Za ostrejše vremenske razmere pa je najbolj priporočljiv 4-sezonski šotor. Oblikovan in izdelan je za uporabo v težjih vremenskih razmerah, kot je močan veter, sneg in dež.

Premislite za koliko ljudi kupujete šotor. Za standardno udobje je priporočljivo kupiti šotor, za eno osebo več, kot je ponavadi priporočilo proizvajalca.

Ocenite uporaben prostor. Nekateri majhni šotori za dve osebi so odlični v dobrem vremenu, vendar se situacija kaj hitro spremeni, če nastopi nehvihta, saj se potem polovica opreme moči na dežju, saj zanjo ni dovolj prostora v notranjosti.

Razmislite o različnih možnostih izbire. Visoki šotori so bolj udobni, vendar manj primerni v primeru močnega vetra. Nižji šotori veliko bolje kljubujejo vetrovnim razmeram, vendar se lahko v njih počutite že skorajda klavstrofobično.

Pri šotorih velja, da boste za boljšo kvaliteto odšteli več denarja. Razlika v ceni je velikokrat v podrobnostih: kvaliteta materiala, zadrg, kvaliteta konstrukcije, zračnost prostora itd. Kot vidite je podrobnosti veliko, zato pazite nanje pri nakupu.

Oprema za kampiranje

Razmislite, kako pogosto boste potrebovali opremo za kampiranje. Če kampirate dvakrat letno, vam ni potrebno zapravljati veliko denarja za specifično opremo, saj je ne boste potrebovali tako nujno. V primeru bolj pogostejšega kampiranja pa boste najverjetneje potrebovali več različne opreme, ki je primerna za različne letne čase.

Pripravite seznam potrebne opreme. Zapišite si tiso opremo, ki jo res potrebujete, tako da ostanete osredotočeni na stvareh, ki bodo res zadovoljile vaše potrebe.

Zavedajte se, da je potrebno določeno opremo redno menjevati. Ne zapravljajte veliko denarja za tovrstne dodatke, ki se jim hitro izteče rok funkcionalnosti. Prav tako ne zapravljajte veliko denarja, za bolj dovršene tehnološke izdelke, ki se zaradi hitrega razvoja tehnologije tudi hitro menjujejo oziroma izpopolnjujejo. Kaj hitro se zna zgoditi, da bo danes kupljena tehnološko vrhunsko izdelana naprava, drugo leto že zgodovina.

Že pred odhodom po nakupih se pozanimajte o izdelkih na spletu. Primerjajte cene s kakovostjo in funkcionalnostjo, ki jo iščete. Povprašajte prodajalce za nasvet. Prav tako se pozanimajte (predvsem za dražje izdelke) o garancijskih pogojih.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2022 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka