Stvari, ki jih je potrebno vedeti, ko kupujete igrače za otroka

12. 07. 2010 09:28:14

Prvih nekaj let v otrokovem življenju je zelo pomembnih. To naj bi bila ključna leta njegovega razvoja in učenja.  Razlog zakaj so ta leta tako odločilna je v tem, da otrokovi možgani v tem obdobju intenzivneje razvijajo nevronske povezave in procese.

Stimulacijo otrokovih možganov lahko zelo dobro povečajo razne igrače, videi in knjige. Otrokom spodbujajo domišljijo in miselne procese.

Kljub temu pa je potrebno vedeti, da niso vse igrače za vsakogar enako dobre. Vsaka igrača ima svoje prednosti, slabosti in namen.  Tudi če velja določena igrača za zelo dobro, ni nujno, da bo dobra tudi za vašega otroka. 

Spodaj je naštetih nekaj najbolj pomembnih stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za nakup igrače:

•    Letom primerna igrača

Ena izmed prvih stvari o kateri morate premisliti, ko kupujete igračo, je primerna predpisana starost otroka za to vrsto igrače. Skoraj vse igrače imajo oznako, kolikšna naj bi bila primerna starost. To naj vam bo dober vodič pri izbiri.

•    Varnost

Vse igrače niso primerne za otroke. Na žalost obstaja veliko proizvajalcev, ki ne razmislijo ali bo neka igrača dovolj varna, medtem ko jo oblikujejo oziroma proizvajajo. Igrače, ki so namenjene dojenčkom, ne smejo biti izdelane tako, da ostaja nevarnost, da se otrok z njo zaduši (odstranljivi deli, vrvice). Za otroke mlajše od treh let, morate tudi temeljito preveriti, da igrača ne vsebuje majhnih delcev in da morebitne vrvice niso daljše od 15 centimetrov. Ne glede na leta, igrača ne sme vsebovati svinca.

•    Baterije

Veliko igrač vsebuje baterije. Za otroke, ki so mlajši od treh let, preverite, da je predel za baterije dobro zavarovan in močno pritrjen z vijaki.

•    Radovednost

Ne glede na to, da je igrača varna in letom primerna, pri otroku ne bo imela koristi, če le- ta nima zanimanja zanjo. Za dojenčke, ki še niso dopolnili prvega leta, je dobra igrača tista, ki spodbuja raziskovanje, je barvita in otrok pri njej uporablja svoja čutila (posluša, gleda, tipa). Za malčke so boljše tiste igrače, ki razvijajo njihove motorične sposobnosti.

•    Raznolikost

Čeprav je pomembno, da otroku zagotovite igračo, ki vzbuja njihov interes, izboljšuje spretnosti in sposobnosti, je prav tako pomembno, da mu zagotovite različne igrače, saj bo le tako lahko otrok z njimi razvijal različne spretnosti.

•    Zabava

Nekatere igrače so osredotočene na razvoj otrokovih sposobnosti, vendar so za otroka preveč dolgočase in nezanimive. Naj ima otrok igrače s katerimi se lahko sam zabava, pri ostalih pa ga spodbujajte, da se bo z njimi zabaval skupaj z vami.

•    Raziskovanje

Bodite informirani glede pomembnosti in značilnosti novih igrač, ki prihajajo na tržišče, prav tako pa bodite pozorni glede igrač, ki jih proizvajalci umikajo iz prodaje zaradi različnih razlogov. To je pomembno, da ne zgrešite pri nakupu igrače oziroma, da lahko vrnete igračo, če se zgodi, da jo otrok že ima.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba