Katere so priporočljive lastnosti hladilnikov

12. 07. 2010 09:25:10

Na tržišču je na voljo veliko število hladilnikov, različnih velikosti in značilnosti. Če ne veste, kako velik hladilnik kupiti za vašo družino naj vam pomagamo, da za dvočlansko družino zadostuje hladilnik, katerega prostornina znaša nekje med 100 in 120 litri. Za štiričlansko družino boste potrebovali že nekoliko večji hladilnik, med 200 do 250 litrov.

Če kolebate med vgrajenim in prostostoječim hladilnikom, morate vedeti, da je potrebno pri vgrajenem hladilniku prišteti še ceno omare  v katero je vgrajen. Notranjost vgrajenega hladilnika je pri enaki velikosti v primerjavi s prostostoječim manjša, saj določen del višine in širine zavzame omara.

V večini hladilnikov je vgrajen tudi zmrzovalnik. Ta je v različnih modelih postavljen v različne dele, najpogostejši hladilniki pa so z  zmrzovalnikom spodaj, saj zmrzovalnik redkeje uporabljamo, zato je bolj smiselno, da je hladilnik postavljen višje, saj je dostop lažji. Zmrzovalnik je lahko tudi poleg hladilnika. Običajno se zanj odločajo tisti, ki želijo imeti v hladilniku vgrajen avtomatični dozirnik vode in vgrajen ledomat.

Lastnosti hladilnika

Na tržišču se pojavljajo vedno bolj opremljeni hladilniki, z različnimi funkcijami za lažje upravljanje in prihranek energije. Spodaj je opisanih nekaj najbolj pogostih funkcij za bolj učinkovitejše shranjevanje živil in optimalno izrabo energije.

Za hladilnik je pomemna vrsta hlajenja. Poznamo:

-    Statično hlajenje, to je hlajenje brez kroženja zraka. Na tak način se v hladilniku ustvarijo različne temperaturne cone, najhladneje je nad spodnjo polico, najtopleje pa zgoraj pri vratih.

-    Dinamično hlajenje, ki omogoča kroženje zraka. Najpogosteje to omogoča vgrajen ventilator v zgornjem delu. Ker zrak v hladilniku kroži se živila hitreje ohladijo, temperature pa je v celotnem prostoru enaka.

-    NO FROST sistem, kar pomeni, da zaradi intenzivnega kroženja zraka v hladilniku, odstranjuje vlago in s tem preprečuje nalaganje ledu v notranjosti aparata. Zamrznjena živila se tako med seboj ne sprtimejo, prihranjeno pa je tudi zamudno odtaljevanje in čiščenje.

Funkcija hitrega ohlajanja

Z vključitvijo te funkcije, hladilnik deluje intenzivneje na nižjih temperaturah kot običajno. Takšna funkcija je primerna, če želite v kratkem času ohladiti večjo količino hrane in pijače v hladilniku. Po določenem času se funkcija samodejno izklopi in temeperatura se vrne na prvotno nastavljeno višino.

Podaljšana trajnost živil – NULTA CONA

Nekateri hladilniki imajo vgrajeno območje, ki mu pravimo nulta cona. Ta del ima temperaturo le malo nad 0 stopinj in je idealen za shranjevanje sadja in zelenjave. V takšni temperaturi se trajnost teh živil tudi do petkrat poveča.

Protibakterijska notranjost

Hladilniki imajo notranje obloge iz materiala, ki vsebuje anorgansko spojino na osnovi srebra, ki ustvarja učinkovito zaščito pred razvojem mikororganizmov.

Elektronsko uravnavanje temperature z digitalnim prikazom

Vse več hladilnikov ima omogočen prikaz informacij na zaslonu, ki vam omogočajo lažje upravljanje hladilnika. Prikaz informacij omogoča nastavitev želene temperature v hladilniku. Pri elektronskem upravljanju je nihanje temperature veliko manjše kot pri mehanski nastavitvi.

ECO program

Modeli z LCD zaslonom pogostokrat vključujejo tudi varčevalni Eco program, ki ob manj pogosti uporabi poskrbi za optimalno temperarturo in s tem prihranek na energiji.

Varčnost hladilnikov

Varčnost hladilnikov je razdeljena v različne razrede. Ker so hladilniki praktično v pogonu cel čas, je smiselno izbrati tistega z manjšo porabo energije. Hladilniki so razvrščeni v razrede od A+ do G, pri čemer je hladilnik A+ najbolj energetsko varčen, G pa najmanj.

Pomembna je tudi pravilna izbira prostora. Bolj kot je prostor topel, več energije bo hladilnik porabil za njegovo hlajenje, zato ne postavljajte hladilnika v neposredno bljižino pečice, pomivalnega stroja, štedilnika ali radiatorja. Prav tako ga ne postavite na mesto, ki je neposredno izpostavljeno soncu.

Zavedajte se, da temperatura prostora zelo vpliva, tako na porabo energije kot tudi na učinkovitost delovanja aparata.

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Rockaway
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba