Kako izbrati smučarsko opremo

16. 06. 2009 15:11:44

Pri nakupu imate kar nekaj možnosti, kako izbrati pravilno opremo. Z razvojem interneta lahko veliko informacij o opremi najdete že kar doma, na vašem računalniku. Najbolj kompleksno je izbrati ustrezne smuči in smučarske čevlje. Ta dva elementa opreme sta najbolj pomembna pri samem smučanju.

Nekaj osnovnih elementov pri izbiri smuči

Delijo se na:

  tekmovalne,   skiercross,   carving in   tiste za freestyle in free ride. V okviru teh skupin pa se smuči delijo še na:

moške in ženske smuči.

Tekmovalne

Za te velja, da so agresivne, zato so namenjene najboljšim smučarjem. Hitro kaznujejo vsako smučarjevo napako.

Sem uvrščamo:

Slalom smuči - Imajo agresivno geometrijo in so zelo odzivne. Namenjene so manjši hitrosti in so primerne za hitro in kratko zavijanje.

Veleslalom smuči - Namenjene so daljšim zavojem pri večji hitrosti. Ker pri hitrosti potrebujemo stabilnost in vodljivost, so smuči tako višje in imajo daljši radij. V tekmovalni seriji najdete tudi izpeljanke, ki so mehkejše in manj agresivne.

Skiercross

Ta serija smuči se je zadnja leta zelo uveljavila zaradi svoje univerzalnosti. Smuči so nekoliko širše, zaradi česar so tudi bolj stabilne. Radii so nekje med 13 - 17 m, ki pa je odvisen od višine modela. Prvotno so namenjene smučanju na urejenih smučiščih ne glede na dnevne snežne razmere. Dolžino smuči predpisuje vsak proizvajalec posebej, recimo, da dobite univerzalno smučko, če izberete višino nekje med nosom in brado. Ponujajo tudi smuči za različno smučarsko znanje, tako lahko vsak najde sebi primerno trdoto smuči.

Carving

Namenjene so različnim rekreativnim smučarjem za smučanje znotraj urejenih prog. Počasi spreminjajo svojo podobo oziroma geometrijo, saj lahko opazimo razvoj nekoliko širših smuči, ki dajejo več stabilnosti. Sama smučka ne zahteva toliko moči kot predhodne serije. So izredno lahko vodljive, kljub temu, da so radii tudi tu nekje od 13 pa tja do 17 metrov. Po trdoti so ločene glede na znanje smučarja. Pomembna je višina nekje vmes med brado in nosom.

Freeskis

Vse bolj vidne in prisotne na smučiščih. Vendar ločimo dva segmenta smučanja:

free ride in free style.

Free ride

Odvija se izven urejenih smučišč, na gorah, stran od večine smučarjev. Potrebno je imeti veliko znanja o smučanju, so pa specifične tudi smuči. Bistvo tega stila je smučanje po novo zapadlem snegu t.i. celcu, zato so smuči širše in nudijo večjo plovnost. Vezi so pomaknjene bolj proti repu in uporabljajo se daljše smuči.

Free style

Dogaja se znotraj posebnih parkov na smučiščih, kjer so postavljene različne oblike skakalnic, snežnih kanalov in ograj. Smuči hitro prepoznate po dvignjenem prednjem in zadnjem delu. Vezi se montirajo bolj proti centru smučke. Smuči nimajo podložnih plošč pod vezmi, saj te niso namenjene carvanju, temveč trikom znotraj parka.

Oprema za ženske

Prilagajanje opreme je postala nuja. Tako so začeli razvijati opremo za ženske. Smuči so:

lažje, mehkejše, vezi so v večini primerov pritrjene nekoliko naprej, za lažji prenos sile v zavoj. Niso pozabili niti na barve. Smuči znotraj ženskih linij so iz vseh prej naštetih serij, torej izbira je velika in lahko zadovolji od rekreativk do profesionalk.

Otroška oprema

Pri otrocih je potrebno biti pazljiv. Najbolj pomembno je izbrati pravilno velikost smuči, ki je nekje na višino brade. Otrok bo le s pravilno opremo hitro napredoval in užival na snegu. Vse otroške smuči že imajo stranski lok, kar omogoča učenje osnov carving tehnike.

Smučarski čevlji

Smučarski čevlji so tisti del opreme, ki nam lahko uniči vse užitke na snegu, če vas žulijo, tiščijo ali pa noge ne oprimejo dovolj močno. Pri kupovanju je treba biti zelo pozoren na izbiro prave številke. Do zdaj so vam največkrat ponujali prevelike smučarske čevlje. To je nepopravljiva napaka, ki lahko na vaših nogah pusti dolgotrajne posledice. Pravilno številko si lahko določite sami tako, da izmerite dolžino stopala. Ta podatek oziroma ta številka je na vsakem smučarskem čevlju in jo je dobro upoštevati. Ko preizkušate čevlje, si vzemite raje pol ure več časa, kot minuto premalo. Ženske zahtevajte posebno oblikovane ženske smučarske čevlje.  

Vir: Superstore

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe?
Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Hvala za prijavo. Kmalu lahko pričakuješ prve tedenske e-novice.

® 2020 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka
  • Jeftinije.hr
  • Idealno.rs
  • Idealno.ba